Премијер најавио повећање плата и пензија

Председник Владе Александар Вучић најавио је, на конференцији за новинаре, да ће повећање плата од наредне године у просвети износити четири, здравству три, на универзитету и вишем школству, у војсци и полицији два одсто. Пензије ће бити повећане линеарно 1,25 одсто, најављује премијер.

Просветарима једнократна помоћ 7.000 динара

Премијер је рекао да ће просветни радници добити једнократну помоћ у износу од 7.000 динара.

Вучић је навео да су вођени разговори са репрезентативним просветним синдикатима о једнократним давањима и нагласио да помоћ просветарима није ситница.

Премијер је истакао да је очајан када види такве написе у новинама и нагласио да помоћ за 140.000 људи није ситница јер то са порезима износи 1,7 милијарди.

Вучић је рекао да мисли да је то ипак извесна помоћ људима, те да је практично нанокнада 1,23 одсто онога што је претходно узето.  

Додао је и да су исту помоћ тражили запослени у здравству и социјалној заштити, али да сада таква помоћ није могућа, што не значи да је неће добити уколико се раст привреде настави.

Од јануара 2016, учитељи и наставници у основним и средњим школама имаће плате четири одсто веће, изјавио је премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре.

"Мислим да је то значајно и ја честитам учитељима и наставницима, а ми смо се потрудили да то буде највеће повећање", рекао је премијер на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Премијер је прецизирао да за око 141.000 запослених у просвети, укупно повећање плата износи близу четири милијарде, односно око две милијарде за запослене у основним школама и 1,98 милијарди за запослене у средњим школама.

Вучић је навео да ће плате за два одсто бити повећане факултетским професорима, што је, према његовим речима, претило да угрози разговоре са Међународним монетарним фондом.

Према његовим речима, разговори са ММФ-ом били су тешки и постојала је реална опасност да дође до прекида разговора, због неслагања о повећању плата за просветне раднике и универзитетске професоре.

"ММФ је био против било каквог повећања плате универзитетским професорима јер су сматрали да су преплаћени. Ми смо инсистирали јер желимо да имамо велику реформу у сфери образовања", рекао је премијер.

У здравству и установама социјалне заштите плате ће бити повећане три одсто, најавио је премијер и додао да укупно повећање износи око три милијарде за здравство, а у установама социјалне заштите око 210 милиона.

Плате запосленима у војсци и полицији од јануара 2016. биће увећане два одсто, што значи да је укупно повећање око осам милијарди динара.

Вучић је најавио да ће бити повећане плате и свима онима у јавном сектору који су имали примања мања од 25.000 динара.

Премијер је нагласио да за администрацију, запослене у Скупштини, Председништву и министарствима повећање плата није предвиђено.

Повећање зарада значи додатни трошак за буџет од 44 милиона евра. Мање него што ће коштати повећање пензија. Премијер је најавио и да ће пензије бити линеарно повећане 1,25 одсто.

Вучић је рекао да је број пензионера у Србији 1.736.154, од чега 60 одсто није било суочено са смањењем пензија, а који ће овим повећањем имати пензије веће него што су икада имали, и у реалном смислу због нулте стопе инфлације.

"Наша одлука је за све пензионере да линеарно повећамо пензије за 1,25 одсто", нагласио је Вучић, приметивши да оптерећење за пензије од 1,25 одсто представља веће оптерећење по буџет од плата.

Указао је да то значи да ће пензионер који је имао пензију 20.000 динара, а није му смањивана, добијати 20.250, онај који је имао 40.000 имаће 40.500, а онај који је имао 80.000 имаће 81.000 динара.

ММФ је, према његовим речима, захтевао да повећање пензија буде ниже. 

"Повећања нису мала" 

Вучић је оценио да повећање пензија и плата није мало, указујући да је за само годину дана од почетка реформског програма Влада успела да издејствује повећања, те да је то значајан успех.

"Не слажем се да су то мала повећања и нећу да се слажем са онима који се додворавају људима и мисле да може да буде и више. Не мислим да је четири одсто мало, за само годину дана откако смо почели да спроводимо програм штедње. Мислим да је то озбиљан и значајан успех", приметио је премијер.

Могло је, рекао је премијер, повећање да буде и веће зато што се ове године уштедело 600 милиона евра, колико је дефицит мањи од очекиваног, али подсећа да је са ММФ-ом договорено да је зарад стабилне економије неопходно да се трошак за плате сведе на седам одсто БДП-а, а за пензије на 11 одсто.

Вучић је истакао да се слаже да су пензионери зарадили своје пензије и да су нам много тога оставили, али је неко ко је владао пре то уништио.

"Ми данас 50 одсто пензија исплаћујемо из буџета, а не из ПИО фонда, јер су неки појели оно што су зарадили пензионери", подсетио је Вучић.

Премијер је додао да зна да није још довољно да се лепо живи, наводећи да, ако успемо на такав начин да се понашамо даље, већ следеће године ћемо моћи да кажемо да опипљиво живимо боље.

"Данас грађани не живе лошије него пре годину дана. Плате у Србији на крају 2015. ће бити веће него на крају 2014", приметио је Вучић и додао да је у укупном платном фонду приватни сектор надоместио јавни, што га посебно радује.

Ипак, премијер је додао да је забринут због даљег високог процента сиве економије, за чије сузбијање је потребна подршка грађана.

"Србији се верује, са Србијом се не игра"

Премијер је оценио да ће трећа ревизија са ММФ-ом бити одобрена и да не верује да ће се око тога чак састајати Борд директора, јер је Србија одговорно радила.

Вучић је додао да су предмет били резултати у трећем кварталу 2015. године и све оно што је потребно да се предвиди за буџет следеће године.

Истакао је да је после поплава била тешка ситуација, готово на ивици банкротства због "неодговорних одлука многих који су земљу водили уз галопирајући јавни дуг, огроман фискални дефицит".

"У тешким условима кренули смо у те и такве реформе", рекао је Вучић и додао да је све што је договорено са ММФ-ом резултатима превазиђено и надмашено.

Са ММФ-ом је договорено да се акцизе на нафту повећају са 137 на 139 динара, али то, појашњава премијер, није урађено због повећања плата и пензија, већ да би се умањила претплата за јавне сервисе – биће обавезна, али не већа од 150 динара

Вучић је рекао да очекује да ће раст на крају године бити и већи, јер ММФ није урачунао нове фабрике које су почеле да раде – Метанолско-сирћетни комплекс и Азотару.

"Србији се верује, са Србијом се нико не игра", поручио је премијер и додао да ће Србија испунити све обавезе које се односе на рационализацију државне управе.

Према његовим речима, постоји 11.000 људи који су се пријавили за одлазак у пензију, а треба да оде 9.000.

"Проблем је што нисмо способни да пронађемо којих је то 9.000 који треба да оду", подвукао је Вучић.

Критиковао је то што се сви баве неким другим пословима уместо тог важног, због чега смо у томе били веома спори и ММФ нам то, како је рекао, с правом замера.

"Суштински, нико неће бити отпуштен, али је неопходно да се види како је најбоље спровести рационализацију да се не би десило да оде читав један сектор, рекао је Вучић и закључио: "У овом послу каскамо услед моје грешке и грешке министара".

"Продаја Телекома само за добру цену"

Вучић је рекао да ће Телеком бити продат ако будемо могли да добијемо добру цену, а ако не буде добре цене, нећемо га продати.

Коментаришући протест запослених у Телекому и све друге протесте, Вучић је рекао да сваког дана чује људе који се с правом и без довољно аргумената буне, траже и желе више.

На протесту Телекома, према његовим речима, био је велики број људи, 2.820, а међу њима и многи председници месних одбора СНС-а, као и чланови странке.

Вучић је навео да их разуме, као и све учеснике других протеста, али да то показује још једну нашу особину, а то је да бисмо желели да се комшија промени, а код нас све да остане по старом.

"Сачувај ми моје радно место, шта ме брига за све друго", критиковао је премијер, додајући да разуме забринутост тих људи за своју будућност, али да он мора да брине о целој Србији.

С тим у вези је навео да је ниво незапослености пао испод 20 одсто.

Лично је разочаран, како је казао, различитим реакцијама, наводећи да последња истраживања у која је имао увид показује да само мали број људи у Србији подржава и разуме оно што Влада ради.

Вучић је додао да више од 90 одсто грађана жели да се ништа не промени и само да имају више новца у новчанику и џепу, што је, приметио је, немогуће.

"Ако народ мисли да је Телеком златна кока, сребрнина, да ће боље да ради следеће године него ове, ако мисли да баш ништа не треба да се мења, а да држава има пара да баца, и да само каже 'дај још пара овамо', а да на другој страни не тражимо рачун у радњи, немогуће је да опстанемо", поручио је премијер.

Вујовић: Верујемо у себе, на добром смо путу

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да Влада Србије верује у себе, и да је на добром путу, а о томе најбоље говори то што је преокренута прогноза раста и то са минус један на плус 0,75 одсто.

"То значи да реформе дају резултате. Сваким даном све боље резултате показују", поручио је Вујовић на конференцији за новинаре.

Иако су повећања плата и пензија скромна, рекао је Вујовић, требало би препознати и признати резултате владе

Подсетио је да је, без обзира на катастрофалне поплаве, Србија "изашла из рупе", и преокренула тренд пада у раст БДП-а.

Пре годину дана, подсетио је министар, нико није веровао да ће дефицит опште државе моћи да буде 5,9 одсто, а данас говоримо о око четири одсто дефицита, а како је додао, отварамо простор за регулисање старих дугова.

"Напредујемо не само у фискалном него и у сваком другом смислу. Оживљавање стопе раста, пратиће нова радна места и инвестиције", рекао је министар.

Према његовим речима, влада је смањила потребу за финансирањем за 600 милиона евра, што ће смањити задужење и камате за следећу годину.

"То су значајне уштеде које ће нам помоћи да изађемо на стабилан пут раста", рекао је Вујовић.

Како је рекао, структурни дефицит је смањен на 3,5 одсто.

"Планови су били такви да смо мислили да ћемо смањити за два одсто, а смањили смо га за 2,45 одсто. Прошли смо 60 одсто пута који смо планирали за три године, и наћи ћемо се у позицији одрживог развоја", рекао је Вујовић.

Сада остаје, како је додао, тежи део структурних реформи, на томе ће да се ради у наредних шест месеци.

"Сигуран сам да ћемо ако будемо веровали у себе имати добар резултат", рекао је Вујовић. 

број коментара 24 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. нов 2015, 17:38) - Jasmina [нерегистровани]

Predskolstvo

Treba da vas bude sramota sto ste nam po zakonu jer jel te pripadamo prosveti uzeli 10 odsto a sada ne samo da nam ne povacavate plate no nam ni jednokratnu pomoc ne dodeljujete. Grupe su pune sa preko 30 dece, sa decom sa posebnim potrebama i tu pripadamo prosveti i moramo postovati taj zakon a kad nam vracate nema nas. Izvrgnuti smo ruglu i ismevanju cele srbije. Nismo se nadali da nas izopstite no da nas ispostujete kada smo i mi vasu odluku da smanjite plate postovali i nismo strajkovali. Zar vi jedino znate za strajk, da zatvorimo vrtice jel, hocemo li onda biti deo prosvete. A jesmo deo prosvete no smo vas postovali a nas nema ko da postuje. Sramota i bruka za sve nas koji veoma tesko zivimo.

(четвртак, 12. нов 2015, 16:30) - anonymous [нерегистровани]

penzije

hvala na povecanju penzije.to koliko ja znam da racunam je tek pocetak vracanja od onoga sto nam je uzeto.evo,vratite to moje povecanje u budzet.da bude puniji.

(четвртак, 12. нов 2015, 14:18) - Učiteljica [нерегистровани]

Ima i onih којiма је 46 000 маlо

i rado bih se menjali sa nekim učiteljem i da idu na posao, da rade sa decom! Mada, mislim da su u zabludi i da im se samo čini kako je tuđi posao lakši. Nije sve u parama, ima i drugih privilegija koje se ovde ne pominju....Nije sve tako crno!

(четвртак, 12. нов 2015, 11:05) - Markovljev [нерегистровани]

Jedno poredjenje

Hteo bih da se pridružim onim razumnim koji kažu, dobro je, počelo je da se kreće nabolje.Jedno poredjenje sa Češkom republikom u kojoj živim i primam deo penzije.Prosečna penzija u Češkoj je oko 11000.-Kč(45.000.- dinara po preračunu) a u sledećoj godini povećanje penzije će biti 40.-Kč ili preračunato 160.- dinara.!!!Češka ekonomija je daleko jača od Srpske a naše penzije se povećavaju više nego češke i zato poručujem vladi i premijeru:Mi penzioneri ćemo izdržati još jednu godinu a vi se ne predajite i radite bar tako dobro kao do sada, a Telekom ne prodavati.

(четвртак, 12. нов 2015, 09:13) - anonymous [нерегистровани]

Vojska

Pa nije ni nama bajno, mislim na oficire koji su zavrsili vojnu gimnaziju i akademiju i koje su maltretirali kako su stigli kao i dan danas, i sve to za 46hiljada...rado bih se menjao sa nekim uciteljem i da idem na posao da radim sa decom, drzim dnevnik predajem.Ima nas 14hiljada sa civilnim sektorom kome su plate nize.

(четвртак, 12. нов 2015, 08:51) - anonymous [нерегистровани]

Razredi

Platni i penzijski razredi bi trajno rešili problem primanja. Normalno to ne paše osobama koji imaju veća primanja.

(четвртак, 12. нов 2015, 08:42) - Darko Salzburg [нерегистровани]

Matematika !

Plus 1,25 % za penzionere ( minus 1,75 % inflacija 2014) jednako je minus 0,50 % penzionerima !!!!
U prevodu, kupovna moc penzija pada za 0,50 % sto znaci da su penzionerima ostaje manje u dzepu!

(четвртак, 12. нов 2015, 00:45) - anonymousPero [нерегистровани]

Sramota

Sramota reci da su penzije povecane zamislite 250 dinara znaci 2 evra zar to je povecanje.

(четвртак, 12. нов 2015, 00:07) - anonymous [нерегистровани]

Smešno

Povećanje od 200 dinara.... ao mene.

(среда, 11. нов 2015, 23:09) - anonymous [нерегистровани]

povecanje plata

Bas vam hvala, niste trebali ni tih 250 dinara da mi povecas. Evo tebi tih 250 dinara pa idi u prodavnicu da vidim sta ces kupiti!!!

Просветарима једнократна помоћ 7.000 динара

Премијер је рекао да ће просветни радници добити једнократну помоћ у износу од 7.000 динара.

Вучић је навео да су вођени разговори са репрезентативним просветним синдикатима о једнократним давањима и нагласио да помоћ просветарима није ситница.

Премијер је истакао да је очајан када види такве написе у новинама и нагласио да помоћ за 140.000 људи није ситница јер то са порезима износи 1,7 милијарди.

Вучић је рекао да мисли да је то ипак извесна помоћ људима, те да је практично нанокнада 1,23 одсто онога што је претходно узето.  

Додао је и да су исту помоћ тражили запослени у здравству и социјалној заштити, али да сада таква помоћ није могућа, што не значи да је неће добити уколико се раст привреде настави.