Годину дана после катастрофалних поплава

Годину дана од мајских поплава је 16. маја, када је више од 7.000 људи евакуисано. Осим срушених кућа, однетих путева и мостова, а посебно људских живота, поплаве су нанеле штету и пољопривреди, земљишту, усевима и стоци. Штета на нивоу целе земље процењује се на око милијарду евра.

Од 7.000 обреновачких кућа под водом, 200 је срушено, а 1.000 је хектара потопљених ораница. Још се броји штета процењена на око 200 милиона евра, а да Обреновац не постане Њу Орлеанс помогли су сви који су могли.

"Данас је Обреновац ништа мање различит од других градова у Србији, са тачно дефинисаним пројектима који морају да се заврше, као што је центар за дијализу, као што је спортска хала, позоришна сала уз низ других ствари, десетине милиона евра су уложена у обданишта, школе, изградњу нових кућа", каже председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Становници Обреновца истичу да је урађено колико се могло.

"Ми смо у неком минусу и временском и финансијском. Нисмо стигли да урадимо све а и не можемо да урадимо све", каже један становник Обреновца.

Помоћ и данас пристиже. Јеврејска заједница Србије уручила је више од 7.000 евра Геронтолошком центру у Обреновцу за набавку специјалних болничких кревета.

"Старачки домови су увек негде на крају, а ко у млађим данима мисли на старе може да се нада да ће сутра и о њему неко да мисли кад остари", каже председник Савеза јеврејских општина Србије др Рубер Фукс.

Вода је покренула земљу, а она куће, страшне слике клизишта забележене су у Крупњу. После тога многе породице трајно су исељене, на срећу, на нове адресе јер је изграђено више од двадесет кућа.

"Све оно што смо изгубили фактички смо добили, реновирано је", каже један мештанин Крупња.

Невоље у Коцељеви почеле су у селу Каменица када се пут претворио у корито реке. У том крају, обнова још траје.

"То је био велики стрес за све нас прво што смо ми овде били први поплављени, па сви даље редом, али не поновило се и сад нам је тешко кад се прича о томе", каже Драгица Кевић из Коцељеве.

Вода међутим није свуда стигла. На првом тесту солидарности прошли смо у Шапцу, данима се бранио.

"Не дај Боже да је дошло до преливања према Шапцу кренуо би један талас цунами висок три метра и разорио би Мачву", истиче директор ВП "Сава" Драган Топаловић.

У Општини Чачак процењена штета је 1,7 милијарди динара. Уз помоћ државе, града и донатора и овај крај се полако обнавља.

"Колико можемо смо санирали, стали смо на ноге уз помоћ државе и људи, како гледамо на поплаве, не дај Боже никада да се тако нешто деси", каже један Чачанин.

А да се не деси, брине држава. 

"Нећу бити задовољан свиме ониме што је учињено све докле не будемо сасвим сигурни да смо безбедни или у већој мери безбедни од поплава и од елементарних непогода, јер џаба сва инвестиција уколико све ове нове куће и обновљену инфраструктуру остављамо под ризиком од непогода", каже директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић.

За годину дана обезбеђена је новчана помоћ за 20.000 породица. Њих 397 је добило нове куће или новац да их изграде.

број коментара 0 Пошаљи коментар