Холандски батаљон учинио максимум

Без одговарајућег људства и политичког мандата, мисија холандских војника, који су 1995. године били стационирани у Сребреници, била осуђена на пропаст, тврди бивши председник РС Радован Караџић.

Бивши лидер босанских Срба Радован Караџић, којем се у Хашком трибуналу суди за геноцид, злочине против човечности и кршења обичаја рата, изјавио је у интервјуу холандској новинској агенцији АНП да су холандски војници, стационирани у Сребреници 1995. године, учинили максимум с обзиром на тешке околности.

"Имајући у виду малобројност батаљона, то је била мисија осуђена на пропаст", рекао је Караџић додавши да је холандски батаљон неправдено критикован због улоге у догађајима у Сребреници.

Тај батаљон, према Караџићевим тврдњама, није имао ни "људство ни политички мандат" да се ухвати у коштац с тим проблемима.

"Надам се да ће током мог суђења холандска јавност открити истину о тим догађајима и схватити да су њихови момци учинили максимум у тешким околностима", рекао је Караџић.

Према његовим речима које је пренела холандска агенција, Уједињеним нацијама је било добро познато да Сребреница није неутрално уточиште, већ упориште војске босанских муслимана на челу са безобзирним криминалцем Насером Орићем на челу.

"Било је неопходно да снаге босанских Срба нападну Сребреницу јер су српска села била мете напада из ове муслиманске енклаве", објаснио је Караџић.

"Они су убили стотине цивила и потом се повукли на сигурно", рекао је бивши лидер босанских Срба.

"Трагичне смрти које су уследиле нису биле ни планиране ни предвиђене", рекао је Караџић у интервјуу.

Агенција је подсетила да је Караџић ухапшен у Београду 21. јула 2008. године, а у Хаг пребачен два дана касније.

АНП, такође, наводи да суд у Хагу одобрава писане интервјуе који се проверавају пре објављивања, као и да је Караџићев правни саветник Питер Робинсон рекао да Караџићеви одговори нису цензурисани.

Сам Караџић инсистирао је на томе да говори само о улози холандског батаљона, а не да одговара на питања о масовним гробницама или рату у Босни уопште, навео је АНП.

Портапарол Хашког суда Нерма Јелачић потврдила је у изјави за Танјуг да је Караџић дао интервју у складу са правилима Трибунала и да је садржај интервјуа проверен као свака друга кореспонденција.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 31. јул 2009, 13:28) - anonymous [нерегистровани]

Istina!!!

Ma ajde sto su se skrivali, nego sto su se Holandjani stvarno nasli u nebranom grozdju. E sad, mozda postoji neki deo njihove krivice a mozda i ne, u svakom slucaju, grdno su se prevarili kod procene situacije kada su ih rasporedjivali.

(петак, 31. јул 2009, 01:32) - anonymous [нерегистровани]

Istina!!!

Pa lepo covek kaze. Ziva istina.... skrivali su se (Oric i njegovi krvnici) iza svog naroda i cinili stravicne zlocine. Sve ostalo sto se zbilo u julu 95' je bio samo odgovor na njihove pocinjene zlocine nad srpskim civilima okolnih sela.