Од пасте за зубе дo бојног отрова

Хемикалије које је Немачка извозила у Сирију коришћене у цивилне сврхе, рекла Ангела Меркел. Стручњаци кажу да се извезене хемикалије могу користити и за производњу пасте за зубе, али и бојних отрова.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да су хемикалије које је њена земља извозила у Сирију и које су могле да се употребе за производњу отровног гаса, биле коришћене у цивилне сврхе.

Министарство привреде Немачке потврдило је да је Немачка од 2002. до 2006. године испоручивала Сирији хемикалије "двоструке намене", које се могу користити за производњу сарина.

Министарство је саопштило да су извозне дозволе издате за тај период - укупно 137 тона хемикалија двојне намене, од чега је 93 тоне флуороводоника (хидроген-флуорида) - 20 тона 2002. и 2003. а 73 тоне 2005-2006. године.

Испоруке су одобравали како влада Герхарда Шредера, тако и кабинет Ангеле Меркел, пренела је агенција РИА Новости.

Реч је о испоруци 90 тона флуороводоника и 12 тона амонијум-бифлуорида, а то су састојци неопходни за производњу сарина, мада само они нису довољни.

Меркелова је, у интервјуу немачкој телевизији, рекла да званичници још покушавају да утврде за шта су коришћене хемикалије које су се извозиле после 2006. и пре маја 2011. године, у време када је Немачка увела стриктну контролу на извоз у Сирију, пренео је Би-Би-Си.

Агенција АФП је, позивајући се на изворе из Министарства, пренела да су хемикалије биле "класично двојне намене" и могле су бити коришћене у цивилне сврхе - за површинску обраду метала, флуорисање пијаће воде и производњу пасте за зубе.

"Процена свих расположивих информација пре издавања дозвола потврдила је да нема доказа о могућој војној употреби, па је издавање дозволе било оправдано", навело је немачко Министарство привреде.

"Влада нема информације које би указивале на то да је испоручена роба од тада коришћена за било шта друго осим за назначене цивилне сврхе", истакло је Министарство у одговору.

Посланик Левице, Јан ван Акен, сугерисао је да су владе биле крајње неодговорне.

"Заиста не могу да верујем. Немачка је годинама испоручивала више од 111 тона хемикалија са којима је могао бити направљен сарин у Сирији, земљи која је позната да ради на програму хемијског наоружања", рекао је он АРД-у.

Инспектори УН представили су прошлог понедељка налазе према којима је управо нервни бојни отров сарин био примењен 21. августа у зони сукоба у Сирији, за шта су западне силе оптужиле режим сиријског председника Башара ел Асада.

У извештај УН се, међутим, не указује прецизно ко је употребио сарин, сиријски званичници су порекли да су то учиниле владине снаге, а Русија је данас саопштила да је од Дамаска добила доказе да иза хемијског напада стоје антивладини побуњеници.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 20. сеп 2013, 10:33) - Milan [нерегистровани]

Dajem glavu...

...da isti likovi prvo ovde napisu kako su zli Nemci znali za sta se koriste hemikalije koje su prodavali Asadu, a onda na povezanom tekstu pisu kako, podjednako zla, zapadnjacka propaganda montira Asadu zlocine...Oj Srbijo, Pinkova Farmo.

(петак, 20. сеп 2013, 09:46) - anonymous [нерегистровани]

Genetika

Pa druze ija radim na zapad ali to ne znaci da imene zapad hrani a ni Nemacka 350000 Srba nego oni rade posteno i zaradjuju ako hoces da znas , a i tim radom stranaca na zapad smo doprineli i mi gastarbajteri pa je sad i toliko i izgradjena toliko velika ekonomija u Nemackoj a i u drugim zapadnim zemljama.

(четвртак, 19. сеп 2013, 20:01) - anonymous [нерегистровани]

Genetika

zaboravio si i rat sa Turcima..kako je bilo tada..?.sta ima danasnja Nemacka sa Hitlerom..danasnja Nemacka ovde hrani 350000 Srba ati pises gluposti a RTS objavi..slaba ti je ta Propaganda..poz iz Nemacke

(четвртак, 19. сеп 2013, 15:43) - anonymous [нерегистровани]

Genetika

....istu takvu pastu za zube prodavao je i njen predhodnik kanzelar Adolf zidovima i pokazala se "ucinkovitom"...svidelo se i Andji da svet bude cistih zubi i gena.......

(четвртак, 19. сеп 2013, 13:42) - kosta [нерегистровани]

yes

U pravu si to je istina ko ih nezna,taj ce skupo da ih plati,mi njih nikada nesmemo zaboraviti,znamo zasto.

(четвртак, 19. сеп 2013, 13:23) - anonymous [нерегистровани]

Истина

У цивилне сврхе - за убијање цивила.

(четвртак, 19. сеп 2013, 12:38) - anonymous [нерегистровани]

Oko za oko pasta za zube

Znamo i za šta se pasta za zube koristi.

(четвртак, 19. сеп 2013, 12:20) - anonymous [нерегистровани]

Nemački licemeri

Navodno nisu znali za šta će da se koriste te supstance. Naravno kada se debelo naplate baš ih briga čemu su namenjene supstance. Sada se prave veliki mirovnjaci i pacifisti. Ko ne zna Nemce skupo bi ih platio!