"Пиштаљком" против корупције

Десет година после петооктобарских промена, на пољу борбе против корупције, осим реторичке посвећености, веома је мало урађено, оцењено је на скупу у организацији портала "Пиштаљка".

Од демократских промена у Србији 2000. године, у области борбе против корупције веома је мало урађено. На скупу у организацији портала Пиштаљка сведочили су грађани, који су били довољно храбри да се супотставе корумпираном систему.

Мито, корупција и тендери уништавају људе, породице и фирме, поручују они који јавно сведоче о својој голготи.

Власник приватне фирме из Мајданпека Младен Владић описао је како функционише "механизам за обрачун са непослушнима", како је назвао свој случај.

Владић објашњава да је његова фирма трпела директне уцене од председника општине Мајданпек када је престао да му даје новац.

Уследиле су, тврди, и претње из тужилаштва, оптужница за коју је сазнао из новина, притисак на запослене, обијање полицијских и судских прагова.

Најпре се кренуло са ситним донацијама, да би на крају тражио кеш, објашњава Владић.

Радници "Комграпа" остали су без посла, јер су, кажу, само тражили неисплећене зараде и своја права.

Докторка са Института за онкологију Војводине Бојана Бокоров верује да и њу чека слична судбина - после разоткривања свих нерегуларности на клиници и упозорења да се преко реда лече пацијенти из иностранства, док су грађани Србије и даље на листама чекања.

"Обратила сам се и заштитнику грађана који ме је на неки начин заштитио, али и после његовог писма репресалије су настављене и ја сад стрепим и за мој посао", каже Бокоровова.

Храбрим људима који нам показују да је корупцију свуда око нас, а окупљеним око пројекта "Пиштаљка", придружио се и један од синдиката полиције.

"Пиштаљка је знак за узбуну, бранимо професију", каже Павле Хеђеши из Независног полицијског синдиката Србије.

На скупу је закључено да је поражавајуће то што десет година после демократских промена грађани немају поверења у институције и непријављују им случајеве корупције.

С друге стране на порталу Пиштаљка пријаве пљуште- више од 400 за два месеца, а међу њима су и случајеви корупције које грађани пријављују под пуним именом и презименом.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 29. дец 2010, 16:18) - anonymous [нерегистровани]

NIŠTA NOVO

Svega ovog nebi bilo, da je Pera otišao pravo u POLICIJU!

(четвртак, 07. окт 2010, 13:16) - anonymous [нерегистровани]

Strah

Toga se i plasim...

(четвртак, 07. окт 2010, 00:46) - anonymous [нерегистровани]

Lideri

Ovo su lideri naseg doba. Nadam se da ce pobediti...