Читај ми!

Закон о раду између Скупштине и протеста

Иако Закон о раду улази у скупштинску процедуру, не престају полемике да ли је и за кога добар. Поједини синдикати сутра протестују и најављују прикупљање потписа за референдум против закона. С друге стране, представници државе понављају да је закон у интересу радника, послодаваца, али и незапослених.

Министар рада и социјалне политике Александар Вулин поручује да Влада ради све да би се отворила нова радна места и сачувала постојећа.

Уз много странпутица, Закон о раду је, ипак, стигао у парламент. За кога је добар, зависи од тога ко о њему говори.

Председник Самосталног синдиката "Симпа" Светислав Антић сматра да закон има и врлина и мана, истичући да прописи морају да се усагласе са законима ЕУ.

"Ако хоћемо тамо, не можемо назад. Нашим радницима свиђа се рад на Западу, а овде не. Онда нешто није у реду са нама, а не са законом", додаје Антић.

Они који представљају 4.000 запослених у фабрикама наменске индустрије у Чачку, Лучанима и Ужицу закон подржавају у начелу.

"Пратићемо да ли ће се путем амандмана нешто исправити, колико је то могуће. Уколико не, видећемо да ли ће почети запошљавање младих", каже председник Самосталног синдиката "Првог партизана" Зоран Станић.

Предлагач пропис види као пут ка лакшем запошљавању. Новине су и да радни однос на одређено време може да траје две године, а до сада је трајао годину дана.

Вршилац дужности генералног директора "Јумка" Горан Ђорђевић оцењује да ће нови закон омогућити "одвајање рада од нерада", преко потребне инвестиције и допринети отварању нових радних места.

Радна места у предузећима у реструктурирању брину металски сектор.

"Ако нема радника и предузећа у реструктурирању, ниједан закон нам неће помоћи", истиче Зоран Вујовић из Радне група Савеза самосталних синдиката за предузећа у реструктурирању.

Вујовић каже да се зато организује протест. "Позивамо не само синдикате металаца него и синдикате хемије и неметала, и позивамо министра Александра Вулина да дође и објасни каква је судбина предузећа у реструктурирању", додаје Вујовић.

Непостојање проширеног дејства колективног уговора у реалном сектору највише смета синдикатима. У протесте не иду са политичким намерама, већ, како кажу, да би побољшали законе.

Љубисав Орбовић из Савеза самосталних синдиката Србије напомиње да ниједна политичка партија није имала било какав договор са синдикатима. "Нити смо тражили нечју подршку, нити нас интересује било чија подршка", каже Орбовић.

Напредњаци поручују да је закон је у интересу свих. Уверени су да ће бити изгласан у четвртак без обзира на, како кажу, притиске и уцене појединаца из синдиката који желе да задрже своје бенефиције.

"Ма колико притисци били јаки, ма колико нам витлали моткама изнад глава, сигурни смо да решења која смо предложили у оквиру Закона о раду, праве повољан амбијент за улагања и интересу су грађана Србије", напомиње шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић.

Савет страних инвеститора, Асоцијација менаџера и Привредна комора Србије сматрају да закон омогућава конкурентнију Србију, да даје сигнал инвеститорима за улагање и да је корак ка бољим условима пословања.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 15. јул 2014, 12:15) - anonymous [нерегистровани]

Novi posao - opet pocetnik

Zasto se minuli rad obracunava samo za rad kod poslednjeg poslodavca, kad upravo on koristi beneficije ranijeg radnog iskustva zaposlenog? O kakvoj "pokretljivosti radne snage" se prica, ako se radnik na svakom novom radnom mestu tretira kao - pocetnik? Ko ce onda biti lud da menja radno mesto, ako nije silom prilika prinudjen?

(уторак, 15. јул 2014, 07:38) - anonymous [нерегистровани]

Tako i nikako drugacije

Pa jel normalno da nadoknada za godisnji odmor koja se odbija od plate radniku tokom godine iznosi osnovna zarada plus minuli rad samo kod zadnjeg poslodavca? Znaci bez nocnog rada,prekovremenih sati,rada subotom i nedeljom. Sve ovo bi radnik i ostvario da radi i zato se i uzimao prosek zadnja tri meseca. Zato je i posteno da ima tromesecni prosek u protivnom nema motiv da ide na godisnji odmor i dobije umanjenu platu 15 000. Odmor se prakticno ukida ovim. Jadno da ne moze biti jadnije.

(уторак, 15. јул 2014, 03:05) - Забринути запослени и мали акционари Пупин Телеком АД [нерегистровани]

Протести против антицивилизацијског Закона о раду

Свако разуман, ко мисли на сопствену будућност, будућност своје деце и потомака даће свој допринос протесту против антицивилизацијског Закона о раду - Закона који брише сваки облик делотворне правне заштите радника и легализује досадашње кршење начела разумног рока у решавању спорова из радног односа. Дакле, аболира правосуђе сваке одговорности за досадашње кршење Закона и несавестан рад.

Учешћем у протесту не подржавате синдикалне вође и не борите се за њихове интересе, већ браните сопствено право на достојанствен рад и право на делотворну правну заштиту - јер шта Вам значи када после неколико година добијете правоснажну пресуду, а предузеће у међувремену пропало, те се не можете вратити на посао нити реализовати материјално обештећење? Правда није правда уколико није благовремена!

Хоћемо модерне и реформске Законе, али по угледу на Немачку у којој се спорови из радног односа правоснажно решавају у року од неколико недеља, а зараде редовно исплаћују месец за месец.