Канонизација нових светитеља

На свечаној литургији у Храму Светог Саве канонизовани нови светитељи Јустин Нови и Симеон Дајбабски, који су одлуком Сабора Српске православне цркве унети у диптих светих. Литургију служио патријарх српски Иринеј са архијерејима учесницима Сабора СПЦ.

У Спомен-храму светог Саве на Врачару служена је архијерејска литургија поводом канонизације нових светитеља - Јустина Новог (Ћелијског) и Симеона Дајбабског, који су одлуком Сабора Српске православне цркве (СПЦ) унети у диптих светих.

Литургију у славу блаженопочивших архимандрита Јустина Поповића, духовника манастира Ћелије код Ваљева (1894-1979), и Симеона Поповића, настојатеља манастира Дајбабе код Подгорице (1854-1941), нових светитеља СПЦ, служио је патријарх српски Иринеј са свим архијерејима учесницима редовног пролећног заседања Архијерејског Сабора.

Образложење Сабора, који је одлуку о канонизацији нових светитеља донео пре два дана, прочитао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије нагласивши да овај чин српских архијереја има за циљ духовно добро нашег православног народа.

У краткој беседи, митоплолит Амфилохије је рекао да су отац Јустин и отац Симеон својим животима прославили Бога и православну веру, а да су у животу имали Христа као узор за своја дела.

Свечаној канонизацији присуствовао је велики број верника.

Јустин Поповић, доктор теологије, професор Београдског универзитета и духовник у световном животу Благоје Поповић рођен је у Врању, на празник Благовести, 6. априла (25. марта по старом календару) 1894. године од оца Спиридона и мајке Анастасије, у породици која је кроз генерације била свештеничка.

Упркос противљењу родитеља посветио се монашком позиву, а монашки постриг је примио по благослову патријарха Димитрија у Скадру, где је стигао српском војском после повлачења преко Албаније у Првом светском рату.

Докторирао је у Атини, 1926. године, а у његову богату биографију може се уврстити и одбијање епископскох чина, супротсављање увођењу Конкордата у Србију 1936. године подршка богомољачком покрету који је водио свети владика Николај, учешће у оснивању Српског филозофског друштва са Браниславом Петронијевићем, 1938. у Београду.

Отац Јустин се упокојио у исто време и у исти дан када је и рођен - на празник Благовести 1979. године.

У његова најзначајнија књижевно-богословска дела убраја се Филозофија и религија Ф. М. Достојевског (1923). Приредио је 12 томова Житија светих, за сваки месец у години по једна књига од по неколико стотина страна које су синтеза разних извора систематично сакупљених и приређених. Сабрана дела Јустина Поповића имају 33 тома.

Свети Симеон, у световном животу Саво, је рођен 1854. године на Цетињу где је завршио основно школовање.

Образовао се у Кијевској Богословији, а потом и у тамошњој Духовној академији, надахњујући се животима и подвизима оснивача и преподобних отаца Кијевске Лавре.

У Кијеву је замонашен и рукоположен у чин јеромонаха, а 1888. године враћа се на Цетиње у манастир Светог Николе на Врањини одакле одлази у Острог.

Јеромонах Симеон је иницирао градњу цркве на месту данашњег манастира Дајбабе крајем 19. века где је провео остатак живота и где га је као дајбабског јеромонаха, посетио архимандрит Јустин Поповић.

Симеон Дајбабски упокојио се 1. априла (по Грегоријанском календару) 1941. године.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(понедељак, 03. мај 2010, 11:43) - Jadranka U [нерегистровани]

Slava Bogu!!!

Slava Bogu!!!

(понедељак, 03. мај 2010, 00:30) - Vlada [нерегистровани]

kada bude volja Bozija

Telo sveca je ne trulezno.Svetac se ne balsamuje,ono je ne trulezno zbog svetosti.Svetac je svet zato sto je i za zivota bio ispunjen svetim duhom,dostigao je taj duhovni nivo nacinom svog zivota,ne greseci nicim,kao sto ne ide prljavo na cisto,tako i cisto ne moze da se zadrzi ako se prlja.Kada se dostigne taj stepen duhovnog savrsenstva onda bukvalno Gospod govori kroz coveka jer je ispunjen Gospodom.Svetac za zivota nije krao,nije naplacivao ono sto je radio u ime Bozije,nije vozio skupe automobile,nije trazio da ga sluze,nije imao cenovnik usluga itd
Primer koji ce verovatno razjasniti kada ce Pavle biti proglasen za sveca.To se moze desiti sada mozda za 200 godina.....Sveti Vasilije Ostroski je sahranjen,pokopan u grobu,nakon nekog vremena,staresini manastira cesto se javljao sv Vasilije i govorio da ga otkopaju,on je to ignorisao sve dok to nije postalo toliko cesto da vise nije imao mira.Otkopali su grob,iz groba je izbijala svetlost a telo? Telo ne trulezno,usnulo,kao da je zaspao.........

(недеља, 02. мај 2010, 22:30) - Ana [нерегистровани]

Slava Bogu

Prepodobni Justine Celijski i Simeone Dajbabski molite Boga za nas gresne!

(недеља, 02. мај 2010, 21:59) - anonymous [нерегистровани]

Radosi!!!

Hvala Bogu!Jos nisam bila rodjena kad je se ava upokojio ali je moj otac bio na sahrani i radost je doziveti to.
Hvala Bogu,kazem opet!

(недеља, 02. мај 2010, 21:48) - Darko [нерегистровани]

Slava Bogu

Slava Bogu kad ovako nesto fino docekasmo..radujte se braco i sestre..

(недеља, 02. мај 2010, 21:34) - anonymous [нерегистровани]

Da.

Mnogo mi je drago zbog dva ''nova'' sveitelja! Slava Bogu!
Ali zeljno ocekujem kanonizaciju Pavla :)
Ako Bog da.

(недеља, 02. мај 2010, 19:58) - anonymous [нерегистровани]

kada ce Pavle?

kada mozemo ocekivati proglasenje za sveca divnog i milog Pavla?

(недеља, 02. мај 2010, 18:18) - Mostar [нерегистровани]

Slava Bogu

Slava Bogu pa i ovo docekasmo.

(недеља, 02. мај 2010, 14:48) - NIkola [нерегистровани]

...

Ne razumem se baš najbolje pa reko da pitam da li će i kada NJegova Svetost Patrijarh srpski Pavle biti kanonizovan?

(недеља, 02. мај 2010, 13:46) - Жаровит [нерегистровани]

Слава Богу

Преподобни Јустине Ћелијски и Симеоне Дајбабски, молите Бога за нас грешне!