Извршни савет Унеска подржао пријем Косова у ту организацију

Већином гласова Извршног савета Косово предложено за пријем у Унеско. За је гласало 27 чланова тог тела, 14 је било против, а 14 уздржано. Представници Русије и Кубе, уз подршку Индонезије, покушали да одложе изјашњавање. Коначну реч о пријему Косова даје Генерална конференција Унеска у новембру.

16.40 - Извршни савет Унеска већином гласова предложио пријем Косова у ту организацију. 

16.30 - Настављена седница Извршног савета Унеска. 

15.50 - Представници Русије и Кубе, уз подршку Индонезије, затражили су одлагање гласања, али је председник Извршног савета тај захтев одбио, наводећи да је иницијатива закаснела. Представник Кубе потом затражио паузу, јер је, према његовом мишљењу, прекршена процедура, сазнаје РТС.

Извршни савет Унеска већином гласова предложио је да Косово буде примљено у ту организацију. За предлог је гласало 27 чланова тог тела, против је било 14, колико је било и уздржаних.

Представници Русије и Кубе, уз подршку Индонезије, покушали су да одложе изјашњавање, али је председник Извршšног савета тај захтев одбио, наводећи да је иницијатива закаснела.

Представник Кубе је потом затражио паузу, јер је, према његовом мишљењу, прекршена процедура.

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић рекао је за РТС да Србија, иако звучи парадоксално, може да буде задовољна јер су и гласање и укупна атмосфера показали да ће бити теже остварити двотрећинску већину на седници Генералне скупштине Унеска. Ситуација је комплексна и показала је да вреди дипломатски радити, поручио је Танасковић.

Данашње гласање је, објашњава, показало да заправо "нема већине у Извршном савету, а још мање на Генералној конференцији".

Истиче да је Папуа Нова Гвинеја, која је спонзорисала предлог Приштине, била уздржана и чак повукла свој потпис из предлога.

У предлогу одлуке наводи се да Извршšни савет Унеска доноси препоруку да Генерална конференција прими Косово у чланство, имајући у виду да "Косово прихвата устав те организације и да је спремно да испуњава обавезе које проистичу из чланства и учествује у трошковима".  

Косово је на седници Извршног савета било представљено без симбола, а у згради Унеска налазио се и косовски шеф дипломатије Хашим Тачи, који је ушао на седницу, али убрзо и напустио салу, јавио је извештач РТС-а.

Извршни савет има 58 чланица, од којих су 32 признале Косово.  

Предлог пријема Косова била је 43. тачка дневног реда 197. заседања Извршšног савета, а о евентуалној одлуци да се Косово прими у чланство Унеска расправљаће се на седници Генералне конференције од 3. до 18. новембра.

Генералну конференцију чине представници 195 земаља чланица. Свака земља чланица има један глас, а за доношење одлуке потребна је двотрећинска већина.

број коментара 78 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. окт 2015, 10:39) - Božidar [нерегистровани]

RE:Оnамо, 'nамо! ......."

Da, nekada se moglo vratiti oružjem, bilo je mnogo sinova (hrani sina pa šalji u vojsku..), danas je manje dece, ali se bitke moraju dobijati na drugi način, pameću i mudrom politikom. Sad je sve savremenije i suptilnije. Lakše se dolazi do cilja novim metodama, bez prolivanja krvi.

(четвртак, 22. окт 2015, 10:28) - Војо-Превара [нерегистровани]

RЕ: Sramota

Хвала на подршци, али нисмо ми баш толико наивни. Којих 99%македонаца је против, кад сте их међу првима Ви признали? Бојите се те агресивне политике и немира у свом дому! Једна ласта не чини пролеће!

(четвртак, 22. окт 2015, 10:05) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo...

Ko je mislio drugacije, on je lud ili pravi se lud......

(четвртак, 22. окт 2015, 09:05) - anonymous [нерегистровани]

Re: Sramota

Kazete "99% Makedonci su protiv" - ja ne vidim ni cujem demonstracije.

(четвртак, 22. окт 2015, 09:04) - anonymous [нерегистровани]

Unesko

Nasi "prijatelji" Nemci glasali za Kosovo!A kolkiko vidim,tu su nam i drage komsije-Crnogorci i Makedonci...

(четвртак, 22. окт 2015, 08:58) - anonymous [нерегистровани]

Realnost

Dijaspora ljuta - Srbi u Srbiji ravnodušni.

(четвртак, 22. окт 2015, 08:57) - anonymous [нерегистровани]

To je salama-taktika

koju eu uvek koristi, sto ce reci postepeno sa malim dobro promisljenim potezima
dobijaju ono veliko sto zele a ti si nemocan i samo posmatras kako gubis (kako se salama smanjuje). Iza te kampanje se krije jedna masinerija kojoj treba parirati, to valjda znaju intelektualci, istoricari i pravnici.

(четвртак, 22. окт 2015, 08:55) - anonymous [нерегистровани]

Ре: Срамота

Није важно шта мисли народ, већ шта ради власт! Власт представља народ. 

(четвртак, 22. окт 2015, 08:26) - anonymous [нерегистровани]

odg na "Онамо, 'намо! ......."

Ovo govori o vraćanju nam naše otete zemlje sa oružjem koliko ja razumem. Da možda se nekada moglo, bilo je mnogo sinova i dece. Budimo realni spustimo se na zemlju sada mi nemamo toliko sinova za pogibije u ratu, nemamo ni prijatelja koji su spremni da ginu na našoj strani ili vrlo malo, priče su jedno a rat je nešto drugo, kod druge strane stvari su suprone našim...hoću samo reći; Nije vreme da se oslanjamo na poruke iz ove himne...i ponovo ginemo jer preživećemo nekako i bez ginjenja.samo rad i daj bože zdravlja onome ko želi da radi..

(четвртак, 22. окт 2015, 08:19) - anonymous [нерегистровани]

Naši političari

Naši političari na najvišim državnim funkcijama su donedavno izjavljivali da su Srbiji svi prijatelji tj.da Srbija otkako su oni preuzli rukovođenje Srbijom nema neprijatelja.Evo im prilike da vide da nisu u pravu.