Читај ми!

Међународни дан писмености

У свету је око 900 милиона неписмених људи, док је у Србији неписмено 14 одсто популације. Удружени сииндикати "Слога" позивају министре просвете, финансија и привреде да покрену конкретне акције како би се ниво опште и функционалне писмености подигао на задовољавајући ниво.

Обележава се Међународни дан писмености, а подаци говоре да је у свету око 900 милиона неписмених људи. У Србији је нешто мање од 14 одсто популације, односно око 850.000 становника, без дана школе или са неколико разреда основне школе.

Резултати пописа из 2012. године показали су да је број неписмених људи у Србији преполовљен у односу на попис из 2002. године и сада их има око 165.000, од којих више од 80 одсто чине жене.

У Дому Народне скупштине биће одржан скуп који ће отворити потпредседник Скупштине Србије Жарко Кораћ.

Уочи Светског дана писмености, Удружени синдикати Србије "Слога" скрећу пажњу на потребу већег улагања државе и ангажовања друштва у систем образовања.

Синдикат "Слога" позива нове министре просвете, финансија и привреде да покрену низ конкретних акција како би се ниво опште и функционалне писмености нације подигао на задовољавајући ниво, с обзиром да је она неопходна за развој савременог друштва.

"Такође, позивамо и послодавце, носиоце капитала, да стипендијама талентованим ученицима и сталним едукацијама својих радника помогну у решавању овог проблема. Добрим образовањем ствара се квалитетна радна снага која може конкурисати на домаћем тржишту рада и профита", наведено је у саопштењу "Слоге".

Синдикат сматра да је писменост у Србији годинама уназад на незадовољавајућем нивоу, у сенци економске кризе и страха од даљег отпуштања радника запослених у просвети, а систем образовања "у рукама дневне политике и многобројних афера".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 08. сеп 2013, 18:11) - anonymous [нерегистровани]

Problematicni procenat broja NEPISMENIH u Srbiji

broj nepismenih mnogo je veci jer se za pismenu osobu predpostavlja da zna osnove pravopisa svog jezika a ne slova alfabeta i azbuke.U SFRJ je bilo 5% nepismenog stanovnistva sada je taj broj znatno veci, i bice sve veci, jer teme kulture i obrazovanja nikada nisu mnogo interesovale ni jednu srpsku vladu.