Читај ми!

Краљ Петар II се враћа у Србију

Краљ Петар Други Карађорђевић биће сахрањен у Србији, саопштено из Канцеларије принца Александра Карађорђевића. Његово тело биће пренето из Сједињених Америчких Држава, где је 1970 сахрањен у близини Чикага. Пре него што буде сахрањен поред предака у Краљевском маузолеју на Опленцу, тело краља Петра почиваће у Капели при Двору на Дедињу у Београду.

Посмртни остаци краља Петра II Карађорђевића биће пребачени у Србију, а датум његове сахране на Опленцу биће накнадно одређен током ове године, изјавио је принц Александар Карађорђевић.

"Краљ Петар ће се коначно придружити својим прецима у Краљевском маузолеју на Опленцу. До тог тренутка почиваће у миру у капели при краљевском двору на Дедињу у Београду", рекао је принц Карађорђевић, а саопштено из његове канцеларије.

Принц Карађорђевић је захвалио председнику Србије Томиславу Николићу, Влади Србије и Одбору за пренос посмртних остатака чланова краљевске породице на њиховој несебичној помоћи и саветима.

Како је наведено у саопштењу, датум сахране биће одређен касније током ове године у договору са Српском православном црквом, председником Николићем, Владом Србије и другим краљевским кућама.

Принц Карађорђевић је рекао да је повратак краља Петра II у Србију веома дирљив догађај од великог историјског значаја и да су он и његова породица веома поносни што се његов отац Краљ Петар ИИ коначно враћа кући.

Влада Србије у септембру прошле године донела је одлуку о образовању Организационог одбора за пренос посмртних остатака чланова породице Карађорђевић у породичну крипту цркве Светог Ђорђа на Опленцу.

За председника Одбора именован је председник Србије Томислав Николић.

Председник Николић рекао је у октобру прошле године да ће Влада Србије настојати да врати и посмртне остатке краља Петра II и поред тога што "постоје извесни проблеми са САД".

Школовао се у Србији и Енглеској

Краљ Петар II био је најстарији син краља Александра I и Краљице Марије од Југославије, рођен је у Београду, 6. септембра 1923. године, образовање је започео у краљевском двору у Београду, после чега је уписао школу Сандроид у Енглеској, одакле се вратио после убиства свога оца у Марсељу, 1934. године.

Пошто је у време атентата Краљ Петар II имао само 11 година, краљевско управљање земљом пренето је на намесништво.

Почетком Другог светског рата Краљевина Југославија нашла се окружена земљама које су се придружиле Силама осовине, као савезнице нацистичке Немачке, а одлука Кнеза Павла да потпише уговор о ненападању са нацистичком Немачком изазвала је жестоке протесте у земљи, који су 27. марта 1941. довели до кризе владе и државног удара који су извели официри Краљевске војске, подсећа се у саопштењу.

Како се даље наводи, као резултат тих догађаја, краљ Петар II проглашен је пунолетним, а након што је Југославија окупирана, краљ Петар II био је приморан да, заједно са Југословенском владом, емигрира прво у Грчку и Палестину, а затим у Египат.

Краљ Петар II се у јуну 1941. године у Лондону придружио другим монарсима и лидерима европских држава који су избегли пред нацистичком окупацијом.

Краљ Петар II није никада абдицирао, у изгнанству је прво живео у Лондону, а последње године живота провео је у Америци, где је после дуге и тешке болести умро 1970.

Сахрањен је у цркви Светог Саве у Либертвилу, недалеко од Чикага у држави Илиноис.

број коментара 36 Пошаљи коментар
(уторак, 22. јан 2013, 22:18) - anonymous [нерегистровани]

Spoznaja

Komunisti su prisutni u velikom broju cuvajte se Srbi vaspitavajte decu onako kako su vas vasi djedovi.Zivela Srbija ziveo Kralj.

(недеља, 20. јан 2013, 00:52) - Краљ [нерегистровани]

Краљ

Мислим да је време да се исправи непрадва и да се коначно након сахране одржи референдум да се грађани питају да ли су за повратак монархије у Србију. Сви знамо да је монархија насилно укинута и да није постојао прави референдум. СРБИ, ОСВЕСТИТЕ СЕ! Стиже нам КРАЉ!

(субота, 19. јан 2013, 20:20) - Voroncov [нерегистровани]

Treba da počiva u miru u svojoj zemlji

Nije bilo njegove odgovornosti za propast Kraljevine Jugoslavije. Drugi su olučili i o sudbini Jugoslavije i o sudbini tada još deteta kralja Petra II. Za života princ Tomo je govorio da su želeli on i kralj Petar II da se padobranom spuste na tlo Jugoslavije ali im Britanci nisu dozvolili ( nije navodio razloge zbog kojih nisu dozvolili jer ih verovatno nisu ni znali). I ovaj detalj svedoči da su bili patriopti i da su želeli da se bore za otadžbinu!

(субота, 19. јан 2013, 18:52) - anonymous [нерегистровани]

srbin

Hvala Bogu da se Srbi opamete ,vjecna pamjat Kralju Petru II i laka mu Srpska zemlja

(субота, 19. јан 2013, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

Vecna Vam

pamjat, Vase Velicanstvo.

(субота, 19. јан 2013, 09:52) - A.Semjonov [нерегистровани]

Vecni mir nas Kralju

Normalno je da u odsutnim trenucima, ako je to moguce, zemlju napustaju suveren i drzavno rukovodstvo.Sve dok je suveren izvan domasaja neprijatelja ima sanse da se povrati sloboda narodu i drzavi.U I Svetskom Ratu na primer, Kraljevinu Srbiju napustili su i Kralj i kompletna vlada ukljuciv arhiv kao i vojska. Vratili su se kao pobednici.Evo i Kralj Petar II vraca se u svoju otadzbinu i neka su mu je vecni mir i slava u svojoj zemlji i medju svojima.Zivela Kraljevina Srbija! Ziveo Kralj!

(субота, 19. јан 2013, 09:40) - anonymous [нерегистровани]

kad bi bilo

da bi bilo, kad bi bilo nisu nikakva resenja. To sto je bilo u proslosti niko ne moze da promeni. Tada se smatralo da je to najbolje. Ko zna kako ce se pisati o dnasnjem vremenu nakon 50 godina.

(субота, 19. јан 2013, 09:00) - zoran [нерегистровани]

pravda

najzad.za kralja i otadjbinu.

(субота, 19. јан 2013, 07:05) - anonymous [нерегистровани]

bravo

napisali ste nesto sto je ziva istina...........

(субота, 19. јан 2013, 02:33) - anonymous [нерегистровани]

Re: Kralj

Ako poštujete srpsku kraljevsku dinastiju, onda je izbegla. Ako je ne poštujete (tj. ako ste: komunista, anarhista, republikanac, ili ste za onu drugu dinastiju) onda je pobegla. Za mene je kraljevska porodica izbegla, usled realne opasnosti od nacista, a kasnije komunista.