Сећање на жртве Медачког џепа

Парастосом у цркви светог Марка у Београду, обележена 17. годишњица страдања Срба у Медачком џепу. Документационо-информациони центар "Веритас" саопштио да је у акцији хрватских снага страдало 88 особа.

У београдској Цркви cветог Марка служен је парастос поводом 17. годишњице агресије хрватских оружаних снага на подручје Медачког џепа, у Лици.

Помен за погинуле српске цивиле, полицајце и војнике служио је протојереј ставрофор Боривоје Васиљковић, са свештенством храма, у присуству неколико десетина чланова породица жртава и избегличких удружења Срба из Крајине и Хрватске.

У име потпредседника Владе Србије Јована Кркобабића, помену је присуствовао његов саветник Раде Дубајић.

Здружене снаге хрватске војске и полиције извршиле су агресију 9. септембра 1993. године на на подвелебитска села, јужно и југоисточно од Госпића, која су била под заштитом мировних снага УН.

Према подацима Документационо информативног центра "Веритас", до 17. септембра побијено је и нестало 88 Срба, од тога 46 војника, шест милиционера и 36 цивила.

Међу побијеним цивилима 26 је било старије од 60 година, од који 17 жена, док рањених у овој операцији није било.

Српска села Медак, Почитељ, Читлук и Дивосело, са засеоцима у којима је живело око 600 становника, од којих око 500 Срба, потпуно су етнички очишћена по систему "спржена земља".

На основу истраге коју је водило до 2004. године, Тужилаштво Хашког суда је подигло оптужнице по командној одговорности против начелника Генералштаба Хрватске војске, генерала Јанка Бобетка, команданта војног подручја Госпић, генерала Рахима Адемија и команданта Девете гардијске бригаде, генерала Мирка Норца.

Бобетко је у међувремену умро, а Трибунал је у септембру 2005. предмет препустио националном суду Хрватске који је 30. маја 2008. ослободио генерала Адемија свих оптужби.

Норац је осуђен на по пет година затвора за ратни злочин против цивила и над заробљеницима, односно јединствену казну од седам година.

Врховни суд Хрватске је 11. марта ове године генералу Адемију потврдило ослобађајућу пресуду, док је генералу Норцу смањио казну на шест година затвора.

број коментара 0 Пошаљи коментар