Читај ми!

Кфор уклонио барикаду на Брњаку

Војници Кфора јутрос уклонили барикаду код Брњака. Срби, недалеко од тог места, поставили нову барикаду, високу пет метара. Кфор у акцији користио бибер-спреј.

17.24 - Срби завршили са утврђивањем нове барикаде, која се налази неколико метара од места где је јутрос Кфор уклонио барикаду. Нова барикада од земље и дрва висока око пет метара.

16.49 - Бојим се да је Кфор у данашњој акцији прешао преко административне линије, каже Оливер Ивановић и додаје да би то "могло изазвати озбиљан дипломатски инцидент", преноси Танјуг.

16.38 - Кфор задовољан акцијом и неће уклањати нову барикаду коју су поставили Срби, јер се она налази на територији централне Србије, каже Уве Новицки.

14.54 - Кфор је око 14 часова завршио акцију уклањања барикаде која је била постављена на путу Зубин Поток – Рибариће, код административног прелаза Брњак.

14.28 - На Брњаку, ипак, коришћен бибер-спреј, пише у данашњем извештају Кфора са терена.

13.02 - Портпарол Кфора Уве Новицки тврди да војници нису користили бибер-спреј, иако очевици тврде супротно.  

9.16 - На барикади у Зупчу окупио се велики број грађана који очекују да би војници Кфора могли туда да прођу тешком механизацијом. 

Кфор је око 14 часова завршио акцију уклањања барикаде која је била постављена на путу Зубин Поток – Рибариће, код административног прелаза Брњак, који је и даље блокиран јер су Срби у близини поставили нову барикаду високу пет метара.

Нешто после 14 часова, регион Брњака надлетао је један хеликоптер Кфора. Током јутрошње акције Кфора, која је почела око осам часова, француски и немачки војници моторним тестерама уклонили су дрва, а лопатама земљу, док су Срби багером насипали нове количине земље.

Барикада је била постављена на административној линији према централној Србији иза контролног пункта Кфора, гледано из правца Митровице и Зубиног Потока.  

Мали број Срба покушао је да заштити барикаду која је била висока око два метра, али су их војници Кфора изгурали и направили живи зид, односно кордон испред барикаде.

Очевици тврде да су војници, приликом гурања са Србима који су чували барикаду, користили сузавац, што је касније потврдио и Кфор у свом извештају са терена.

Пре него што су започели акцију, војници су са барикаде уклонили српску заставу. Комплетна акција која је јутрос покренута снимана је камерама и фотоапаратима.

Кфор екипи РТС-а није дозволио пролаз на правцу од Зубиног Потока ка Брњаку.

Портпарол Кфора Уве Новицки рекао је да је данашње уклањање барикаде "било планирано и организовано данима, у тесној координацији и сарадњи са одређеним српским државним институцијама", пренео је Танјуг.

"Не могу помињати имена, али као што знате Кфор је у редовном контакту са званичним српским институцијама које се баве Косовом", рекао је Новицки.

Међутим, те наводе демантовали су шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић и министар Горан Богдановић.

"Ја кажем да то није тачно. Београд уопште није разговарао са било ким о уклањању барикада. Ми смо, као што знате, посвећени проналажењу политичког решења. Уклањање барикада није било предмет ниједног разговора", рекао је Борислав Стефановић агенцији Бета.

Горан Богдановић каже да је реч о крајње некоректној изјави портпарола Кфора.

"Ако су са неким разговарали, Новицки би требало јавно да каже ко је у питању. Овако, то је, очигледно, још један вид манипулације и покушај да се изазове раздор на релацији косовски Срби и Влада у Београду", нагласио је Богдановић.

Заменик председника Општине Зубин Поток Срђан Ђуровић рекао је да Срби са севера Косова "дубоко верују да Београд није пристао да Кфор уклони барикаде код Брњака".

Известилац за Косово Комитета за политичка питања Савета Европе Бјeрн фон Сидов уверен је да је решење за север Косова у тражењу компромиса и да је неопходно да све стране начине одређене уступке. Сидов, који је завршио вишедневну посету Косову, наглашава да наставак таквог стања није ни у чијем интересу, ни краткорочно ни дугорочно.

"Неопходан је политички договор о управљању северним делом покрајине", навео је Сидов.

Кфор је средином октобра неколико пута покушавао да деблокира путне правце према Брњаку и Јарињу. Мештани који дежурају на барикадама нису дозвољавали пролаз Кфору, али озбиљнијих сукоба није било. 

Барикада код Брњака
број коментара 53 Пошаљи коментар
(субота, 05. нов 2011, 02:26) - srdjan [нерегистровани]

hvala

hvala

(субота, 05. нов 2011, 00:46) - anonymous [нерегистровани]

standard

vreme je brate da srbi zamene marka kraljevica i njegovo ralo za jedan solidan BAGER

(петак, 04. нов 2011, 23:28) - anonymous [нерегистровани]

bravo Srbi

svaka vam cast odlicno se branite!! prvi put da Srbi imaju jacu mehanizaciju! dok kfor kopa lopatama, Srbi nabacuju zemlju bagerom :-)

(петак, 04. нов 2011, 21:39) - Daniel [нерегистровани]

Nemacka

Podrska iz Nemacke hrabrim Srbima i Srpkinjama koji se bore za svoju domovinu na Kosovu izdrzite ne mogu oni protiv naroda!

(петак, 04. нов 2011, 20:37) - Dragisa [нерегистровани]

London

Branko,
Ja Vam nudim sto mogu odavde a to je moja moralna podrska.Verujte mi da mogu vise, ja bih Vam pomogao.
Nedajte te se braco!

(петак, 04. нов 2011, 19:36) - Branko [нерегистровани]

hvala svima

Ne treba nam sada medjusobno prepucavanje.Ja jesam sa Kosova,iz Leposavica sam i zahvaljujem se svima na podrsci ma kakva ona bila...cak i iz fotelje i iz tople sobe.Mnogo nam znaci kad vidimo da nas podrzavate i da ste uz nas jer mi smatramo da na ovaj nacin stitimo nasa ognjista i nasu decu.Ja necu da vas pozivam da dodjete dole kod nas,neko moze a neko ne ali se mi necemo predati i izdrzacemo sve sto nam se namece.......mi drugu domovinu nemamo....

(петак, 04. нов 2011, 19:17) - Miroslav [нерегистровани]

Milica

E moja Milice ne vredi da se molis bogu, od molitve nista. Da smo mi Srbi kao svaki drugi narod mi bi danas svi sisli dole na Kosovo i pomogli nasoj braci. Osim toga tako bi odbranili i nasu svetu zemlju. Da smo mi dole 2.000.000 umesto 20.000 ne bi KFOR nista mogao.

(петак, 04. нов 2011, 18:55) - anonymous [нерегистровани]

Podrska

Nisam cuo da su se bilo gde u dijaspori skupili Srbi i demostrirali radi onoga sto se radi na Kosovu. Zalosno ali tako je, nemamo vise snage, a zasto to je veliklo pitanje koje nasi politicari treba da odgovore!

(петак, 04. нов 2011, 16:49) - anonymous [нерегистровани]

nije navijanje

vec podrska svom narodu na svetom Kosovu. kad sruse jednu barikadu - zidati sledecu, vecu i otporniju, kada sruse i tu - i opet novu zidati, i sve dok svet ne moze vise zatvarati oci pred istinom.
Zivela Srbija !!!

(петак, 04. нов 2011, 16:47) - Jelena [нерегистровани]

hm....

Kladim se da preko 90% onih koji ovde pametuju kako bi svi mi trebali da, umesto da šajemo podršku preko interneta, odemo dole i tako pokažemo solidarnost sa svojim narodom, uopšte nisu sa Kosova i takođe sede pored kompjutera. Samo što njima, izgleda, nacionalna pripadnost i sopstveni narod uopšte nisu važni, pa umesto da šalju komentare podrške, oni šalju komentare u kojima kao da su evidentni elementi političke kampanje! Sramota!