Читај ми!

Војна парада у Москви

Поводом Дана победе над фашизмом, у Москви 67. пут одржана војна парада. Улицама руске престонице прошло око 14.000 војника и више од 100 војних возила.

Традиционална војна парада, поводом обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, одржана је у Москви. У километар и по дугачкој колони нашло се око 14.000 војника и официра и више од 100 војних возила.

У колони је био и оркестар од 1.100 музичара. Парада је прошла главним улицама руске престонице, а потом ступила на Црвени трг, који су надлетали хеликоптери руског ваздухопловства.

Свечаности су испред Лењиновог маузолеја присуствовали руски председник Владимир Путин и премијер Дмитриј Медведев.

"Пре 67 година уништен је нацизам - та страшна и бестидна снага, и немамо право да заборавимо како је рођен, јачао и постао ђаво док је цео свет гледао", рекао је Путин у говору.

Према његовим речима, Русија мора наставити да води политику јачања безбедности у свету.

"Имамо велико морално правно да свом снагом бранимо своје ставове", истакао је Путин.

Анатолију Сердјукову, вршиоцу дужности министра одбране, рапорт је предао командант параде генерал Валериј Герасимов.

Из свечане ложе параду су посматрали највиши руски званичници и ветерани Другог светског рата. Цео догађај пратило je више од 250 акредитованих новинара.

Парада на Дан победе, који Руси сматрају највећим националним празником, одржава се 67. пут. Припреме су трајале од 19. марта. Пробе у Москви започете су 20. априла, а у недељу, 6. маја одржана је генерална проба.

Мање параде, паралелно са главном, одржавају су у још 22 града широм Русије.

број коментара 35 Пошаљи коментар
(четвртак, 09. мај 2013, 09:36) - anonymous [нерегистровани]

Русија

Силна земља и пространа православна душа

(четвртак, 09. мај 2013, 09:23) - slobodan eremic [нерегистровани]

istina koja nema upotrebnu vrednost ne postoji

U Prvom svetskom ratu izvrsena je kolonijalizacija evro-azijskog regiona ( stvoren je SSSR) a u Drugom je tim kolonijama prikljucila i Istocna evropa.

U drugom svetskom ratu kolonizatori su bezocno eksploatisali ljudski resurs svoje evro-azijske kolonije, kao sto su to radili i u drugim vremenima i regionima sveta tokom istorije.

Treba obeleziti taj datum da se ne zaboravi!

(четвртак, 10. мај 2012, 17:39) - anonymous [нерегистровани]

mama rusija

da nisu bile rusi ne bi bilo dosada ni evrope a kamo li pravoslavlje

(четвртак, 10. мај 2012, 08:44) - anonymous [нерегистровани]

lala

Nikakvo oslbodje neje nije Sovjetski Savez doneo Evropi. On je samo pobedio i isterao nemce,a na istih teritorija,uspostavio je tazak komunisticki rezim.Realno slobodu su dobili samo te Evropse zemlje,koje su bile pod jorisdikcijom Amerike i Britanije. Istocna Evropa je definitivno oslobidjena posle pada komunizma u SSSR,Poljsku,GDR,Cehoslovacku,Rumuniju,Madjarsku i Bugarsku.

(четвртак, 10. мај 2012, 00:10) - anonymous [нерегистровани]

nisu rusi

ali amerikanci su ih obukli i nahranili

(четвртак, 10. мај 2012, 00:10) - anonymous [нерегистровани]

...

Rusija ne može da podnese realnost u vezi s nama a to je da je Srbija okrenula pricu i da smo mi danas okrenuti u potpunosti našim saveznicima na zapadu, Srbija je oduvek bila u Evropi i mi uvek treba da vodimo prozapadnu politiku.E koliko bi nas danas bilo da smo ispostovali trojni pakt, Hitler svakako ne bi ispostovao ono sto nam je ponudio ali siguran sam da nas narod ne bi stradao po tolikim logorima.Dobro je jedan rekao u zapadnom svetu na prvom mestu je čovek dok se Rusi drže one staljinisticke žrtve nisu važne važno da imamo pare i ogr teritoriju.U svakom sl mi jesmo antifašistička zemlja, hvala svim crvenoarmejcima koji su dali svoje zivote za slobodu Jugoslavije u WW2...

(среда, 09. мај 2012, 23:47) - Lala iz Banata [нерегистровани]

Nisu Rusi oslobodili Evropu ? !

Vi što tvrdite da nisu Rusi oslobodili Evropu - idite do Groblja oslobodilaca Beograda. Pročitajte imena ruskih junaka koji su oslobodili i Evropu i zajedno sa našim borcima - i nas.

(среда, 09. мај 2012, 22:04) - anonymous [нерегистровани]

да је памети

Да је памети овој нашој власти да се држи истока и Русије,а не да вуче на запад који те је бомбардовао 1914,1941,1944,1999, а какве смо среће не бих ме чудило и још који пут нажалост.Живела Русија.

(среда, 09. мај 2012, 16:52) - anonymous [нерегистровани]

Slava Velikoj Slavnoj

Slava Velikoj Slavnoj Nepobedivoj Majci Rusiji,Slava Slovenima i Slovenskom Rodu.Srecan Vam Dan Pobede Nad Fasizmom.Vi ste Pobedili.

(среда, 09. мај 2012, 15:20) - Jovan Mirkovic, Amerika [нерегистровани]

Zivela,

Majka celog pravoslavlja " RUSIJA ".