Седам погинулих у експлозији у фабрици муниције у Ужицу

У фабрици муниције "Први Партизан" у Ужицу седам радника је изгубило живот, након четири везане експлозије у погону за елеборацију, потврдио за РТС помоћник министра унутрашњих послова за ванредне ситуације Предраг Марић. Петнаест радника је задобило лакше телесне повреде. Узроци експлозије се испитују.

У екплозији у фабрици муниције "Први Партизан" у Ужицу погинуло је седморо људи, потврдио је за РТС помоћник министра унутрашњих послова за ванредне ситуације Предраг Марић. Петнаест радника је задобило лакше телесне повреде и након лекарске интервенције пуштени су на кућно лечење.

Ватрогасне екипе потпуно су локализовале пожар, тако да нема опасности од нових експлозија, рекао је Марић.

Узроци експлозије у фабрици муниције се утврђују, а у Ужице је стигao и заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

На пријемно одељење ужичке Опште болнице примљено је петнаест радника, са лакшим телесним повредама. Дежурна докторка рекла је да се ради о блажим интоксикацијама угљенмоноксидом и огреботинама.  

Председник општине Ужица Јован Марковић рекао је за РТС да безбедност у граду није угрожена".

Дописник РТС-а је јавио да се испред фабрике окупио велики број родбине. У ваздуху се и даље осећа мирис дима, а у кругу фабрике налазе се ватрогасна кола и возила хитне помоћи.

Према незваничним информацијама, у другој смени радило је око 300 радника, а у делу где су се догодиле експлозије било је 10 до 15 радника.

У фабрици муниције у четвртак су се догодиле четири експлозије. Како је јавила дописница РТС-а прва експлозија догодила се око 21.15 часова у одељењу за барутно пуњење.

Фабрика "Први партизан" се бави производњом муниције већ 80 година, почев од 1928. године када је и основана. "Први партизан" снадбева муницијом војску и полицију Републике Србије, а такође и многе армије света.

Фабрика производи и спортску и ловачку муницију која се продаје на свим континентима. Има три производна погона и запошљава више од 600 радника, па је самим тим и веома важан чинилац у привреди региона југозападне Србије.

"Први партизан" производи стрељачку муницију, спортску и ловачку муницију, подкалибарску артиљеријску муницију, опрему за производњу муниције, алате за производњу муниције, медицинску опрему и инжењеринг.

Подаци о претходним несрећама

Претходна несрећа у погону наменске индустрије десила се 26. августа прошле године у Крушевцу. У експлозији у фабрици за производњу експлозива и пиротехнике корпорације "Трајал" лакше је повређено седам радника те фабрике.

Експлозија је причинила велику материјалну штету, па је производња у том погону била прекинута.

Вероватно једна од најтежих хаварија и несрећа у наменској индустрији догодила се у  земунској фабрици хемијских производа Грмеч 23. јуна 1995. године. У експлозији је погинуло 11, а повређено девет радника.

Експлозија у "Првој искри " у Баричу 29. маја 2006. године однело је три људска живота.

Прошле године, 6. априла у Земуну након експлозије пет буради с диметоатом  у "Галеници - Фитофармација" отровало и опекло око 40 радника, полицајаца и ватрогасаца.

Када је у истом месецу, 17. априла 2008. године у фабрици скроба у Панчеву експлодирао филтер за сушење, у великом пожару причињена велика материјална штета али није било
повређених.

У Лештанима 3. новембра 2008. године троје је људи тешко повређено у фабрици за производњу ракетних горива када је експлодирала смеса за пуњење противградних ракета.

У лозничкој Вискози велики пожар избио је 8. децембра 2008. Није било повређених, али је концентрација сумпордиоксида у Лозници била изузетно повећана.

Дан "Првог партизана" из Ужица  22. новембар, сећање је на експлозију у партизанској фабрици оружја и муниције  1941. године у трезорима Народне банке, данашњем Народном музеју, где је и била смештена фабрика настала на темељима Фабрике оружја и муниције која је из Крања пресељена у Ужице 1928. године.

број коментара 60 Пошаљи коментар
(петак, 04. сеп 2009, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

bez koment

neka vam je Allah u pomoci

(петак, 04. сеп 2009, 15:47) - anonymous [нерегистровани]

Saucesce

Ja sam nekad radila u rupi. Tamo je bio pakao i bez eksplozija. Neverovatno je koliko su zene bile savesni radnici.
Moje duboko saucesce porodicama preminulih.

(петак, 04. сеп 2009, 08:25) - anonymous [нерегистровани]

patriota

Srbija je uz vas Uzicani.Neka je vena slava i hvala poginulima!

(петак, 04. сеп 2009, 04:12) - anonymous [нерегистровани]

Saučešće

Saučešće porodicama...

(петак, 04. сеп 2009, 02:49) - zulfi [нерегистровани]

zalosno

zalosna vest.porodicama poginulih saucesce,ranjenima zelim brzo da ozdrave.dajte neki ziro broj za pomoc albanac.

(петак, 04. сеп 2009, 02:29) - Boris_Dak [нерегистровани]

RTS za primer

Pohvala za RTS na objektivnom i bez sumnje expresnom izvestavanju. Druge televizije dok emituju razne gluposti, reprizu reprizine reprize ili kojekave hot snimke nisu su ni setile da krolom ako vec nikako drugacije obaveste gledaoce o tome sta se desava u zemlji. Cuprija je ove noci uz Uzicane, budite jaki ovo je za Vas teksa noc.

(петак, 04. сеп 2009, 02:24) - Milja [нерегистровани]

saucesce porodicama

Najteze je onom koga nema.Ali sada je velika pomoc potrebna i povredjenim i porodicama nastradalih.Samo je uvek ljudska ne paznja uzrok nesrecama.Utvrdice vec strucnjaci ko je kriv,ali mala vajda onima sto su nastradali i ostalim radnicima sto im je Fabrika ostecena i izgorelo sigurno dosta materijala za rad.Da se vise nikad ne ponovi.

(петак, 04. сеп 2009, 02:14) - Zex1 Cacak [нерегистровани]

Srasno !

Veoma teska vest. Najteze ce biti porodicama poginulih radnika. Samo oni sada znaju kroz sta prolaze. Porodicama pod hitno treba pomoci. Ovo se kod nas desava po ko zna koji put. Pod hitno treba sprovesti detaljnu istragu, a neodgovorne najstrozije kazniti.

(петак, 04. сеп 2009, 02:02) - anonymous [нерегистровани]

Strasno - RTS profesionalno

Uzasna tragedija. Porodicama nastradalih iskreno saucesce. Verujem da ce istraga biti efikasna i brzo utvriditi uzroke ove nesrece. RTS je pokazao izuzetnu profesionalnost i brzinu u davanju pravovremenih informacija. Sve pohvale dopisnickoj redakciji RTS-a iz Uzica. Vidi se da su znalacki vodjeni i da su spremni da odgovore i ovakvim profesionalnim izazovima. Zahvaljujuci takvoj dopisnickoj mrezi ja verujem RTS-u.

(петак, 04. сеп 2009, 01:39) - nenadknin

Hvala

Jos jednom hvala rts-u na brzini objave, ja sam vec u 22.20 video to i zvao moje u Srbiji, zao mi je sto nisam blize od 700 km odmah bi isao dati krv jer je to jedino sto se moze uciniti za te nesretne ljude osim sto mozemo da se pomolimo sutra u nasim crkvama svi za duse umrlih i za brzo ozdravljenje povredjenih.
UZAS KOJI NAS JE SVE POGODIO