Шкотски референдум из руског угла

Руски посматрачи тврде да је гласање на референдуму у Шкотској одржано у сувише великим просторијама, које не одговарају међународним стандардима.

Референдум о независности Шкотске није одржан по међународним стандардима, тврди Русија, чији су се посматрачи жалили да су гласови бројани у сувише великим просторијама и да је процедура била лоша, пише британски Гардијан.

У очигледном покушају да се "узврати" на сталне критике Запада на изборе у Русији, Игор Борисов, акредитовани посматрач, рекао је да гласање није испунило основне међународне норме.

Борисов је са три друга руска посматрача стигао у Единбург у среду увече, јавила је руска агенција РИА Новости. Тим из Москве пратио је гласање у шкотској престоници.

Упознали су шкотске политичаре, гласаче и представнике невладиних организација, преноси РИА Новости.

Ипак, Борисов тврди да није био импресиониран оним што је видео. Каже да је соба у којој је пратио гласање у четвртак увече био, у ствари, стари авионски хангар, поред аеродрома.

"Било је тешко видети шта се дешава. Хангар је био отприлике 100 пута 300 метара. Било је столова са гласачким листићима, али су посматрачи били скрајнути по ободима просторије. И да желите, немогуће је да кажете шта се дешава", изјавио је Борисов и додао да је нејасно одакле су стигле кутије са гласачким листићима.

Борисов наводи да амерички Стејт департмент, Велика Британија и друге западне земље гласно критикују Кремљ у вези са демократијом у Русији, али у овом случају, каже, Лондон и Единбург нису "у потпуности" испунили услове референдума.

"Нико није био заинтересован за то ко допрема гласачке листиће. Није било ни марки, ни печата када су листићи предати", каже Борисов.

Раша тудеј је, у међувремену, спекулисала да су резултати референдума у Шкотској намештени, изражавајући чуђење што је излазност била на нивоу Северне Кореје.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 21. сеп 2014, 14:26) - anonymous [нерегистровани]

ala bole

Bice toga jos sreco,i treba,klin na klin pa mudruj...

(субота, 20. сеп 2014, 00:21) - anglophile [нерегистровани]

referendum

I to kazu Rusi koji ni d od demokratije nemaju ,nego bi bilo bolje da povedu malo racuna jer nece dobro da prodju ako se zakace sa Britancima budite sigurni u to