Читај ми!

Уништено још 17.000 комада оружја

Уништен стохиљадити комад лаког наоружања у последњих 10 година. Уништавањем оружја дат допринос општој безбедности у Србији и региону, рекао министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић.

У рециклажном центру у Железнику уз присуство премијера и министра унутрашњих послова Ивице Дачића, уништен стохиљадити комад лаког и стрељачког наоружања у последњих 10 година.

Дачић је изјавио да је уништавањем тог оружја дат допринос општој безбедности у Србији и региону, наводећи да се код грађана Србије налази нешто више од милион комада пријављеног оружја.

"Данас ће бити уништено 17.000 комада и ако рачунамо оно што је до сада уништено, међу овим комадима се налази и стохиљадити комад наоружања који ће бити уништен", рекао је Дачић.

Према његовим речима, паралелно се ради на уништавању оружја које није у функцији или је прекобројно, и прикупљању пријављеног и непријављеног оружја од грађана.

Грађанима ће, најавио је он, ускоро бити упућен позив да се одазову трећем циклусу легализације, односно прикупљања оружја у илегалном или легалном поседу.

"Они који га буду донели, без обзира да ли је било у илегалном поседу, неће сносити консеквенце јер ће бити период такозване легализације, и то је добро да бисмо смањили количину оружја које постоји у нашој земљи", рекао је Дачић.

Премијер је прецизирао да је оружје које ће данас бити уништено заправо оружје које није у употреби, оно које је одузето од криминалаца или је добровољно предато.

"Један део тог оружја које би могло да буде у функцији се прво проверава са нашим полицијским и војним структурама како би се утврдило да ли је оно потребно, како после не бисмо морали да купујемо наоружање, а претходно га уништавамо", рекао је Дачић.

Уништавање вишкова лаког и стрељачког оружја у Србији се одвија у сарадњи Центром за контролу стрељачког и лаког наоружања у источној и југоисточној Европи и Европском унијом, чији су представници присуствовали данашњем догађају.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 21. дец 2012, 02:46) - Zaciorski [нерегистровани]

Upravo

Uh kakva je to zver od oruzja bila, mitraljez M84, uh, radi kao singerica sa minimumom odrzavanja. Kisa, sneg, blato, zastoja nema, samo bljuje vatru..

(петак, 21. дец 2012, 02:41) - anonymous [нерегистровани]

Sekundarna sirovina

Ja mislio da to ide u pretop pa kao sekundarna sirovina u zelezaru,kad ono se unistava (kako?)....mnogo smo bogati....!!!

(петак, 21. дец 2012, 01:03) - anonymous [нерегистровани]

svasta

daje ovo amerima bilo dati kako bi oni lovu izvadili za ovo oruzje

(петак, 21. дец 2012, 00:37) - Daba [нерегистровани]

Strašno...

da toliko oružja unište. Zar nešto nije moglo da se proda, i završi u muzejima?

(четвртак, 20. дец 2012, 22:55) - anonymous [нерегистровани]

greota

mi smo najugrozeniji narod u regionu i moramo da budemo naoruzani

(четвртак, 20. дец 2012, 22:53) - anonymous [нерегистровани]

neznam

kome je trebalo da unistava rot stajera koliko vidim na slici,zar nije bilo mesta u muzej za njega?i ko zna koje jos stvar STRASNOOO

(четвртак, 20. дец 2012, 20:22) - anonymous [нерегистровани]

Jedno

Se oruzje unistava a drugo se oruzje pravi.I to mu dodje na isto.

(четвртак, 20. дец 2012, 19:39) - MP84 [нерегистровани]

mp84

ah dusa me boli jos ako je imala koja 84-a