Читај ми!

Крагујевац, стипендије најбољим студентима

Председник Фонда за младе таленте Вања Удовичић уручио је најбољим студентима Универзитета у Крагујевцу уговоре о стипендирању.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић поручио је младима да се не задовољавају просеком и да увек теже квалитетнијим и вишим циљевима, преноси Танјуг.

Стипендије, које додељује фонд "Доситеја", добило је најбољих 67 студената крагујевачког Универзитета, који ће наредних 12 месеци добијати по 30.000 динара.

Наглашавајући да су стипендије са 25.000 динара повећане на 30.000, Удовичић је изразио наду да ће студенти та средства утрошити у своје усавршавање и образовање.

"Кроз овакве стипендије показујемо да на један мали начин враћамо захвалност за све оно што млади чине за ову земљу, а знамо да су млади покретачка снага сваке земље и очекујемо од њих да буду оно што заслужује свака држава, поготово Србија", рекао је Удовичић.

Према његовим речима, од младих се много очекује, и пред младима је велика одговорност, а исто тако, држава мора да обезбеди да млади не размишљају о трвијалним стварима, већ да им, колико је то могуће, након усавршавања и образовања омогући да се запосле.

"Данас је највећи проблем стопа незапослености младих, свесни смо те ситуације и желимо да се боримо против таквог једног негативног процента. Жзелимо да омогућимо да се у Србији убудуће живи боље и квалитетније", рекао је Удовичић и нагласио да је неопходно младима вратити самопоуздање и поверење у своју земљу.

Међу студентима којима су уручени уговори о стипендирању су и Михаило Обреновић, Сања Пузовић и Данијела Дуркалић, који су у изјавама Танјугу рекли да им стипендија значи много.

"У питању је велика финансијска помоћ и много ће помоћи око школовања, али је и сатисфакцију за рад, у смислу да се учење и знање, ипак, исплати иако то можда тако тренутно не изгледа у овој земљи", рекао је Обреновић.

Његов просек оцена је 9,92 на Информатици на Природно-математичком факултету, и како је навео, волео би да остане на Факултету, да се бавим научним радом и да учествује у настави, у којој је, иако је на мастер студијама, већ ангажован.

И за Данијелу Дуркалић која има просек 9,72 на мастер студијама на Економском факултету, стипендија има велика значај за даљи напредак и усавршавање.

"Стипендија је и велика одговорнсот, да оправдамо све оно што је Фонд учинио за нас и што нам даје важност и пружа могућност да останемо у Србији", рекла је она.

Сања Пузовић је рекла да би волела да остане на Техничком факултету и да добије звање асистента.

број коментара 0 Пошаљи коментар