Читај ми!

Блокиран Филолошки факултет

Студенти блокирали Филолошки факултет у Београду и на њему се настава не одржава до даљег. Факултет гледа с неразумевањем на блокаду, изјавила Александра Вранеш, декан Филолошког факултета.

Филолошки факултет у Београду блокирали су студенти и настава се не одржава, док друге службе раде редовно.

"Филолошки факултет је од данас у блокади, сва настава се одлаже до даљег и зграда факултета се налази под контролом студената", саопштио је Пленум студената Филолошког факултета.

Декан Филолошког факултета Александра Вранеш потврдила је да је факултет блокиран.

"Блокирали су факултет и онемогућили студентима да долазе на наставу. То нису студенти Филолошког факултета, мада међу њима има и наших студената, али и студената других факултета и других универзитета", рекла је Вранешова.

Она је додала да не зна колико ће трајати блокада, на коју, како је рекла, факултет гледа с неразумевањем и навела да ће данас бити одржан састанак управника катедри после којег ће бити упућено писмо студентима.

Делегат Пленума, који је желео да остане анониман, рекао је у телефонској изјави агенцији Бета да је факултет блокиран од јутрос у седам часова, да се настава не одржава, али да нико није спречен да уђе.

"Настава се данас неће одржавати и надамо се да се неће одржавати до краја недеље, докле год будемо имали подршку студената", рекао је тај делегат.

Он је додао да су постављене барикаде од клупа и столица, али да нико није спречен да уђе и да све службе раде уобичајено.

Делегат је, такође, негирао наводе декана Александре Вранеш, рекавши да, иако има студената са других факултета, већину чине студенти Филолошког.

Према његовим речима, блокада факултета представља само нови вид и наставак ранијих протеста уперених против Министарства просвете због високих школарина и уписне политике, као и тешког положаја студената.

Студенти Филолошког, Филозофског, Архитектонског факултета и Факултета политичких наука, као и студенти Више електротехничке школе протестовали су 14. октобра у центру града тражећи лакше услове за упис наредне године студија, као и то да школарине не премашују висину три минималне месечне зараде у Србији.

Студенти су први пут са истим захтевима протестовали 6. октобра.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 19. окт 2011, 16:12) - anonymous [нерегистровани]

promenite fakultet

Nije istina da se obnova apsolventskog placa samo na Filoloskom, zapanjujuce je kolikio ste neobavesteni, u eri interneta...
A pri tom dajete sebi za pravo da komentarisete sve i svasta...
.

(уторак, 18. окт 2011, 12:34) - Апсолвент [нерегистровани]

Пљачка

Обнављање апсолвентског стажа постоји само на Филолошком факултету у Београду. Ако апсолвент не слуша предавања а испит плаћа кроз испитну пријаву која кошта од 250 до 500 динара све нас интересује шта се то плаћа са 28500 динара и због чега се "обнавља" апсолвентски стаж? Аутономија Универзитета код нас, по свему судећи, значи "дрпај" колико ти треба.
Наравно подршка студентима и камо среће да ово "таласање" истера прљавштину на површину.

(уторак, 18. окт 2011, 02:31) - Ja pa ja [нерегистровани]

Problem...

Problem je u tome što su se bolonjska pravila studija degenerisala toliko da više nema nikakvih uslova za upis naredne godine, već studenti jednostavno samo upisuju godinu za godinom i ujedno ponovo upisuju predmete koje nisu položili. E kad prođe 4-5 godina, čak i ako si bio na budžetu, onda krenu da te klepaju po džepu.

E sad, zašto nisu sve ispolagali na vreme. Prvi razlog jeste zato što su lenji. Neko jeste ispolagao na vreme i neko jeste i sad na budžetu, ajde da se ne lažemo. A neko je bogami i diplomirao!

Drugi razlog je što fakultet, ovde mislim na Filološki, ali slično je i na mnogim drugim, objektivno upisuje više studeneta no što može da opsluži i nego što treba da se upiše, samo da bi im uzimao pare. Tako se desi i da na fakultetu završi i neko ko objektivno tu nema šta da traži. Problem je samo što mu to niko nije rekao prve godine, već je četiri godine kao nešto studirao, a nije dao ni pola ispita, i onda je sad opravdano ljut što vidi da mu se samo uzimaju pare.

(понедељак, 17. окт 2011, 20:20) - anonymous [нерегистровани]

Protest u ime znanja!

Svesni smo da drzava, u stanju kakvom jeste, ne moze da omoguci gradjanima sigurna zaposlenja, sa ili bez zavrsenog fakulteta, ali da li nam mora uzimati pravo da sticemo znanja?! Zakon je besmislen, a svako ko govori u njegovo ime radi protiv boljeg sutra, koje je i ovako relativno...

(понедељак, 17. окт 2011, 18:47) - Protest [нерегистровани]

Protest, bre!

Tako i treba! Kamo sreće da su i na ostalim fakultetima studenti tako složni. Na primer, znam dečka koji je na Fakultetu za bezbednost dao sve ispite iz treće godine i dva iz druge za godinu dana krvavog učenja, ima 72 boda i ne može da upiše četvrtu (!!!) ne na budžetu, nego uopšte ne može jer ima još dva iz predhodnih godina! Tako će verovatno ponovo upisati treću - u kojoj je sve ispite položio. Besmislica i SRAMOTA za taj fakultet

(понедељак, 17. окт 2011, 17:09) - гром [нерегистровани]

Баш!

И треба.
И треба рећи: ДОСТА, БРЕ!
А да лис је са овог или оног фкаса и није важно; у мензи, КСТ-у, на Машинцу... сви смо исти: гладни, жељни, воли се зезање.
Студент је нешто универзално, необојен националном фарбом, и дође некако светски... Све остало је бофлук и све такво што се ту нађе треба протерати.
Срећно вам било.

(понедељак, 17. окт 2011, 17:00) - Gorgona [нерегистровани]

Blokada!

Vranesova stvarno pocinje da me zabrinjava svojim izjavama. Prvo za prijave: "Mislila sam da vam spustim na 150,ali eto vam za 100".
A sada tvrdi da nisu studenti Filoloskog blokirali fakultet. Dosli neki tamo zli studenti pa nam ne daju da pohadjamo predavanja. Zaboga!

(понедељак, 17. окт 2011, 14:56) - anonymous [нерегистровани]

podrška

uvek i uvek, podrška studentima ...