Русија узвраћа ударац, Путин одобрио конфискацију америчке имовине

Русија је покренула процес утврђивања и идентификације америчке имовине која ће бити употребљена као компензација за око 300 милијарди долара руских фондова замрзнутих на Западу недуго после почетка рата у Украјини. Путиновом уредбом обухваћена покретна и непокретна имовина и депозити чији су власници амерички држављани.

Русија узвраћа ударац, Путин одобрио конфискацију америчке имовине Русија узвраћа ударац, Путин одобрио конфискацију америчке имовине

Уредбом руског председника Владимира Путина, почела је нова рунда финансијског рата са Западом, пошто је судовима омогућено да идентификују америчку имовину у тој земљи, која би могла бити употребљена као компензација за руску имовину замрзнуту од почетка рата у Украјини, јавља руски Комерсант.

Одлука Москве уследила је пошто су представници групе најразвијенијих земања света, Г7 почели расправу о начинима на који ће бити усмерено око 300 милијарди долара вредних државних обвезница и девизних резерви замрзнутих на Западу.

Одмах по почетку те расправе, Русија је покренула контра-мере, којима ће, како сматрају западни економски стручњаци, највише бити погођени приватни инвеститори.

Путиновим указом отворена су врата да се од руских судова затражи мишљење о оправданости блокирања или заплене имовине у иностранству и наложи компензацију из средстава која потичу од америчке имовине у Русији.

Имовина која ће бити на мети овог процеса укључује америчке депозите, деонице у руским компанијама, као и сву осталу имовину чији су власници држављани или влада САД.

300 руских и 288 западних милијарди

Имовине америчке владе у САД је, суштински, безначајна у односу на 300 милијарди замрзнутих руских пара на Западу, па се чини да би ова одлука махом могла погодити приватне инвеститоре.

За сада, међутим, није јасно на колико америчког новца Русија рачуна овим потезом.

Руски медији су, почетком године, проценили вредност западне имовине на око 288 милијарди долара, али највећи део ових средстава отпада на европске инвестиције - 223 милијарде долара.

Од тог новца, чак 98 милијарди потиче са Кипра, који су руски олигарси деценијама користили како би избегли плаћање пореза у Русији. Најзначајнији предратни руски партнер, Немачка проценила је имовину у Русији на нешто више од 17 милијарди долара.

Овакав Путинов потез уследио је свега месец дана пошто је амерички председник Џозеф Бајден потписао закон којим се одобрава наредна транша помоћи Украјини, укључујући и део који се односи на продају одузете руске имовине како би се помогла послератне реконструкција.

Пре него што су на ред дошле америчке компаније, Путин је, сличним указом, одобрио привремено преузимање руских подружница немачког енергетског гиганта "Унипера" и финског "Фортума".

Случај "Мекдоналдс"

Амерички "Мекдоналдс" је, са опцијом повратка на руско тржиште, по значајно нижој цени продао своју подружницу руским партнерима, али је Москва убрзо такве трансакције условила обавезним попустом од 50 одсто у односу на тржишну вредност.

На концу, посебном уредбом из јуна 2023. године влади је омогућено да по "сниженим ценама" презуме сву западну имовину која ствара губитке, или се процени да се њоме не управља ваљано.

"Уколико компаније не испуњавају обавезе, улазе у категорију лоших компанија. Шта ћемо ми урадити са њиховом имовином је наш проблем", рекао је тада Путиномн портпарол Дмитриј Песков.

Одмах затим, на списку "лоших компанија" нашле су се руска подружница "Данонеа", пивара чији је власник био "Карлсберг" и један од највећих продаваца аутомобила. Француску компанију за дистрибуцију хране преузео је нећак чеченског председника Рамзана Кадирова.

Најоштрије су, после таквог развоја ситуације, реаговали представници "Карлсберга", који су Русију оптужили за пљачку и добитак од тог тренутка предефинисали као дуг руске владе.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије