Читај ми!

Протести због пресуде Кепиру

Због ослобађајуће пресуде Шандору Кепиру, у Београду и Новом Саду одржани протести под слоганом "Крив је!". Окупљени и организатори позвали Мађарску да му поново суди.

Протести због ослобађајуће пресуде Шандору Кепиру, оптуженом да је учествовао у злочинима у Другом светском рату, одржани су у Новом Саду и у Београду. Окупљени и организатори протеста, Друштви за очување сећања на Холокауст, упутили су захтев мађарском правосуђу да се Кепиру поново суди.

"Наша порука вечерас из Београда и Новог Сада иде узводно ка Будимпешти, тражимо ново суђење и очекујемо праведну пресуду", рекао је један од организатора скупа Аврам Израел. Он је оценио да је "слободарски и демократски опредељени Београд" вечерас заказао и да је на скуп дошло више новинарских екипа него грађана.

Сарадник Института за хебрејски језик и књижевност Жељко Станојевић рекао је да подржава скуп против одлуке мађарског суда да на слободу пусти човека, који је дао налог да се убије више од 4.000 људи свих нација које живе у Војводини. 

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић истакао је да није примерено коментарисати судске одлуке, али је критиковао аплауз који се могао чути у судници после ослобађајуће пресуде.

"Нисам сигран да тај аплауз није чуо ни (Андрес Беринг) Брејвик пре него што је убио ону омладину у Норвешкој. То је страшна порука екстремној популацији свуда у свету и такве поруке су ругање жртвама", рекао је Векарић и додао да је тужилаштво доставило сву потребну документацију, архиву, изјаве сведока мађарским колегама и сада се чека другостепена пресуда.

Векарић је најавио да ће се разговарати и са директором центра "Симон Визентал" Ефраимом Зурофом да ли се може учинити још нешто, ако Мађарска не буде реаговала на начин да се испуни правда.

Шандор Кепиро (97), првостепеном одлуком суда, прошле седмице ослобођен је оптужби за учешће у Новосадској рацији јануара 1942. године. Мађарско тужилаштво најавило је да ће уложити жалбу на ову пресуду.

Кепиро је оптужен да је у јануару 1942. године као жандармеријски капетан учествовао у спровођењу Новосадске рације у којој је, према наводима оптужнице, побијено најмање 1.246 грађана Новог Сада,  највише Јевреја, Срба и Рома, међу којима и 168 деце. Поједини истраживачи тврде да је током Рације у Новом Саду убијено и више од 4.000 особа.

Кепиро је пред крај рата и после рата од стране мађарских власти био два пута осуђиван, на 14 и на 10 година затвора, због учешћа у Рацији. Казну никада није одслужио, јер је након рата побегао у Аустрију а потом у Аргентину, одакле се у Мађарску вратио 1996. године и добио пензију од државе.

У Будимпешти га је 2006. године лоцирао директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф, који је одмах доставио доказе мађарском правосуђу. Оптужница против Кепира подигнута је у фебруару 2011. године, а суђење је почело у мају.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(недеља, 24. јул 2011, 23:30) - mica bor [нерегистровани]

skim si takav si

Ova i ovakva presuda,vise govori o onima koji su je doneli!Tu mislim na Madjarsku ali i na EU.Koja ocigledno ima dupli arsin.

(недеља, 24. јул 2011, 22:02) - Anita [нерегистровани]

Pravda

nije bitno ni koliko ina godina, ni da li je bolestan, mora da odgovara za svoja (ne)dela jer dokazi dovoljno govore...stvarno je smesno to sto se desilo odnosno to sto ga je Madjarska oslobodila.

(недеља, 24. јул 2011, 15:02) - Милан Радомир [нерегистровани]

milanradomir@gmail.com

У сваком истражном поступку искази сведока и очевидаца играју кључну улогу приликом утврђивања и просуђивања чињеница. То ј случај и са бројм жртава Новосадске рације.

Чувени песник Мирослав Мика Антић у свом филму „Споменик“* кроз причу главног јунака каже: - И још ми каже моја мати: „а увукао си нос пред партијом и ћутиш као пиле. На том је проклетом Дунаву,“ каже, „42. бачено под лед више него пет хиљада људи, жена и деце! Поставили сте спомен плоче и тамо где су се одржавали некакви састанци окружних комитета. А овде већ 25 година нема споменика ни том оцу ни осталима. Срећан ти 25. рођендан сине Срђане,“ каже „и реци то тамо на свом састанку, ако имаш три чисте.“
Смео филм „Споменик“ је те 1967. године изразио својеврстан грађански и песнички протест због неправде која је чињена жртвама Новосадске рације. Седам година након филма, град Нови Сад је поставио споменик, не на месту злочина на Штранду, него доста далеко од места злочина, на Кеју, са циљем да умири Новосадску јавности и уљуљка грађане у заборав суштине фашистичке Рације, посебно о броју страдалих и зверском начину на који су ликвидирани.

Шта се чудимо што су у Будимпештанској судници аплаудирали ослобађајућој пресуди, када и ми у Србији слабо маримо за жртве Рације.

Милан РАдомир, председник Меморијалног друштва "РАција 1942."

(недеља, 24. јул 2011, 11:55) - anonymous [нерегистровани]

?

zasto nije mesto okupljanja ispred madjarske ambasade?

(недеља, 24. јул 2011, 10:53) - anonymous [нерегистровани]

Zlocinac...

Zlocinac mora odgovarati i to ce se desiti.Madjarska ga mora osuditi u koliko ne zeli biti izolovana zemlja,a ona je kao demokratska zemlja postala clan EU.

(недеља, 24. јул 2011, 10:44) - dejan [нерегистровани]

ee..

nije mi jasno nesto? sta imate od toga i da ga osudite,kad samo sto nije umro,sto ga niste trazili pre 20-30 godina a ne sad,taj se naziveo i bas ga briga,taj ce gore Bogu na istinu a gore nema advokata i tuzioca...

(недеља, 24. јул 2011, 10:29) - anonymous [нерегистровани]

kriv

Do djavola sa njim.Taj monstrum,proklet bio i u drugom svetu.

(недеља, 24. јул 2011, 10:28) - Zoran [нерегистровани]

Sramota

Ovo je sramota i ruganje svim zrtvama ovog ubice.Pa zar sad da mu sude kad se polako pretvara u mumiju,dobijao redovnu penziju,ziveo normalno po Austriji i Argentini,Madjarska ga je kao osudjivala ali nije nikad odlezao.ODESSA je jaca od svih sudova ove planete.

(недеља, 24. јул 2011, 09:46) - anonymous [нерегистровани]

presuda

Mađarsko pravosuđe ne mogu oprati zajedno ni Dunav i Balaton za ovakvu presudu.

(недеља, 24. јул 2011, 08:49) - anonymous [нерегистровани]

zapad i demokratija

trcimo u uvropsku uniju, trazimo njihovu demokratiju a vidimo da demokratije nema a unija puca i sama. nase ljude izrucujemo i njima se sudi a nase zrtve se racunaju kao kolateralna steta i kao da su sami krivi. evropska unijo molimo te privati nas u svoj zagrljaj jos jace iscedi nas jos vise.