Србија спремна за могућу појаву новог грипа

Министар Томица Милосављевић рекао је да је Србија добро организована и припремљена за појаву новог грипа. За лечење је веома важно брзо дијагностиковање болести, а грађани морају да буду одговорни према себи уколико уоче неке симптоме који се јављају код ове врсте грипа. Институт за инфективне болести има довољно кадрова и лекова, рекао директор тог Института Миомир Пелемиш.

 Влада Србије усвојиће на данашњој седници Закључак који садржи информације у вези са појавом, ширењем и сузбијањем заразне болести мексичког грипа. Министар здравља Томица Милосављевић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да је Србија добро организована и припремљена за евентуалну епидемију.

За брзо лечење је веома важно брзо дијагностиковање болести а грађани морају да буду одговорни према себи уколико уоче неке симптоме који се јављају код ове врсте грипа, констатовано је на јучерашњем састанку премијера Мирка Цветковића са министром здравља Томицом Милосављевић.

Тема састанка био је начин на који је Србија припремљена када је реч о спровођењу превентивних мера против мексичког грипа.

Договорено да се израде лифлети који ће се делити свим грађанима при пасошкој контроли када долазе из иностранства, као и лифлети са упутствима онима који ће у наредном периоду путовати у земље у којима постоји појава овог вируса.

Закључено је да је неопходно формирање међуресорног Координационог тела на нивоу министарстава којим ће председавати министар здравља, како би се у свим структурама друштва на најбржи и најбољи начин пружале адекватне информације.

Координационо тело чиниће представници министарства просвете, полиције, одбране, рада и социјалне политике, пољопривреде и финансија.

Институт за инфективне болести има довољно кадрова и лекова

Директор Института за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије проф. др Миомир Пелемиш је рекао да Институт располаже довољним бројем кадрова, простора и антивирусних лекова који се користе у лечењу пацијената са симптомима мексичког грипа и да не препоручује да се пацијенти сами лече и стварају залихе антивирусних лекова без договора са лекаром.

Према речима Пелемиша, у тој здравственој установи постоје посебне амбуланте за преглед, одштампана су упутства за лекаре како треба да раде и како да се понашају са пацијентима, а грађани прво треба да се јаве телефоном изабраном лекару који ће одредити да ли и где пацијент треба да иде.

Пелемиш је истакао да нема места паници, али да има места већој приправности, спремности и информисаности грађана како треба да се понашају, као и да треба да знају да се болест преноси респираторним путем.

"Битан податак за заштиту од те болести је да ли је особа боравила у земљама у којима је мексички грип регистрован и да ли је појединац био у контакту са оболелим, а потом ће бити предузете одговарајуће мере", рекао је Пелемиш.

Директор Института је апеловао  на грађане да не дижу панику, јер у Србији постоји довољна залиха лекова којима се третира та болест.

Министар здравља Томица Милосављевић је приликом обиласка Института за инфективне и тропске болести КЦС подсетио да му је данас Комисија Светске здравствене организације  уручила потврду сертификације СЗО и УНИЦЕФ-а да је Институт "Торлак" сертификован за чување вакцина на прописан начин и за њену дистрибуцију.

"Фаза пет значи да је свет данас ближи пандемији и нема разлога паници, јер чинимо све што можемо", казао је Милосављевић и додао да су "резерве антивирусних лекова на минималном нивоу од 1 одсто који ће бити увећан на 3 одсто у наредних неколико дана".

Министар је указао да је јасно да се ради о генетски промењеном вирусу и да се људска врста са тим вирусом сусреће први пут, тако да ни епидемиолози не могу прецизно да говоре о току болести.

"Оно што се може рећи јесте да клиничка слика личи на сезонски грип, инкубација траје око 10 дана, заразност почиње пре него што се јави клиничка слика и зато је важно избегавање физичког контакта са онима који су допутовали из земаља у којима се мексички грип јавио", истакао је Милосављевић.

Милосављевић је грађанима препоручио да обрате већу пажњу на хигијену, нарочито руку, да избегавају руковања и љубљења, јер се вирус преноси са човека на човека.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 30. апр 2009, 20:23) - Marija [нерегистровани]

Strah

Jako sam uplasena zbog ovog meksickog gripa.Toliko,da me hvata panika.Ne znam dali je ta bolest izleciva.

(четвртак, 30. апр 2009, 15:46) - anonymous [нерегистровани]

Svinjski grip

Najvise ce pogoditi penzionere i ne zaposlene .To je zato sto nemaju pare za ribu i junetinu pa kupuju svinjetinu pa sad mora malo svi da se skinemo sa svinje i da jedemo ove skuplje varijante.ili da ne jedemo u opste.Takvi komercijalni grip T tipa trzisnog..Ti zlikovci su u stanju pola zemaljske kugle da pobiju ali mi smo Otporni

(четвртак, 30. апр 2009, 12:51) - Repeater [нерегистровани]

Only Seven Swine Flu Deaths, not 152, says WHO

A member of the World Health Organisation (WHO) has dismissed claims that more than 150 people have died from swine flu, saying it has officially recorded only seven deaths around the world.

Vivienne Allan, from WHO’s patient safety program, said the body had confirmed that worldwide there had been just seven deaths - all in Mexico - and 79 confirmed cases of the disease.


“Unfortunately that [150-plus deaths] is incorrect information and it does happen, but that’s not information that’s come from the World Health Organisation,” Ms Allan told ABC Radio today.

“That figure is not a figure that’s come from the World Health Organisation and, I repeat, the death toll is seven and they are all from Mexico.”

(четвртак, 30. апр 2009, 12:39) - anonymous [нерегистровани]

Egipatske svinje ?!

Kopti su pravoslavci.

(четвртак, 30. апр 2009, 12:37) - anonymous [нерегистровани]

klinka

Nije mi jasno zasto se ne zatvore granice!!!

(четвртак, 30. апр 2009, 12:36) - klinka [нерегистровани]

hmm

Boze,ako je to meksicki grip ostaje nam samo da ne izlazimo nigde i da se molimo!!!

(четвртак, 30. апр 2009, 12:21) - anonymous [нерегистровани]

Egipatske svinje ?!

tamo ima dosta hriscana, kopta....oni gaje svinje.

(четвртак, 30. апр 2009, 10:35) - anonymous [нерегистровани]

Egipatske svinje ?!

Otkud farme svinja u Egiptu? Egipat je zemlja sa preko 90% muslimana!