Шешељ ослобођен у Хагу

Хашки трибунал је ослободио лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља по свих девет тачака оптужнице, које су га теретиле да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Војводине. Војислав Шешељ је од данас слободан човек, рекао судија Антонети. Судија Латанци издвојила мишљење по осам тачака оптужбе.

11.40 – Како чујем, битка је изгледа завршена, написао је Војислав Шешељ на Твитеру.

Овде можете прочитати сажетак пресуде 

11.25 – Изрицање пресуде: Тачка 1 – није крив. Тачка 4 – није крив. Тачка 8 – није крив. Тачка 9 – није крив. Тачка 10 – није крив. Тачка 11 – није крив. Тачка 12 – није крив. Тачка 13 – није крив. Тачка 14 – није крив. Одлуку је донело Претресно веће у саставу: Жан Клод Антонети (Француска), Флавија Латанци (Италија) и Мандаје Нијанг (Сенегал).

11.15 – Већина чланова Судског већа сматра да тужилац није доказао постојање удруженог злочиначког подухвата, рекао је судија Антонети.  

11.10 – Слање добровољаца СРС-а није било чињење злочина већ подршка ратним напорима, али то у појединачним случајевима не амнестира починиоце злочина, рекао је Антонети. 

11.05 – Тужилаштво није на прави начин презентовало чињенице распада Југославије и формирање српских ентитета, нити је настанак тих ентитета резултат криминалне намере, рекао је судија Антонети.

11.00 – Суд наводи злочине за које се сматра да су почињени и доказани.  

10.55 – Судија Антонети каже да већина чланова Већа сматра да нису почињена сва кривична дела, кршење закона или обичаја рата, које је навело Тужилаштво.

10.50 – У Хртковцима није било распрострањеног и масовног напада на цивиле, а Шешељева одговорност није директна, рекао је судија Антонети, те се доводе у питање тачке оптужнице за злочине против човечности.

10.40 – Суд је нашао да су Шешељеви добровољци били "морално потчињени" лидеру СРС-а, али не и под његовом војном командом када су учествовали у борбеним дејствима. 

10.20 – "Спавао сам као беба јер ми је савест потпуно мирна. Свеж сам као роса, што ће се видети данас на конференцији", написао је Шешељ на Твитеру.

10.15 – Изрицање пресуде Шешељу је ударна вест свих медија у региону.

10.00 – Почело изрицање пресуде Војиславу Шешељу. Пресуду чита председник Претресног већа, судија Жан Клон Антонети.

09.55 – Процес Војиславу Шешељу трајао је 175 ефективних судских дана. Тужилаштво је извело 89 сведока. Судско веће је позвало 10 сведока. Шешељ је одбио да позове своје сведоке.

Већина чланова Већа, уз супротно мишљење судије Флавије Латанци, закључила је да Шешељ није крив ни по једној од девет тачака оптужнице. Латанцијева је била супротног мишљења по осам тачака оптижнице. "Шешељ је по изрицању ове пресуде слободан човек", рекао је судија Жан Клод Антонети.

Пресуда је изречена у одсуству Шешеља, који је пресуду сачекао у Београду. Пресуду је прочитао председник Претресног већа судија Жан Клон Антонети.

Антoнети је прочитао сажетак пресуде и истакао да је током суђења, које је почело 7. новембра 2007. године, прикупљено 1.400 доказних предмета, саслушано је 99 сведока, а да пресуда има више од 100 страна.

Судија је подсетио да Хашко тужилаштво тврди да је ШŠешељ учествовао у удруžженом злочиначком подухвату са Слободаном Милошевићем, војним и паравојним снагама, "четницима" и "шешељевцима".

"Главна улога Војислава ШŠешеља била је распиривање мрžжње и регрутовање добровољаца који су слати на терен, па интегрисани у српске снаге, које су деловале у БиХ и Хрватској", навео је судија и подсетио да се по свим тачкама оптужнице Шешељ изјаснио да није крив.

Такође је навео да је Шешељ одлучио да неће позивати сведоке, али је у првом делу поступка активно учествовао – оспоравао је легалност међународног суда и кредибилитет сведока.

Председник Претресног већа Хашког трибунала рекао је да Веће сматра да су оптужница и доказни предлози Тужилаштва пуни нејасноћа и недоследности, које су закомпликовале рад и Тужилаштва и одбране и Судског већа.

"Претресно веће је било присиљено да следи пут које је зацртало Тужилаштво, па је уз потешкоће покушало да расплете мрежу", напоменуо је судија читајући пресуду.

Према његовим речима, стиче се утисак да наводни злочиначки циљ варира по потреби оптуžжнице.

"Тужžилац недоследно користи речи насиље и злочин, неке формулације остављају утисак да је сама идеја 'велике Србије' криминогена, а у другим делима се нападају средства којима се žжелела остварити", навео је судија и изразио жаљење због таквог рада Туžжилаšштва.

Подсетио је да је Претресно веће током суђења добијало додатне доказе од Тужилаштва, али већина чланова Већа није била за то да се ти докази уврсте у предмет пошто су оцењени као дупли докази, мада је судија Флавија Латанци имала супротно мишљење.

"Исте чињенице које се квалификују као убиство, мучење, депортације, разарање и пљачке исто се подводе и под дела прогона. Туžжилац је имао циркуларни приступ у коме је свако кривично дело добило више квалификација", навео је судија.

Већина чланова Већа Хашког трибунала данас је констатовала да не постоје битни правни елементи за индивидуалну кривичну одговорност Војислава Шешеља за злочине против човечности.

Председник Претресног већа рекао је читајући пресуду да већина чланова Већа, уз супротно мишљење судије Флавије Латанци, сматра да Тужилаштво није поднело довољно доказа за своје тврдње из оптужнице који се тичу протеривања Хрвата из Хртковаца.

"Мотиви у Хртковцима били су пре свега личне природе и потреба да се обезбеди смештај Србима који су остали без крова над главом. Из говора Шешеља не може да се закључи да је учествовао директно у размени кућа – а што је приказано као главно средство за протеривање Хрвата", навео је судија.

Већина чланова Већа оцењује да тужžилац није предочио довољно доказа да би се утврдило да је ШŠешељ крив за убиство у Црној Реци, окрутно поступање на Овчари, окрутно поступање у складишту "Велепромет", мучење у касарни у Вогошћи, у општини Невесиње, убиство цивила око Сарајева, пљачке имања код Вуковара.

"Није крив за пустошење села и градова", напоменуо је судија.

Што се тиче оптужби о учествовању паравојних снага у злочинима, Веће каже да су му предочени докази у којима се каже да су били присутни Арканови "тигрови", "Бели орлови", одред "Душан Силни", "Црвене беретке", Јединица за специјалне операције, "Жуте осе", Јединица Василија Видовића, Гогићева јединица, која је такође позната под именом Група из Лознице, јединица "Карађорђе", Српска гарда СПО, јединице Братислава Гавриловића и јединице Славка Алексића.

"Нема довољно доказа да се закључи да је Шешељ био повезан да Арканом, јединицом 'Карађорђе'. Нема доказа о вези Шешеља и групе из Лознице и јединице Српске гарде."

Веће је саопштило да је детаљно истраживало ко су били "шешељевци" како их не би мешали са "четницима".

"Анализа доказа показала је да су се "шешељевци" могли идентификовати по физичком изгледу и одећи, али да то није било одлучујуће. Веће је пажљиво идентификовало појединце повезане са СРС-ом, уместо да све "четнике" повеже са Шешељем", саопштило је Веће.

Тужилаштво је у завршној речи предложило суду да Војислава Шешеља осуди на казну затвора од 28 година, док је Шешељ тражио ослобађајућу пресуду.

Лидер радикала је у притвору Хашког трибунала провео готово 12 година, од фебруара 2003, када се предао и добровољно отишао у Хаг, до новембра 2014, када је пуштен да се брани са слободе због лошег здравственог стања. 

број коментара 51 Пошаљи коментар
(петак, 01. апр 2016, 10:00) - anonymous [нерегистровани]

znali su ono kad i zasto

Nista u Hagu nije slucajno iako to sve na prvi pogled mozda nekima tako izgleda.Oslobodjen nakon 13 godina robije bez ijedne tacke krivim.Sada zele da on pobedi i posle da imaju dobre price ili sta znam jos.

(петак, 01. апр 2016, 06:38) - anonymous [нерегистровани]

pravda

Nisam neki simpatizer i pobornik politike V. Seselja ali po meni ova presuda je mogla da se donese deceniju ranije. Sud u Hagu je u slucaju Vojislava Seselja prekrsio sve moguce zakone i pravne akte medjunarodnog prava. Dovoljno je samo reci da je neko sedeo preko 10 godina u pritvoru bez presude.

(петак, 01. апр 2016, 05:19) - Светозар [нерегистровани]

Правда

Војислав Шешељ је победио Хашки суд!!!

(петак, 01. апр 2016, 01:18) - anonymous [нерегистровани]

seselj

njega su pustili da napravi zbrku u Srbiji on je nevin on je pametan ali mi smo ludi tako je to?????Braco Srbi

(петак, 01. апр 2016, 00:45) - Car Dušan [нерегистровани]

Prečanin

Aj i ti u Srbiju jer očito nisi zadovoljan u Hrvatskoj

(четвртак, 31. мар 2016, 18:43) - anonymous [нерегистровани]

re: Pitam se....

pa po tome raspisati poternicu I za Gotovinom I kompanijom.....netreba uopce objasnjavti zasto jer nas u Hrvatskoj ima samo 2%.....itd...Bljesak I Oluju vec dobro znate....

(четвртак, 31. мар 2016, 18:12) - anonymous [нерегистровани]

Pitam se

Pitam se dali ce Seselj proci kao Naser Oric?
Naime za Oricem je Srbija raspisala poternicu iako ga je Hag oslobodio i Bosna ga je morala uhapsiti da nebi bio isporucen Srbiji. Nebi me zacudilo da Hrvatska raspise poternicu za Seseljem

(четвртак, 31. мар 2016, 17:41) - Београђанин [нерегистровани]

То је једино могућа пресуда, како год контраверзно име носио!!!

То је једино могућа пресуда, како год контраверзно име носио!!! И колико год да нас подсећа на 90-те. Али и Запад манипулише и овога пута, питање је каква ће бити правоснажна одлука у Хагу!!!

Човек је (за ово невин), и то треба поштовати! Такође, можемо га оспоравати као човека пристојне политичке комуникације или не, манипулатора или не, али је невин за све те оптужбе. Никад нисам нигде дошао до доказа да је лично убио или наредио да се неко убије, а да не кажем закоље, изваде очи, органи продају!!! Човек је цео свој живот само износио шта мисли, и политички то промовисао како би дошао на власт и остварио своју идеологију. Да ли се то коме допада или не, је друго питање!!!
Једино што можемо је да га морално осуђујемо, или волимо или не! Поштујмо људска права овог човека, као и сваког другог!!

(четвртак, 31. мар 2016, 17:26) - dragan [нерегистровани]

San o Velikoj Srbiji!

Hrvati su dobili,gotovo,etnicki cistu drzavu.Albanci su dobili jos jednu drzavu.Bosanski Muslimani su dobili drzavu u kojoj su najbrojniji.Srpski narod,protjeran iz Hrvatske i sa Kosova,a sabijen u Repuliku Srpsku moze da se raduje ovoj presudi,jer ona razbija tvrdnje nasih neprijatelja u okruzenju,a i sire da je san o Velikoj Srbiji zlocin.Istorijska teznja Srba je da zive zajedno u jednoj drzavi i to ne moze biti zlocin.Kad su razbijali Jugoslaviju,a znamo ko je to bio,ovo cinjenicu nisu uzeli u obzir.Da jesu,rata vjerovatno nebi ni bilo.Ova,jedina oslobadjajuca presuda Srbima,baca nam prasinu u oci,kao ono:"Eto niste bas ni vi krivi za sve!"Zalosno je sto nas ovaj sud nije pomirio,a nije ni cudo kad se zna da su ga stvorili oni koji su nas i zavadili.
Svakom svoje,Srbima sto je srpsko!

(четвртак, 31. мар 2016, 17:17) - anonymous [нерегистровани]

Oslobodjeni i osudjeni Srbi u Hagu

Osudjeni su oni koji su stitili Srbe od etnickog ciscenja a oslobodjeni oni (Seselj) koji su Srbiju bacili u nacionalisticki mulj. Zlo i naopako.