Школовање о трошку државе само за најбоље

Министар просвете предложио да сви студенти који су остварили 60 бодова школовање наставе о трошку буџета, а да осталим академцима, који су остварили услов за упис а сада нису на буџету, буде плаћена школарина за текућу школску годину.

"Предложио сам да они студенти који су остварили 60 бодова, тј. који су очистили годину, да буду на буџету, и да то буде једна врста награде и потврда форсирања квалитета, а да осталима који су дали услов, држава, ако може, плати школарину" рекао је за РТС министар просвете Жарко Обрадовић.

Министар је рекао да би се на тај начин испоштовали и захтеви студената и одредбе Закона о високом образовању, и најавио да ће сутра изаћи у јавност са тачним подацима колико је студената добило право буџетског студирања.

О том предлогу министра сутра ће се изјаснити и представници студената, након чега ће се одржати заједнички разговор са представницима Министарства финансија о коначном предлогу решења тог проблема.

Студенти протестовали због нерешеног статуса

Неколико стотина студената Београдског универзитета окупило се око 14 часова на Платоу испред Филозофског факултета, захтевајући да им се разјасни у ком статусу ће наставити студије. Академци су касније ушли двориште зграде Ректората, како би сачекали колеге након завршених преговора.

Протест представља подршку студентима продеканима који су на преговорима са представницима Министарства просвете, објаснио је председник Студенстког парламента ФПН-а Стеван Недељковић, и рекао да је приликом уговарања састанка, академцима најављено решење "повољно по студенте".

"Више не можемо да чекамо. Данас је 10. новембар, студенти нису уписани и не могу да присуствују вежбама, а на неким факултетима вежбе нису ни почеле", изјавио је Стеван Недељковић са Факултета политичких наука.

Осим преласка на буџет студената који су прикупили 42 бода, академци су тражили и безузлован упис завршних година за студенте који студирају по старом режиму, смањење школарина и да се укине незаконито наплаћивање пренетих бодова и предмета.

Недавно усвојеним изменама и допунама Закона о високом образовању предвиђено је да, осим студената који су и претходне школске године студирали на терет буџета, још 20 одсто самофинансирајућих може бити уписано у том статусу уколико су испунили услов од 42 бода.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 27. нов 2009, 10:09) - anonymous [нерегистровани]

proslost!

Dragi moji studenti, za deset godina, kada naprave usaglasavanje stvarnih potreba zavrsenih studenata sa postojecim stanjem kadrova shvaticete da je i ovo idealno. JOs uvek niko nije uradio analizu potreba novih kadrova. Drzava gleda na sve nacine da smanji troskove, pa joj je i odliv novca za besplanto studiranje ogromna investicija umesto da se bave razvojem, oni smanjuju intelektualni kapital.

Bice kao pre 2 rata studirace samo deca bogatih ili onih koji su ekstremno talentovani i nadareni.

Ovo sto ste naucili u socijalizmu, bice zaboravite.

(понедељак, 10. нов 2008, 22:22) - Sinisa [нерегистровани]

Skolovanje o trosku drzave

U predlogu Zakona o izmeni i dopuni zakona o visokom obrazovanju koji je dostavljen Narodnoj skupstini na usvajanje, izmedju ostalog, je stajalo: "Za sprovodjenje ovog zakona nije potrebno obezbediti dodatna sredstva u budzetu Republike".
Ocigledno, predlagac je napravio "racun bez krcmara" koji ce sada platiti studenti.