Читај ми!

"Сарадња Србије и Русије пример за оне који не желе сукобе"

Амбасадор Русије Александра Чепурин оценио је да односи Србије и Русије представљају добар пример за оне који желе сарадњу и заједнички допринос будућности безбедне Европе без линија раздвајања насупрот конфронатацији.

"Узајамно деловање, сарадња руске и српске војске, јачају корак по корак. Србија намерава и даље да се чврсто придржава политике неутралности, неучешћа у војним блоковима, избалансираних односа са Западом и Истоком, што ми је јутрос још једном недвосмислено потврдио премијер Александар Вучић," рекао је Чепурин на пријему поводом Дана бранилаца отаџбине у руској амбасади.

Чепурин је истакао да је за Русију, исто као за Србију војска била, јесте и биће, најважнији ослонац државности, територијалног интегритета и суверенитета.

"Наше земље имају богату и славну историју. То је историја страшних искушења и великих победа. Увек када смо били заједно, побеђивали смо. Наши народи и државе постајали су јачи. И то је историјска чињеница," рекао је Чепурин.

Према његовим речима, претње безбедности, стварање сукоба, обојене револуције, Арапско пролеће, подстицање тероризма, преусмеравање ка Европи токова избеглица, "мутан талас дезинформација" - све је то фактички наметање нове рунде супротстављања на релацији Исток -
Запад.

"Не свиђају нам се такозване, 'хуманитарне интервенције'. Не свиђају нам се покушаји да се Косово прогура у међународне организације или да се на Србе стави жиг геноцида, да се уцењују Хашким трибуналом" истакао је Чепурин.

Чепурин је навео да се наредних седмица очекује усаглашавање конкретних рокова планиране посете премијера Русије Дмитрија Медведева Србији.

"То ће бити важан догађај, природан, моћан подстицај руско-српским односима", оценио је Чепурин.

Такође, Чепурин је подсетио да ће руски патријарх Кирил 9. марта председнику Србије Томиславу Николићу уручити високо одликовање да ће истог дана бити одржан састанак председника Србије и председника Русије.

Пријему су присуствовали председник Николић, министар спољних послова Ивица Дачић, министар унутршњих послова Небојша Стефановић, начелник генералштаба Љубиша Диковић, други министри, представници дипломатског кора, представници СПЦ, бајкери "Ноћни вукови", страни војни аташеи и личности из јавног и културног живота.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. феб 2016, 23:37) - anonymous [нерегистровани]

Upravo tako !

Rusija i Srbija, kad su bile zajedno, uvek su pobedjivale. To je neosporna cinjenica. Kad bi se Srbija odrekla prijateljstva sa Rusijom, rastrgli bi je nazovi prijatelji koji su svoje lice uvek jasno pokazivali prema nasem narodu i nasoj zemlji. Srbija treba NATO paktu kao poligon za obracun sa Rusijom. Ne treba da NATO pakt brani Srbiju i Srbe od Rusije, vec bas obrnuto.