Хрватска одговорна за злочин у Вариводама

Врховни суд Хрватске пресудио - Република Хрватска одговорна за смрт девет српских стараца, ликвидираних на кућном прагу у селу Вариводе, два месеца после акције „Олуја". Починиоци још нису откривени.

Над цивилима у Вариводама два месеца после акције "Олуја" извршен је терористички чин из политичких побуда, са циљем изазивања страха, ужаса и осећаја личне несигурности грађана, пресудиле су судије Врховног суда Хрватске, пише ријечки Нови лист.

Република Хрватска одговорна је за убиство деветоро старијих особа српске националности који су у селу Вариводе 28. септембра 1995. године ликвидирани из ватреног оружја на кућним праговима, одлука је Суда.

Решење којим се признају жртве и недвосмислено утврђује мотив злочина Врховни суд је донео одлучујући по жалби Јована Берића на одлуке нижих судова у Книну и Шибенику који су одбацили његову тужбу против Хрватске, за накнаду штете због убиства његових родитеља.

"У поступку је утврђено да су 28. септембра 1995. године у селу Вариводе смртно страдали родитељи тужитеља Радивоје и Марија Берић, на начин да су убијени из ватреног оружја у дворишту своје куће.

У поступку је утврђено да је истог дана у истом селу убијено девет особа, све старије особе српске националности, да су убиства извршена у двориштима или кућама убијених, а у временском раздобљу пошто је завршена акција "Олуја", на подручју бившег УН сектора Југ.

Стога се у ускладу с изнесеним недвосмислено указује, а оцењујући шири контекст прилика и догађања у којима је штетна радња почињена, да је убиство родитеља тужитеља у конкретној ситуацији изазвало код грађана осјећај страха, ужаса и личне несигурности, па су зато тим чином остварена обележја терористичког акта", наводи се у решењу Врховног суда, које је потписао председник судског већа др. Иван Каладић, цитира Нови лист.

У овом случају, била је то порука преосталом српском живљу да напусти домове ако не желе да доживе исту судбину, а онима који су избегли да се не враћају у Хрватску, констатује Нови лист.

Починиоци једног од највећих злочина почињених у Хрватској у рату и после рата нису откривени ни после 17 година, а чекајући правду и правичну одштету породице жртава сада су први пута, и то од највишег правосудног тела Републике Хрватске, добиле пресуду у своју корист, констатује лист.

За штету која настане услед терористичког акта, наставља се, сходно Закону о одговорности за штету насталу услед терористичких аката, одговара Република Хрватска.

„Из тог разлога у овом предмету постоји одговорност Републике Хрватске за штету коју су претрпели тужитељи", стоји у решењу Врховног суда који је укинуо пресуде Општинског суда у Книну и Жупанијског суда у Шибенику и наложио ново суђење за накнаду штете.

У судском решењу Врховног суда, породицама жртава се даје право на надкнаду штете од Републике Хрватске, без обзира што починиоци злочина нису утврђени, казнено гоњени и проглашени криви, пише на крају Нови лист, наглашавајући да су нижи судови, одбијајући тужбу, наложили тужиоцу Берићу да плати 54.000 куна (око 7.500 евра) за судске трошкове.

У Вариводама припадници Хрватске војске убили су Јована Берића, Марка Берића, Милку Берић, Радивоја Берића, Марију Берић, Душана Дукића, Јову Берића, Шпиру Берића и Мирка Покрајца. Сви су имали између 60 и 85 година.

Њихова тела бачена су у масовну гробницу у Книну, а никада није обављена обдукција, нису су прикупљени сви докази, нити је урађено квалитетно балистичко вештачење.

За тај злочин два пута се судило припадницима хрватске војске Ивану Јаковљевићу, Пери Перковићу, Недјељку Мијићу, Златку Ладовићу, Ивици Петрићу и Николи Раићу, али су сви ослобоени због недостатка доказа.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(субота, 21. јул 2012, 21:59) - anonymous [нерегистровани]

EU

Hrvatska više nije kandidat za ulazak u EU pošto je ona pregovore za ulazak završila i potpisala pristupni ugovor..
Znači teoretski je već članica EU i več kao promatrač prisustvuje svim sastancima.

(субота, 21. јул 2012, 21:18) - anonymous [нерегистровани]

ponosan

kada budete osudili svoje zlocince onda mozes da bude ponosan.

(субота, 21. јул 2012, 20:08) - anonymous [нерегистровани]

RE:Sve na stetu BiH!

o cemu ti pricas covece???pa bosnjaci i hrvati su se zajedno borili protiv srba u bosni to ja licno znam!!!takih kao ti ima ovde koliko oces samo bubaju gluposti.

(субота, 21. јул 2012, 19:33) - anonymous [нерегистровани]

Sve na stetu BiH!

I Hrv i Srb su se prepucavali preko ledja Bosne i hercegovine cije djelove i dan danas svojataju! Ratovi su i vodjeni samo da bi se BiH podjelila izmedju ove dvije drzave!

(субота, 21. јул 2012, 18:37) - anonymous [нерегистровани]

Pomak

Ovo je pravi korak ka pomirenju. Samo priznjanje da su se zločini uopšte desili (što je Zagred uporno poricao sve ove godine) je dobar znak.
Hoćemo napred? Naravno, ali u isto vreme moramo čistiti smeće koje smo napravili - od guranja pod tepih, vremenom smrad samo postaje veći...
Srbija raskrstila sa Haškim beguncima, Hrvatska napokon počela da priznaje svoje greške - sve ovo je do pre samo par godina bila nezamisliva situacija.
Da se razumemo, ima još puno posla ali ovakve stvari ulivaju nadu da na Balkanu stvari mogu biti bolje.

(субота, 21. јул 2012, 18:02) - anonymous [нерегистровани]

@Tako lijepa i tako opasna

Što je sa štetama koje su tvoji sunarodnjaci počinili prije Oluje? Što je s onima koji su bili njihove žrtve? Zašto to nisi spomenuo? Što se tiče presude, kao Hrvat sam ponosan na nju...

(субота, 21. јул 2012, 17:59) - anonymous [нерегистровани]

siskauskas:)

Pa njima je oprosten i genocid nad nama u drugom svjetskom ratu!
Cim se blizio pad nacizma skoro sve hrvatske ustase su presle u komuniste pred ocima Tita, i poslje za ostalim komunjarama proizvoljno skrojili danasnju hrvatsku drzavu sa citavom jadranskom obalom!
To je savrsen dokaz da je tito srbima nanjeo vise stete od korisi i da je skoro uvjek drzao do hrvata!

(субота, 21. јул 2012, 17:52) - anonymous [нерегистровани]

Tako lijepa i tako opasna

Hrvatska je ozbiljan kandidat za ulazak u Evropsku uniju, pa mora s vremena na vreme da pokaže i malo dobre volje. Njima je važno da su nekažnjeno proterali pola miliona Srba i sveli njihov broj na prihvatljivih, neškodljivih 3 odsto. Pa kad su to uspeli, mogu povremeno donositi i ovakve presude. Malo košta, a Evropa će ih naravno pohvaliti. A za ostale ubijene, nestale, proterane Srbe više niko ne mari. To je istorija koju pišu pobednici. A i sa tim povratkom proteranih Srba nešto ne ide baš kako treba. Ali kome li je i to danas bitno. Život ide dalje. Uvek u korist i na štetu istih,barem što se Balkana tiče.