Окун сведочио у Хагу

На суђењу Радовану Караџићу у Хагу сведочио бивши међународни посредник Херберт Окун. Окун рекао да је Караџић током рата у БиХ применио насиље и спровео етничко чишћење несрба да би створио српску државу.

Бивши међународни посредник Херберт Окун посведочио је на суђењу Радовану Караџићу у Хагу да је бивши лидер босанских Срба током рата у БиХ применио насиље и спровео етничко чишћење несрба да би створио српску државу.

Бивши председник Републике Српске оптужен је за геноцид и злочине против човечности над Муслиманима и Хрватима, као и за узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95.

Сведок Окун у то је време био заменик личног изасланика генералног секретара УН и копредседника међународне конференције о бившој Југославији и са Караџићем се сусрео више од 50 пута.

Служећи се својим белешкама са тих сусрета, амерички дипломата је изјавио да је Караџић и пре избијања рата у БиХ ставио до знања тадашњем изасланику УН Сајрусу Венсу да су "босански Срби спремни да прибегну рату ради остваривања својих циљева".

Током разговора с међународним мировним посредницима, Караџић је, по Окуну, често наводио да је ратни циљ босанских Срба да створе своју државу, која би била територијално повезана са Србијом и имала "етнички хомогено становништво".

Сведок је назначио и да је Караџић заговарао етничку поделу Сарајева, које су снаге под његовом контролом држале у опсади и изложиле "кампањи снажног гранатирања у циљу терорисања цивилног становништва и узнемиравања босанске владе".

Насупрот тврдњама Караџића, ти циљеви босанских Срба, које је Скупштина Републике Српске усвојила 12. маја 1992. године, нису били у складу с мировним планом португалског дипломате Жозеа Кутиљера о кантонизацији БиХ.

Као оправдање за територијалне претензије на подручја у којима Срби нису били већина, лидер босанских Срба позивао се на геноцид над Србима почињен у Другом светском рату, рекао је Окун.

Реагујући на честе и оштре протесте међународних изасланика због етничког чишћења и злочина над несрбима, по речима сведока, Караџић и његови сарадници нису негирали да су злодела почињена, већ су покушавали да их оправдају, најчешће користећи геноцид из Другог светског рата као изговор.

Караџић је мировним изасланицима говорио и да "он има контролу над армијом босанских Срба", изјавио је Окун, додајући да се и сам у то уверио, јер је био присутан када је Караџић официрима давао наређења.

У наставку суђења, Окуна ће испитивати оптужени Караџић, који се брани сам.

број коментара 0 Пошаљи коментар