Балкан у снегу

Већина градова у Босни и Херцеговини у потпуној блокади. Снежно невреме блокирало и Црну Гору, а отежан је друмски и бродски саобраћај у Хрватској.

Обилан снег и ниске температуре широм Црне Горе и даље отежавају друмски саобраћај и стварају проблеме у снабдевању струјом, а у најтежој ситуацији је север те државе који је практично у снежној блокади.

Због снега непроходна је већина путева на северу Црне Горе, а готово сва села на том подручју су завејана. Снежно невреме однело је два живота на територији Црне Горе.

Црногорски министар просвете Славољуб Стијеповић изјавио је да је донета одлука о одлагању наставе у школама у свим општинама на северу Црне Горе у наредна три дана, због временских неприлика.

Иако на северу Црне Горе није проглашено ванредно стање, Стијеповић је рекао да је ситуација изазвана невременом још увек тешка, због чега је донета одлука да се настава у школама одложи у наредна три дана.

"Пратимо ситуацију и након истека ова три дана поново ћемо проценити шта да урадимо. У сваком случају, на првом месту биће нам безбедност и здравље ученика", рекао је министар просвете.

У Беранама се у суботу увече, под теретом снега, срушио кров спортске дворане, а у несрећи није било повређених.

Путни правац Подгорица-Колашин-Мојковац, након два дана блокаде, отворен је за саобраћај путничких возила, чиме је успостављена друмска веза између југа и севера Црне Горе.

Саобраћај на тој деоници дозвољен је само путничким возилима уз обавезну зимску опрему. Саобраћај ће се одвијати уз наизменично пропуштање једном траком на појединим деоницама пута због леда.

Влада Републике Српске није прогласила ванредно стање, док је Влада Федерације Босне и Херцеговине прогласила стање природне непогоде.

На подручју Републике Српске, у општини Скелане снег је блокирао око 100 људи, а спасилачке екипе покушавају да до њих прочисте путеве.

Сва села на подручју Скелана одесечана су од света већ 20 дана, а грађани имају проблема са несташицом хране и лекова.

На подручју Сокоца блокирано је око 70 села. Екипе за рашчишћавање су на терену, а сметови на појединим деоницама су и до три метара.

Стање у Неуму је драматично, пошто од јуче у том граду нема струје и неће је бити у наредних најмање седам дана.

Руководилац Електро Неума Марко Ловић рекао је да је у квару главни далековод који Неум снабдева струјом из смера Стона, док су се два далековода срушила услед великог снега.

Стање у Хрватској се полако стабилизује, снег је у већем делу земље престао да пада. Критично је још увек у залеђу Далмације где мећава још увек не попушта.

У пробијање снежних наноса у подручју Далмације укључила се и војска, док се на задарском подручју стање нормализује, па је саобраћај према унутрашњости поновно успостављен.

У Сплитско-далматинској жупанији још увијек одсечено од света око 200 села. Најтеже је због метарских наноса снега и изузетно ниских темпертура на подручју Имотског и Вргорца, где је проглашено ванредно стање.

На Јадрану и приобаљу додатне проблеме ће правити умерена и јака, а местимично и олујна и орканска бура.

Снег је данас после подне, после јучершњег прекида, наставио да пада у у Македонији и већ ствара проблеме у саобраћају, посебно изван градова и на планинским превојима. Температуре су ових дана од минус 13 до минус 4 степена.

Из јавног предужећа "Македонија пут", задуженог за рашчишћавање путева, најавили су даноноћна дежурства да би се спречили већи сметови. Метеоролози најављују наставак снежних падавина, а разведравање тек од среде. У јужним крајевима земље предвидја се киша.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(недеља, 12. феб 2012, 23:21) - anonymous [нерегистровани]

o snegu

ovo ti je odlicno

(понедељак, 06. феб 2012, 06:49) - anonymous [нерегистровани]

komentar

svaka cast omerovicu zivijo sto godina ja vjerujem da vaki ljudi ima dosta u srbiji pozdrav svima dobrim ljudima bivse juge

(понедељак, 06. феб 2012, 00:54) - anonymous [нерегистровани]

bivsa Juga

e zamislite sada da smo po ovako groznom vremenu u ratu.Ovo kazem namerno zbog onih cija se glava lako usija.Ja dobro pamtim 93 godinu zima,jedna marka plata ,sverc da prezivim ,nema struje po 12 sati ,solismo meso u zamrzivacu da ne propadne.

(недеља, 05. феб 2012, 20:33) - anonymous [нерегистровани]

Solidarnost

Naravno da ima Juge samo o tome treba cesce pisati. Eno onaj Ekrem Omerovic je verovatno od svojih usta odvojio sira, hleba i vode i nekoliko puta doneo kroz nanose snega zatrpanim kosarkasima Hemofarma. To je za mene Juga koje ima u srcima dobrih ljudi.

(недеља, 05. феб 2012, 20:02) - anonymous [нерегистровани]

nista cudno

kise nije dugo bilo. snjeg prvi put pravo zapadao tek sad u februaru.
valjda sve odjednom.

(недеља, 05. феб 2012, 19:32) - jugoslav [нерегистровани]

odg na Zavejana Juga!

ima ima brate , u snovima je ona , cesto se snovi pretvore u javu ,zato da sam na tvom mestu ostavio bih bar malo rezerve u tom pogledu ...

(недеља, 05. феб 2012, 18:45) - anonymous [нерегистровани]

коме смета снег, правац Скопје

Пишем из Скопје, Македонија. Пратим вести из региона и не могу да верујем. Овде снега скоро и да га нема. Ових дана падне један центимтар снега и после тога буде + 5 степени и све се отопи. Не стигнем ни да очистим ауто од снега. Једва чекам бар мало овде да падне снег као у региони и да покрије све снегом. Ова зима ,као и неколко уназад, ако продужи овако скоро и да нечемо видети снега у главном граду, док 10 км изван града, вечина територије државе је солидно завејано

(недеља, 05. феб 2012, 17:30) - anonymous [нерегистровани]

odg na Zavejana Juga!

Izgleda da si spavao punih 20godina!Juge nema vise ili si mozda sada tek doznao!Ha ha ha.....

(недеља, 05. феб 2012, 17:17) - radasin [нерегистровани]

grip

A jel primecuje neko da se grip i ne spominje? ni pticji ni kokosji ni konjski ni .....

(недеља, 05. феб 2012, 15:36) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

A kako se zove taj region?