Читај ми!

Годишњица боја на Иванковцу

На Иванковцу код Ћуприје, уз државне и војне почасти, биће обележена 210. годишњица боја на Иванковцу, једне од најзначајнијих српских победа у Првом српском устанку.

Државну церемонију на локалитету Шанчеви, испред споменика војводи Миленку Стојковићу, предводиће министар правде Никола Селаковић, најавио је владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова.

Венце ће положити представници Министарства одбране и Војске Србије, Општине Ћуприја, као и удружења грађана која негују традиције ослободилачких ратова Србије, преноси Танјуг.

Бој на Иванковцу, који се одиграо 18. августа 1805. године, представља једну од најзначајнијих и највећих победа Карађорђевих устаника у Првом српском устанку.

Они су, предвођени војводом Миленком Стојковићем, нанели први пораз регуларној турској царској војсци коју је предводио чувени војсковођа Хафис-паша.

То је, како наводе историчари, истовремено и блистав пример тактички добро замишљене и остварене војне операције.

Остваривши победу у знаменитом боју на Иванковцу, српски устаници су пружили пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна столећа.

Пре почетка церемоније, месни свештеници одржаће опело палим борцима у Првом српском устанку, изјавио је Танјугу председник Организационог одбора општине Ћуприја Новак Новаковић.

Организатор државне церемоније је Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар