"Аларм" у Токију

Због све већег присуства кинеских војних летелица и бродова у непосредној близини јапанских острва у Токију звоне аларми. Снажно алармирање јавности на опасност од растуће кинеске војне моћи одговара владајућој коалицији чији је циљ ревизија устава како би се отворио пут ка јачању јапанских оружаних снага.

Кинески извиђачки авион "Y-8" облетео је јапанско оствро Мијако у близини Окинаве, 24. јула, што је до сада прва таква акција кинеске армије, саопштило је јапанско министарство одбране.

Кинески авион кретао се у међународном ваздушном коридору и ни у једном тренутку није нарушио јапански ваздушни простор.

Упркос томе, ова вест запоседа насловне странице јапанске штампе, где се тумачи као још један доказ о растућим амбицијама Кине да загосподари пацифичким пространствима и још један показатељ њене нове, агресивне и провокативне војне стратегије према суседима.

Извиђачки авион, који се по изјавама кинеских званичника налазио на рутинском задатку у циљу обуке, на свом путу обишао је спорна острва Сенкаку и прошао недалеко од америчких војних база које прекривају 40 одсто територије Окинаве, највећег јапанског острва из архипелага Рјукју.

Јапан и Кина споре се око малих ненасељених острва Сенкаку (у Кини познатих као Диаоју) у Источном кинеском мору која леже, сматра се, на великим залихама природног гаса, и нафте.

Растућа позорност према активностима кинеске армије

Јапанске власти последњих месеци активно износе у јавност некада мало познате детаље у вези са активностима кинеске обалске страже и морнарице у близини јапанских територијалних вода, чиме настоји да домаћој јавности укаже на интензивирање војних и паравојних активности великог суседа.

Тако је у фебруару јапанској јавности до у детаљ пренет инцидент у којем је кинеска фрегата усмерила сноп свог радара за навођење ватре на јапански војни брод и хеликоптер са којима је дошла у контакт.

Интензивно извештавање о релативно малим инцидентима у Источном кинеском мору, сматра се, мотивисано је искреном забринутошћу Токија да би неки неспоразум током иначе рутинског мирнодопског сусрета војних бродова и авиона две земље у спорним водама могао да изазове почетак оружаног сукоба, али и жељом да се свраћањем домаће и светске јавности на активности кинеске армије спрече даљи излети кинеског бродовља и летелица у спорно подручје.

Саопштења попут овог о лету кинеског извиђачког авиона такође служе и као средство да се домаћа јавност убеди да Јапан треба да ојача сопствене војне капацитете и измени тзв. „Устав мира" из 1947. године који му не дозвољава употребу војне силе у решавању међународних конфликата и који га индиректно спречава да дође у посед офанзивног оружја попут пројектила великог домета или носача авиона.

Кинеска претња олакшава измену устава

Владајућа коалиција Либерално демократске (ЛДП) и партије Комеито као један од својих највећих приоритета има ревизију устава на начин који би омогућио јачање јапанске војне моћи и активније учешће јапанских снага у међународним војним операцијама.

На изборима за половину седишта у Горњем дому јапанског парламента одржаним 18. јула владајућа коалиција је однела убедљиву победу која јој је донела апсолутну већину у том дому.

Велики део јапанске јавности и даље се противи измени устава и наоружавању земље, али подржава владајућу коалицију због позитивних резултата које је остварила у вођењу економије.

Са обзиром да ЛДП и Комеито већ имају већину и у Доњем дому парламента, правно гледано отворена су врата за ревизију јапанског устава, али владајућа коалиција и даље мора да ради на придобијању подршке грађана за тај потез.

У том смислу, усмеравање пажње јавности на све смелије активности Кинеске народне армије у Пацифику потребна је вадајућој структури у Токију да придобије јавно мнење за измену устава.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 27. јул 2013, 16:05) - anonymous [нерегистровани]

Stvari nisu tako jednostavne

O izmeni ustava u Japanu se govori bar vec vise o deceniju, tako da nije tako kako je napisao prethodni komentator.
Ali jacanje kineske mornarice i veci izleti kineskih aviona prema Japanu, daju dobar argument onima u Japanu koji zele da izmene ustav.

(субота, 27. јул 2013, 16:04) - Bojan [нерегистровани]

Smesno

Ovo je prica za malu decu : pazi sad, jedan vojni avion koji je proleteo malo blize, ne krseci pri tom medjunarodne zakone, se predstavlja kao pretnja, a prisusutvo americke flote u sirem regionu - i ne spominju.
Tipican primer nametnute zapadne propagande.

(субота, 27. јул 2013, 12:40) - anonymous [нерегистровани]

Moć

Šta ti je moć, kad jednim letom aviona izmeniš ustav susedne zemlje...