Читај ми!

Филозофски факултет у Приштини, традиција од 55 година

Филозофски факултет у Приштини с привременим седиштем у Косовској Митровици један је од најстаријих факултета у Покрајини. Упркос отежаним условима последњих деценију и по, чува традицију дугу 55 година. На том факултету наставу похађа више од две хиљаде студената из свих крајева земље, али и из Црне Горе, БиХ.

Интересовање студената за различите одсеке које нуди Филозофски факултет у Косовској Митровици не смањује се иако је живот у том граду често неизвестан.

"Долазим из Аранђеловца студирам већ четири године овде, јако сам задовољан професорима, начином рада, имамо праксу, консултације су увек могуће", прича студент психологије Никола Богдановић.

Јован Алексић, докторанд на Катедри за историју каже да је Косовска Митровица град младих. 

Од дана оснивања, на Факултету предају професори с београдског, новосадског и нишког универзитета, као и с Универзитета у Скопљу.

"Без обзира на све трудимо се да студентима пружимо што квалитетнију наставу и у складу са тим сарађујемо са факултетима широм земље али и са регионом", каже Биљана Јаредић, асистент на Катедри за психологију.

Доцент др Микоња Кнежевић, продекан за међународну сарадњу каже да осим просветне Филозофски факултет у Митровици има и веома богату издавачку, научно-истраживачку делатност и да се истовремено организују многе међународне научне конференције, на које долазе истакнути научници из читаве Европе.

"За нас је најбитније да овде функционише факултет у складу са законима Републике Србије са жељом да будемо и останемо и даље стожер очувања и развоја културе, просвете, образовања и пре свега националног и културног идентитета наше заједнице", каже професор Бранко Јовановић, декан Филозофског факултета у Косовској Митровици.

Од 1999. године звање магистра на том факултету стекло је 73 кандидата, докторску дисертацију одбранило је 33, а готово три хиљаде студената дипломирало је из области друштвено-хуманистичких наука.

број коментара 0 Пошаљи коментар