Читај ми!

Нова либијска влада

Два кључна ресора у новој либијској прелазној влади, министарство одбране и полиције, припала побуњеницима.

Привремени председник либијске владе Абдел Рахим eл Киб саопштио је имена министара нове прелазне владе, у којој су два кључна ресора припала побуњеницима против свргнутог режима убијеног Моамера ел Гадафија, јавиле су новинске агенције.

Министар одбране биће Осама ел Џували, командант војног савета града Зинтан, чији су борци у суботу ухватили Гадафијевог сина у том граду око 170 километара југозападно од Триполија.

Министар унутрашњих послова биће Фавзи Абделал из побуњеничке Мисурате, чије су побуњене јединице ухватиле крајем прошлог месеца Гадафија, који је Либијом управљао 42 године.

"Могу да пружим уверавања – читава Либија је представљена у новој влади", рекао је Ел Киб на конференцији за новинаре у Триполију, пренела је агенција Франс прес.

На челу министарства за нафту и гас биће Абделрахман бин Јаза (некадашњи сарадник италијанске групе ЕНИ), привремени шеф дипломатије биће Ашур бин Хајал, мање познати дипломата из Дерне у источној Либији.

Агенције извештавају да је ресор финансија припао Хасану Зигламу, док ће адвокат Фетхи Тарбел, чије је привођење 15. феберуара било варница за избијање побуне против Гадафијевог режима у Бенгазију, именован за министра омладине и спорта.

Кина је поздравила формирање нове либијске владе и саопштила да жели да има "конструктивну улогу" у обнови Либије.

Пекинг, који је имао значајне инвестиције у Либији и блиско сарађивао са Моамером ел Гадафијем до избијања побуне, поручио је да ће наставити да тежи пријатељским односима са Триполијем.

"Формирање либијске привремене владе значајан је и важан корак напред у транзиционој политици земље. Кина то поздравља", саопштило је министарство спољних послова Кине, преноси АФП.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 23. нов 2011, 14:04) - anonymous [нерегистровани]

kakvo zamesateljstvo....

te Senusi je prvo poginuo, kad i Hamis Gadafi, tako su javljali. Pa je onda odjednom uhapsen, pa sad, koliko je Moreno shvatio (a verovatno mu nista nije jasno), jos nije uhapsen....svaki cas nesto novo, potpuni haos. Sta je istina?

(среда, 23. нов 2011, 12:36) - anonymous [нерегистровани]

nisam procitao detaljno ali

nista napisali da ima 24 ministarstava... hej 24 !!! pa znaci cirkus u najavi!!!

(среда, 23. нов 2011, 12:22) - ZORAN [нерегистровани]

Pogrešno

O bezbednosti Libije sada brine NATO i SAD,pa je samim tim naslov pogrešan. Ključni resor je NAFTA I GAS a on prema članku pripada strancima.

(среда, 23. нов 2011, 11:09) - anonymous [нерегистровани]

ENI, najveci profiter

Znaci, italijanska firma ENI, najveci je profiter od libijske "narodne revolucije" - ENI dobila miniustarstvo za naftu i gas

(среда, 23. нов 2011, 10:49) - anonymous [нерегистровани]

no comment

На челу министарства за нафту и гас биће Абделрахман бин Јаза (некадашњи сарадник италијанске групе ЕНИ).

(среда, 23. нов 2011, 10:01) - anonymous [нерегистровани]

A izbori?

zapadna demokratija na delu.

(среда, 23. нов 2011, 09:50) - anonymous [нерегистровани]

Rat se nastavlja!

Društvo deli kožu još živog tigra.