Читај ми!

Мрак "прогутао" Сирију

Истраживач Си Ли је током четири године посматрао грађански рат у Сирији кроз ноћне сателитске снимке. Мрак се ширио по северу и истоку те земље, све док 83 одсто површине Сирије није остало без светла.

Светско удружење хуманитарних организација и група за људска права објавило је у среду Лијеву анализу, захтевајући свеобухватне напоре да се милионима Сиријаца обезбеди помоћ, преноси Бета.

"Сателитиски подаци никад не лажу. Ноћне фотографије су невероватне. Сиријском народу је потребна помоћ", наводи Ли за АП.

Ли је од почетка рата 2011. године мерио осветљење ноћу широм Сирије и правио фотографије које приказују просечно месечно ноћно светло да би правио поређење током рата.

У Алепу, некада највећем сиријском граду, данас има 97 одсто мање светла него пре четири године.

Фотографије показују и да је главни град Дамаск који је под контролом владиних снага, 35 одсто мрачнији. Неки делови Дамаска су у мраку скоро три године.

Нова престоница Исламске државе, Рака, готово је у потпуном мраку, пошто не ради 96 одсто светала.

Нестанак струје, уништена инфраструктура и расељавање становништва главни су разлози мрачних слика Сирије. Од почетка сукоба је побегло 3,8 милиона људи, а 220.000 је погинуло.

Ли је кроз сателитске снимке ноћу посматрао и друге сукобе који су имали сличне последице. Током рата у Руанди пре две деценије, када је убијено 800.000 људи, угашено је око 80 одсто светла.

"Једина разлика је то што је ноћно светло током геноцида у Руанди угашено у том проценту за свега неколико месеци", каже Ли.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. мар 2015, 14:22) - anonymous [нерегистровани]

povratak u kalifat

vraćaju se u kalifat. tada nije bilo struje, pa im ne treba ni sada.