"Поздравом из Србије" против насиља над женама

До почетка новембра у породичном насиљу у Србији убијене су 33 жене. Жене се све чешће одлучују да пријаве насилника, али они често не буду кажњени, па и овогодишњи међународни Дан борбе против насиља над женама дочекујемо са поразном сатистиком. Сви се слажу да о тој теми у јавности треба да се говори, али нема сагласности на који начин.

Поздрав из Србије, земље у којој једном у 10 дана жену убије партнер, тако гласи спот о спречавању насиља над женама који је покренуо низ реакција.

Аутори спота који изазива контроверзе тврде да су шок терапијом желели да пробуде надлежне институције, подсете их да је Србија потписала Конвенцију савета Европе о спречавању насиља над женама и подстакну их да ефикасније реагују.

"Размишљали смо како да реагујемо, како да привучемо њихову пажњу. Јер јавност реагује, новинари су реаговали, имате коментаре на друштвеним мрежама, али некако најмање чујемо коментаре оних који треба да мењају законе у Србији", рекла је Вања Мацановић из Аутономног женског центра.

Нису још реаговале институције, али је реаговао посланик и члан СНС Владимир Ђукановић. Каже да осуђује насиље, али да је кампања лоша и генерализујућа.

"По томе и по тој логици испадамо сви ми, мужеви, заправо људи који немају шта друго да раде, већ дођу кући с посла и туку своје жене. Сам приступ решавању проблема није да нешто агресивно наметнете. Па нисмо ми земља које толерише насиље, нити смо друштво које толерише насиље, и не можете то агресивно да ми наметнете", каже Ђукановић.

Ипак, агресивност, коју Ђукановић замера ауторима кампање - они замерају њему, због оштрих речи које је употребио у свом излагању.

"Сам говор господина Ђукановица је био увредљив и насилан, што показује у каквом друштву живимо", додаје Вања Мацановић.

Ђукановић не пориче да је "можда претерао".

"Сложићу се с тим да сам можда претерао, али стварно ме изиритирало да видим тако нешто. Ја апсолутно осуђујем насиље јер ви сте ипак нежнији пол", Ђукановић.

Маркетиншки, ова шок кампања је успела- јер се о њој говори.

"Кључна ствар је да будете запажени, па макар и по добру. И у мору информација морате да креирате неку поруку која ће бити запажена, најгоре је када вас не примете, без обзира колико је добра порука, ако баш не примете, то је бачена ствар. Најбоља ствар везана за ову причу јесте да је креирала дискусију. Ево, ви правите прилог, то је феноменална ствар", објашњава Иван Станковић из агенције "Комунис".

Привучена пажња и дискусија, ипак, неће саме променити црну статистику на разгледницама. То би могло пооштравање прописа, али и подстицање жена да на време и без страха од одмазде пријаве насиље.

Остали аутори: Јована Ђуровић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 25. нов 2015, 10:51) - Ljubinka [нерегистровани]

nasilje nad ženama

Hvala za autorki koja je pokrenula pitanje o zaštiti žena!
Žene su ugrozene, sa svih strana na poslu na ulici u kući ili verbalno ili fizički od suprotnog pola.
Nemaju postovanja prema Majka, ženi sestri!
Treba da se osnuje Organizacija, da se svaka žena učlani, ide od kuće do kuće vidi kako živi dali joj treba pomoć i kad se vraća kući kasno sa posla da ih prati neko da ih nenapadaju i siluju!
Podrzimo nase žene u odbranu protiv nasilja!
ŽIVELE ŽENE!

(среда, 25. нов 2015, 10:17) - anonymous [нерегистровани]

psiholozi gde ste

Zene niko nemoze zastititi od njih samih jer se one prosto lepe za nasilnike ! To je pitanje za psihologe da razjasne taj prirodni fenomen !

(среда, 25. нов 2015, 09:32) - zarko frankfurt [нерегистровани]

Nisu samo zene zrtve nasilja!!!

Podrzavam svaku kampanju i akciju protiv nasilja nad ljudima uopste, ne samo zene vec i deca i svi oni koji su zrtve nasilja doziveli ga i sami takoreci.Ali pored svega dao bih poruku nasim zenama u Srbiji da su dovoljno emancipovane da se izbore za svoja prava, jer zene su nazalost zrtve na celom svetu samo se negde radi na tome ,a negde ne.