Читај ми!

Ал Каида избачена из Јемена

После вишемесечне офанзиве, јеменска војска преузела је контролу над стратешким градовима Зинђибар и Џар, на југу земље. Ал Каида је контролисала југ земље већ годину дана, откако је искористила хаос настао збацивањем режима Али Абдулаха Салеха.

Јеменска војска је у потпуности преузела контролу над главним градом јужне провинције Абјан, Зинђибаром, који су више од годину дана држали борци Ал Каиде, рекао је командант војске Јемена који је на терену.

"Зинђибар је у потпуности под контролом војске, а припадници Ал Каиде су под притиском напустили град", истакао је за Франс прес генерал Мухамед ел Сумали, командант 25. механизоване бригаде која је извела напад.

"Повлачећи се из града борци Ал Каиде су иза себе остављали бомбе и мине, али то није спречило војску да се распореди по читавом граду", рекао је генерал јеменске војске.

Војска је тачно пре месец дана започела нову велику офанзиву са циљем да поврати контролу над Зинђибаром и другим упориштима Ал Каиде на југу земље.

Поред Зинђибара, Ал Каида се повукла са положаја у граду Џар у ком се налази стратешка војна база од кључног значаја за снабдевање Ал Каиде на југу Јемена.

Генерал мајор Салем Катан, командант јеменске војске на југу земље, јавио се из зграде општине у Зинђибару одакле је потврдио да је војска потпуно очистила оба града.

Припадници Ал Каиде преузели су контролу над већим делом југа земље прошле године, искористивши унутрашње политичке немире и протесте у Јемену током којих је бивши председник Али Абдулах Салех натеран да напусти власт.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 13. јун 2012, 17:51) - anonymous [нерегистровани]

malo sutra

malo sutra

(среда, 13. јун 2012, 11:09) - anonymous [нерегистровани]

slaze se

i veise nego da se slazem sa tobom

(уторак, 12. јун 2012, 17:46) - anonymous [нерегистровани]

Cinicno!

Gde Amerika ima koristi tamo svetska javnost prenosi da gradove zauzimaju al kaida, a gde nema poput Libye, Syrie tamo su demontranti tj ''pobunjenici'' tj ''slobodna sirijska vojska''...

(уторак, 12. јун 2012, 16:22) - Дејан БЛ-РС [нерегистровани]

логично

да фундаменталистичке снаге користе хаос да наметну своју вољу. Вјерски фанатизам и шеријат одатле би ширили даље, као у све и једној муслиманској земљи која је захваћена хаосом, ратом или револуцијом. Кратко и јасно Башар ал Асад то ни по коју цијену неће да дозволи. Зна човјек шта је хаос. Браво за војску Јемена а уааааааа за нато који није дозволио да се и на нашем Космету протјерају терористичке групе. А онда се (2 године касније) тобоже боре против тероризма хиљадама километара од својих земаља тако што окупирају земље и донесу хаос у коме погине десетине хиљада цивила. Мајко Божија има ли правде у овом поквареном свијету???