Читај ми!

Преговори о уједињењу Кипра

У Њујорку почињу преговори о уједињењу Кипра. Скупу присуствује и генерални секретар УН Бан Кимун. Међутим, кипарски Грци на састанак не иду с великим очекивањима.

Дводневни преговори руководства Кипра и власти окупираног дела те земље где живи турска мањина, почињу у Њујорку, а састанку ће присуствовати и генерални секретар УН Бан Кимун.

Бан је после последњег састанка с кипарским лидерима у Женеви 7. јула рекао да очекује да до октобра постигну договор о јединственој држави.

Његов специјални саветник Александер Даунер изјавио је после састанка у Никозији ове недеље да охрабрује напредак у разговорима кипарског председника Димитриса Хриостофијаса и лидера турских Кипрана Дервиша Ероглуа, "али још има тешкоћа с кључним питањима које треба решити".

Кипар је подељен 1974. године када је Турска окупирала север острва, после покушаја државног удара Грка, присталица уједињења с Грчком. Та острвска држава је примљена у ЕУ 2004. године, али само међународно признати грчки део има све користи од чланства.

Кипарски Грци на састанак не иду с великим очекивањима. Турски Кипрани покушавају да прикажу као да је договор близу, рекао је Христофијас по доласку у Њујорк.

Христофијас је оптужио Ероглуа да је одустао од кључих одредби о устројству будуће заједничке, федералне државе, које су усаглашене с претходним лидером Турака на острву Мехметом Алијем Талатом.

Према Грцима, Ероглу инсистира на слабијој федералној власти, док би већа овлашћења имале конститутивне државе. Турски Кипрани рекли су да од састанка у Њујорку очекују позитиван исход, а оптужују грчку страну за оклевање и неспремност за договор.

Од 7. јула је напредак остварен у неколико спореднијих питања, попут унутрашње безбедности и односа с ЕУ, а разлике остају и око поделе власти, судбине Турака који су дошли с копна после инвазије 1974. године и злоупотребљене или уништене имовине, већином грчке, у купираном подручју.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 30. окт 2011, 11:31) - anonymous [нерегистровани]

Kipar

Turci su rasprodali tudju-otetu Grcku-Kipransku zemlju na Sjevernom delu Kipra pa im se osladjalo zaradjivati pare na tudjoj-otetoj zemlji sad zele isto da urade i sa Juznim delom Kipra. Ujedinjenje Kipra moze biti samo kad se broj Turaka koji danas zive na Sjevernom Kipru vrati na onaj broj Turaka koji je ziveo na Kipru pre okupacije.

(недеља, 30. окт 2011, 11:04) - anonymous [нерегистровани]

ekonomski ne isplativo

lose za Turke ako pristanu jer oni sve vise ekonomski jacaju a Grci grcaju u velikoj ekonomskoj krizi.

(недеља, 30. окт 2011, 09:22) - anonymous [нерегистровани]

Hriscanin

Ma kakvo ujedinjenje? Sa kim? Sa Turcima??Braco Grci, nedajte se.