МУП: Предузете мере унапређења рада у вези са породичним насиљем

Препоруке Заштитника грађана које су упућене МУП-у односе се на поступке контроле законитости и правилности рада од 2011. до 2015. године, а МУП Србије у међувремену је већ предузео одређене мере које се односе на унапређење рада полиције у случајевима насиља у породици, саопштено је из МУП-а.

МУП подсећа јавност да је то Министарство већ формирало посебно Одељење за превенцију и сузбијање насиља у породици које прати, анализира и врши координацију у предметима породичног насиља на нивоу свих 27 полицијских управа, саопштено је поводом објављених закључака и препорука Заштитника грађана у вези са заштитом жена од насиља и наведених пропуста у раду надлежних.

"У свакој полицијској управи одређени су координатори за поступање у области породичног насиља - представник криминалистичке полиције и представник полиције опште надлежности, а у циљу сагледавања поступања организационих јединица у области превенције и сузбијања насиља у оквиру породице започета је и контрола у свим полицијским управама", наводи се у саопштењу.

Такође, наводе из МУП, прошле године је депешама министра унутрашњих послова наложено да се у случајевима породичног насиља обавезно врши провера да ли је о догађају обавештен надлежни јавни тужилац, центар за социјални рад и здравствена установа, као и да ли пријављено лице или неко од чланова породице, поседује оружје у легалном, или нелегалном поседу како би исто било одузето одмах без одлагања.

Исто тако, полиција опште надлежности мора да обавести дежурног криминалистичког инспектора, посебно обученог за рад по предметима насиља у породици, који би даље у сарадњи са тужилаштвом предузимао друге мере на докуметовању и доказивању насиља у породици, подсећају у МУП-у.

"Након формирања Одељења за превенцију и сузбијање насиља у породици наложено је дежурним службама да са максималном пажњом и озбиљношћу поступају по позивима грађана и другим сазнањима о индицијама које указују на елементе вршења насиља у породици и у што краћем времену, без изузетка, организују упућивање полицијских службеника на место догађаја", наводе у МУП.

Истичу да се приликом интервенисања одмах морају раздвојити жртва и насилник и разговори са лицима се обављају у одвојеним просторијама, а такође је наложено да се посебно обрати пажња на податке или обавештења која указују да ли је пријављено лице под дејством алкохола, психоактивних супстанци, да ли прети оружјем, да ли је вршило иста или слична кривична дела или прекршаје са елементима насиља.

О свим уоченим безбедносним ризицима мора се упознати надлежни тужилац ради доношења адекватне одлуке, процене постојања кривичног дела и ефикасне заштите жртава насиља у породици.

Такође, поред наведеног наложено је и унапређење мултисекторске сарадње и кординације институција и органа на сузбијању насиља у породици, кроз формирање тимова у свим градовима и општинама, одржавање састанака са представницима надлежних органа и организација које се баве проблемом насиља у породици, стоји у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије