Читај ми!

До 2050. у Србији до два милиона становника мање?

Демографска истраживања показују да ће у Србији до 2050. године бити милион и по до два милиона становника мање, упозорава научни сарадник Центра за демографска истраживања Владимир Никитовић.

Никитовић је агенцији Бета рекао да је то (до два милиона) број људи који се очекује да емигрира или се "изгуби" смањењем природног прираштаја.

Према најоптимистичнијим истраживањима, Србија ће остати без милион људи до средине овог века, напомиње Никитовић.

Чак и ако се повећа стопа природног прираштаја, каже Никитовић, то неће довести до значајнијих промена, јер је тренд опадања становништва у Србији константан.

Србија годишње, због негативног природног прираштаја "изгуби" око 30.000 људи, а 10-15.000 годишње емигрира.

Никитовић је рекао да не очекује ни повећање у некој етничкој групи посебно, јер су све групе у Србији старе.

"Срби су доминантна популација. Једино код Рома постоји значајно виша стопа рађања, али њих има мало. Све остале популације су старе популације", истакао је Никитовић.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(уторак, 18. нов 2014, 20:38) - anonymous [нерегистровани]

Није тачно

Тачно је једино Срби у иностранству у прва три месеца мењају начин одевања у три године не говоре свој језик ни са рођеном децом а следећих пет година мењају и веру. Ретки су који не забораве ко су и одакле па и врате се у отаџбину да би започели посао са уштеђевином.Ако се жене или удају за католике искључиво се венчавају у католичкој цркви 90% и дају католичка имена деци.

(уторак, 18. нов 2014, 18:26) - Jagodinac [нерегистровани]

Nije tacno!

Ne odumiru Srbi.. razmislite malo, jeste li bili nekada na zapadu? Austrija, Nemacka, Svajcarska, Italija, Norveska, Svedska.. samo su neke od zemalja gde su se nasi snasli.. I ja sam pokusavam da sredim sebi zivot u Inostranstvu, kada mi moja rodna zemlja nije nista obezbedila, ni zaposlenje niti bilo sta,a trebam porodicu da stvaram.. odakle? Na zapadu svakodnevno cujem nase ljude :)

(уторак, 18. нов 2014, 18:18) - Nenad [нерегистровани]

Da ali

bice vise foteljasa

(уторак, 18. нов 2014, 18:17) - Dragutin [нерегистровани]

Mozda tako treba

Ja dobijam trece dete uskoro a u bolnici gde cekam posao vec predugo vremena kazu da moraju da zaposljavaju mladje i da ja sa 33 god. nisam u planu republike za prijem na posao. Pa se ja pitam da li nas je premijer lagao kada je rekao da ce se potruditi da u Srbiji ne bude bele kuge,a ukoliko ne dobijem posao ja cu, kao mnogi drugi sa svojom diplomom putem Austrije i Nemacke gde budem potreban naravno a za 1-2 god. sa celom porodicom.

(уторак, 18. нов 2014, 17:10) - anonymous [нерегистровани]

Neće

Ako se ovako nastavi,2050.neće ni biti Srbije.

(уторак, 18. нов 2014, 17:05) - ponosni otac [нерегистровани]

nema za decu ima za Miladina

Ove godine sam dobio trojke.Svaki dr nam je rekao da imamo pravoda sklonimo plod ili dva ali smo isli do kraja. Deca su zdrava i prava.Pomoc pokrajine Vojvodine je do prosle god bila 6oo ooo kao pomoc za trojke i ukinuto je..Shvatam nema para treb Miladinu Kovacevicu milion.

(уторак, 18. нов 2014, 16:52) - BRATSTVENIK [нерегистровани]

Dijaspora

Politicari u Srbiji bi trebali da se potrude da budu drzavnici i omoguce Srbima u dijaspori (u drzavama gdje nemaju nikakva prava i realnost da njihovi potomci ostanu i opstanu kao Srbi), jednostavnije i lakse dobivanje drzavljanstva. Djeci tih Srba treba olaksati proceduru dobijanja radnih dozvola i stucnu pomoc u slucaju rjesavanja stambenih problema, ako dolaze iz drzava cijim drzavijanima nije dozvoljeno da kupe nekretnine u Srbiji.

(уторак, 18. нов 2014, 16:36) - anonymous [нерегистровани]

Verovatno

Kako se ponašamo, to će verovatno biti manje Srba. Za druge ne znam.

(уторак, 18. нов 2014, 16:35) - anonymous [нерегистровани]

nije ni čudo

Kako nas čuvaju naši političari, nije ni čudo.

(уторак, 18. нов 2014, 16:11) - anonymous [нерегистровани]

Велики проблем

су абортуси. Ако се узме у обзир да се у Србији годишње изврши од 150 до 200 хиљада абортуса, онда ове прогнозе о демографском суноврату Србије не треба никога да чуде. Народ је нажалост морално пао. Мислим да чак ни значајно побољшање економских услова не би у великој мери утицало на демографску ситуацију, бар не у прво време.