Читај ми!

Синдикати поднели пријаву против Вулина

Два репрезентативна синдиката, Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикати “Независност”, поднели су Тужилаштву кривичну пријаву против министра за рад Александра Вулина због злоупотребе службеног положаја и несавесног рада.

У пријави, која је достављена и медијима, наводи се да министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин као председник Радне групе за припрему Нацрта закона о изменама и допунама Закона о раду, није омогућио том телу да утврди нацрт закона, већ га је сам утврдио, преноси Бета.

Лидери два синдиката, Љубисав Орбовић и Бранислав Чанак, као потписници кривичне пријаве, наводе да је министар Вулин довео у заблуду јавност о ставовима Синдиката на текст Нацрта закона о изменама и допунама Закона о раду, односно онемогућио синдикате да упознају јавност са лошим решењима, који ће за последицу имати смањивање стечених права запослених, наводи се у саопштењу синдиката.

Истичу да је Вулин прекорачио границе свог овлашћења невршењем своје дужности.

По пријави синдиката, Вулин је, пре достављања предлога Влади, поред тога што је сам утврдио Нацрт Закона о изменама и допунама Закона о раду, сам извршио измену и допуну чланова тада важећег Закона о раду, који нису били тема расправе Радне групе.

Додаје се и да је Вулин онемогућио јавну расправу о изменама Закона о раду и Закона о пензијском и инвалидском осигурању, што је био дужан да омогући као ресорни министар, јер се, како је наведено, радило о изменама и допунама којима се битно мењају решења из постојећих закона.

У пријави синдикати наводе да је Вулин злоупотребио службени положај и приликом достављања Нацрта Закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању Влади Србије, јер није формирао радну групу и није омогућио социјалним партнерима да дају своја мишљења, предлоге, примедбе и сугестије.

Синдикати су у пријави навели и да Вулин није ни коначан текст Нацрта тог закона упутио на мишљење Социјално-економском савету, већ га је директно дао у процедуру на усвајање.

број коментара 0 Пошаљи коментар