Читај ми!

Приведен Саша Драгин

Бивши министар пољопривреде Саша Драгин, власник консултантске куће "ЦЕС Мекон" Звонимир Никезић и још седам особа приведено због сумње да су незаконитом продајом 70.000 тона регресираног минералног ђубрива оштетили буџет Србије за око пет милиона евра. Свима је одређено полицијско задржавање до 48 сати. Полиција трага за још две особе.

23.45 - Бившој директорки фирме Инвеј, Верици Спасић, након саслушања, тужилац укинио полицијско задржавање. О предлозима за евентуални притвор осталих осумњичених тужилац ће одлучити након саслушања свих приведених, сазнаје РТС.

11.55 - Осумњиченима одређено полицијско задржавање до 48 сати, рекао за РТС тужилац Миљко Радисављевић.

10.05 - Очекује се саслушање приведених. 

Како РТС сазнаје, Радна група Управе криминалистичке полиције привела је у Тужилаштво за организовани криминал бившег министра пољопривреде Сашу Драгина, власника консултантске куће "Цес Мекон" Звонимира Никезића и још седам особа особа због сумње да су злоупотребом службеног положаја, незаконитом продајом регресираног минералног ђубрива, оштетили буџет Србије за више од 4,5 милиона евра.

Приведени су и бивши председник Управног одбора ХИП "Азотаре Панчево" Радосав Вујачић, бивши заменик директора "Азотаре" Михајло Грујић, бивши директор ПКБ-а Милан Вељовић, бивши директор пољопривредног добра "Алекса Шантић" код Сомбора Арсеније Катанић, бивши директор крушевачког Института за крмно биље Драги Лазаревић, власник предузећа "Терабо" Борислав Стојковић и бивша директорка фирме "Инвеј" Верица Спасић.

Полиција трага за још две особе, власником и директором предузећа "Млиностеп" из Новог Сада Љубомиром Куљићем (58) и директорком предузећа АД "Сунце" Емином Чобански (54) из Врбаса, саопштио је МУП.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је за РТС да је приведенима  одређено полицијско задржавање до 48 сати и да ће у том року бити саслушани.

Према његовим речима, кривична пријава је против ухапшених поднета због сумње да су направили низ неправилности у вези са прометом регресираног ђубрива током 2009. и 2010. године.

Ђубриво је било намењено, како је истакао Радисављевић, пољопривредним газдинствима, задругама и предузећима која се баве пољопривредном производњом а у којима држава има свој капитал.

"Осумњичени су то ђубриво продавали лицима која на то нису имали право. Тако су омогућили да четири приватна привредна друштва добију вештачко ђубриво по повлашћеним ценама и тако прибаве имовинску корист од 473 милиона динара", рекао је Радисављевић.

Како РТС сазнаје, некадашњи министар Саша Драгин сумњичи се да је прекорачио и злоупотребио службени положај тако што је 2009. наредио директорима ПКБ-а и предузећа "Алекса Шантић" да купе 30 хиљада тона регресираног ђубрива од Азотаре у Панчеву.

ПКБ и "Алекса Шантић", само су фиктивно купили ђубриво, а прави купци биле су фирме које на то нису имале право - "Сунце" и већи број купаца предузећа "Алекса Шантић".

Према Уредби из 2009. ђубриво по нижој цени могле су да купе само земљорадничке задруге и пољопривредна газдинства. Како сазнајемо од извора блиског истрази, измена којом је предвиђено да повластице могу да имају и привредна друштва регистрована за пољопривредну производњу, ступила је на снагу тек 5. новембра 2009. године, док је Азотара са ПКБ-ом и "Алексом Шантићем" четири месеца раније завршила фиктивну купопродају 30.000 тона ђубрива, иако по Уредби нису имали право на то.

Тако је Азотара продала 22.621 тона ђубрива по цени нижој за износ регреса који је био 10 хиљада динара по тони. Фирме код којих је завршило регресирано ђубриво прибавиле су корист већу од 226 милиона динара, а Азотара је неосновано наплатила регрес у истом износу, за испоручену робу.

Како би све то прикрио тадашњи министар Драгин предложио је Влади да измени и допуни Уредбу како би се као купци регресираног ђубрива могла јавити и привредна добра, што је био случај са ПКБ-ом и "Алексом Шантићем".

О субвенцијама за ђубриво, бивши министар другачије је говорио 2010. године.

"Увели смо још једну нову меру, а то је да помажемо пољопривреднке да дођу до јефтинијег ђубрива за прихрану, односно онај део куповине азотног ђубрива које се догађа током зиме Министарство пољопривреде је обезбедило 300 хиљада тона преко продуктне берзе које су биле по 5.000 динара по тони субвенционисане", рекао је Драгин 20. марта 2010. године.

Осим ПКБ-а и "Алексе Шантића", као фиктивни купац регресираног ђубрива од Азотаре појављује се и крушевачки Институт за крмно биље.

Бивши директор Института Драги Лазаревић у више наврата, фиктивно је купио укупно 40 хиљада тона ђубрива, чиме је држава оштећена за готово 267 милиона динара. Тако је од 2009. до 2011. буџет Србије оштећен за око 475 милиона динара а у корист панчевачке Азотаре.

Звонимир Никезић, директор "Цес Мекона" у то време био овлашћени консултант предузећа Азотара у реструктурирању. Никезић је уговором о пословно техничкој сарадњи са Азотаром био у обавези да пружи консултанстске услуге приликом продаје регресираног ђубрива. Он је, међутим, учествовао је у проналажењу фиктивних купаца и предузећа која нису имала право на повластице. Консултанстку услугу за тај посао из 2009. године наплатио је 6 милиона динара.

Саша Драгин је од 2004. до 2007. године обављао је послове заменика секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине, да би у мају 2007. године постао министар заштите животне средине у Влади Републике Србије. Од јула 2008. до марта 2011. године био је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Драгин ће остати упамћен као министар који је предлагао да Србија извози морску рибу, у чијем је мандату неколико месеци влада несташица млека, али и као један од министара који је директно прозивао монополисте у пољопривреди.

Звонимир Никезић, јавности познат као власник консултантске куће "Цес Мекон", у управном одбору "Агробанке" био је представник државног удела. Никезићев "Цес Мекон" радио је и на бројним приватизацијама фирми као што су "Књаз Милош", "Фриком", "Млекара Шабац", "Трајал", "Београд филм", "Семе", "Ветеринарски завод Земун", које је Савет за борбу против корупције оценио као сумњиве. Дугогодишњи је сарадник бившег премијера Мирка Цветковића.

На јавном тендеру 11. априла 2006. године купац 100 одсто друштвеног капитала Азотаре постаје конзорцијум Универзал Холдинг из Београда и две литванске фирме.

Због неиспуњавања обавеза уговор је раскинут у јануару 2009. године. Агенција за приватизацију капитал Азотаре преноси Акцијском фонду, који данас приведеног Радосава Вујачића именује за привременог заступника капитала. Вујачић је био именован и за председника УО Азотаре.

број коментара 74 Пошаљи коментар
(субота, 24. нов 2012, 21:44) - anonymous [нерегистровани]

Nema vise nazad,

da vas Gospod Bog cuva od zlikovaca i da nastavite put pravde. Svi koji su krali, da im se to oduzme - ukljucujuci i politicare na visokom nivou.
Srbija pripada srpskom narodu, ali ne samo da crnci za nju, no da zivi dostojno.
Svako vam dobro i napredak gospodine Vucicu.

(субота, 24. нов 2012, 21:16) - Posmatrač [нерегистровани]

Ivica i marica

Izgleda da su sve kredite koje su uzimali po belom svetu strpali u svoje džepove. Sada je bar jasno da je naša država toliko siromašna koliko su tajkuni i političari koji su radili za njih, pokrali. Svakome kome se dokaže da je u ovoj državi krao da se oduzme sve i da se namiri državni dug. To je rešenje za sve naše probleme. Bravo Vučiću! Bravo Ivice, strpaj ih u maricu!

(субота, 24. нов 2012, 19:52) - Duki [нерегистровани]

Dovesti u red

U normalnoj, pravnoj državi, kriminal je kriminal bez obzira ko ga počini. Jedino je kod nas bilo moguće da se kriminalom bave mnogi, a da budu zaštićeni i nedodirljivi. Najzad smo dočekali da se ukorenjeno zlo koje je zahvatilo sve pore našeg društva počne odstranjivati. Od zakona više niko neće moći da pobegne.

(субота, 24. нов 2012, 19:23) - anonymous [нерегистровани]

Re-Komentari

Od postenog rada se ne zivi?
To je vas komentar-pomisao.
Od postenog rada moze dase zivi,Ali ne moze da se obogati preko noci.Kao sto neka gospoda oce i misli.Traze dase obogate,da im i pra unuci budu bogati.Zato posten covek u danasnje vreme nema sta da jede.jel zbog takvih smo i dogurali do ovde desmo dalje se ne moze.
Ja se izvinjavam ako se neko naso uvredjen ali cinjenica nam j takva.

(субота, 24. нов 2012, 18:40) - D&D [нерегистровани]

Odličan početak

Prvi koraci nove vlade napravljeni u borbi protiv korupcije i kriminala stvarno dokazuju da odlučna borba koju su najavljivali nisu bile samo prazne reči. Podržavam odlučnost i rešenost da se obračuna sa najvećim zlom koje vlada u našoj zemlji. Posebno me raduje što neće biti nedodirljivih. Zlo se mora iskoreniti na svim nivoima.

(субота, 24. нов 2012, 17:52) - Miloš [нерегистровани]

Re: Stanite, Stanite

Šta "stanite"? Hapsi sve!!! Kad se razni direktori i direktorčići budu naučili da u ovoj zemlji ne može tek tako da radi kako ko šta hoće, e onda stanite.

(субота, 24. нов 2012, 17:36) - Tiemie [нерегистровани]

Svi!

Ko zna šta će se još sve otkriti. Ovo je tek početak jednog ogromnog posla. Izaći će na videlo mnoge mahinacije. Dobra stvar je što će se sve otkriti, jer niko više neće biti zaštićen i nedodirljiv. Svi koji su se ogrešili o zakon, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju i na kom se mestu nalaze treba da budu procesuirani. Tek tada možemo biti sigurni da će kriminal biti suzbijen

(субота, 24. нов 2012, 17:21) - anonymous [нерегистровани]

Inkognito

E ako ima dzak na ledjima onda je postenjacina!

(субота, 24. нов 2012, 17:17) - anonymous [нерегистровани]

woooooow

Ostacemo samo mi radnici....ko ce da nam vodi privredu i laze nas nadalje????

(субота, 24. нов 2012, 17:13) - Aquila [нерегистровани]

Pokreće se

Svi koji su se ogrešili o zakon, bez obzira na kojoj poziciji se nalaze, treba da budu procesuirani. Posebno je važno dospeti do vrha piramide, do čelnih ljudi u malverzacijama, jer su oni do sada bili debelo zaštićeni. To je prvi i osnovni korak ka uspostavljanju pravne države. Izuzetno me raduje što vidim da potezi nove vlade upravo idu tim pravcem.