Читај ми!

Таленти без подршке

Поред спортиста, својим успесима на светским такмичењима нацију најчешће обрадују ђаци. Ипак, у већини случајева, како кажу, подршка државе изостаје. Надлежни сматрају да такве критике нису основане.

Велики успехе на светским такмичењима, поред спортиста, најчешће остварују ђаци. Млади научници тврде да подршка државе често изостаје, док надлежни кажу да такве критике нису баш сасвим основане.

Као и много пута до сада, младе наде српске науке вратиле су се са одличјима са великог такмичења. На аеродрому "Никола Тесла" дочекали су их родитељи, професори, представници медија, али се од надлежних нико није појавио.

"Морална подршка је најважнија, да држава покаже да цени то што ми радимо", каже Лука Бојовић, освајач сребра на научној олипијади у Јужној Африци и ученик београдске Математичке гимназије.

"Ова држава то уопште није показала, тако да ћу покушати да завршим факултет на неком другом месту", додаје Бојовић.

Њихов пут до награда тежи је, како кажу, од оног којим иду њихови вршњаци у иностранству, јер су углавном препуштени могућностима породице и ентузијазму појединих професора.

"За почетак било би добро да држава да неки подстицај, подршку, да нас финасира за олимпијаду да нам пружи неке боље припреме, да осетимо да се они брину о нама и да је значајно то што држави доносимо успех", напомиње освајач бронзане медаље Максим Стокић који похађа Математичку гимназију.

Надлежни, такође, не крију разочарање. Министар просвете и науке Жарко Обрадовић истиче да то министарство не може свима да помогне у пуном износу, колико би сви желели.

"Наравно да смо и ми ти који се диче њиховим успесима, али они морају да разумеју да не могу сами да постигну све. Они, ипак, похађају државне школе и држава издваја новац за њихово школовање", наводи министар.

Упркос кризи, данас се о младим талентима, тврде надлежни, брине више него раније.

Тибор Сабо из Сектора за научно-истразивачки рад Министарства просвете и науке каже да је ове године за пет олимпијада за путне трошкове и вође пута издвојено нешто више од милион динара.

"Такође, ми стипендирамо и надарене ученике и укупно смо за то издвојили 13 милиона динара", додаје Сабо.

Новчана подршка младим талентима тек је једно у низу питања. Намеће се питање како њихове успехе претворити у општу добит.

"Изузетно је важно после тога те младе људе усмерити на нешто што је битно и што ће служити развоју земље", напомиње директор Математичке гимназије Срђан Огњановић.

Одговоре на то и многа друга питања требало би да да Стратегија образовања, чије се доношење најављује до краја године.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 14. дец 2011, 15:07) - @vladimir0710 [нерегистровани]

Talenti i oni drugi!

Ambiciozni ne smeju odustati ni dozvoliti da im talenat i ideje uvenu. Idite napred u pohode na nova dokazivanja i nove medalje, jer drugačije ne možete biti zapaženi u Srbiji i svetu. Verujte, "talentovani finansijeri" će sami izaći iz svojih rupa i potražiće vas, ali će onda biti druga(viša) cena vrednosti vašeg znanja. Pozdrav :)

(среда, 14. дец 2011, 13:49) - Mimir Maksimcev [нерегистровани]

Pravi talenti uvek uspeju ma gde da se nadju

Opet recidiv komunizma. Narod veruje da drzava treba da vodi racuna o svemu i svakome. Stvari stoje upravo obrnuto: gradjani moraju da izdrzavaju drzavu. Kada ljude decenijama navikavate na "besplatno" ovo ili ono oni izgube potrebu da budu preduzimljivi i pokusaju da sami rese svoje probleme. Posao se ne ceka nego trazi. Zivot je borba. Pravi talenti i borci uvek uspeju u zivotu. U Srbiji vlada korupcija. Nastavnici fakulteta su velikim delom birani po kriterijumu podobnosti ili kljucevima bravara Broza a ne po strucnosti. Da nije tako, srpski univerziteti bi postali motor razvoja srpske privrede.

(среда, 14. дец 2011, 13:41) - dk [нерегистровани]

uvek

nema tu niceg cudnog to je uvek bilo

(среда, 14. дец 2011, 13:22) - Бувица [нерегистровани]

Нажалост....

Нажалост у Србији се правда испуњава само у оним тренутку када неправда исплива на површину! Да млади Теодор није изашао у медије не би добио ништа, као што и многи други млади, образовани и талентовани људи нису добили ништа од ове државе па ни најобичније "ХВАЛА"!

(среда, 14. дец 2011, 11:34) - pera [нерегистровани]

Talenti

Sramota, i posle se cudite sto mladi talenti odlaze iz Srbije. I treba da odu iz ove propale drzave!

(среда, 14. дец 2011, 11:20) - anonymous [нерегистровани]

mhm

drzava se brine tako sto pohadjamo drzavne skole??

treba da kupim knjige, sveske, olovke, platim skolski dinar, platim put, platim ... jel se tako brine drzava?

shvatio sam ja odavno jos u osnovnoj skoli da drzavu bas briga sto su mi oba roditelja nezaposlena i sto sam se sam borio da budem najbolji u razredu i to sto sam sada u londonu opet se borim sa finansijama a opet jedan od najboljih studenata na fakultetu i opet drzzava nema para da pomogne...

i na kraju zasto bih ja pomogao takvu drzavu... jedini izlaz je da postanem vlast kada zavrsim obrazovanje i nacinim promene da nije sistem da za tatine i mamine sinove uvek ima od drzave iako to mogu da priuste i bez drzavne finansijske pomoci nego da pomoc ide i u provinciju gde su materijalne sposobnosti male...