Срби у Црној Гори инсистирају на својим правима

Срби су дискриминисани у постреферендумској Црној Гори и намеравају да истрају на остварењу својих права, нагласили су представници Срба који су, после Самита лидера "Брдо-Бриони процеса", разговарали са председником Србије Томиславом Николићем, у чију част је приређен и пријем.

Срби су након референдума избачени из система, изложени су "бруталној дискриминацији на плану културе, остварења елементарних права, као што је право српске језичке заједнице", рекао је Танјугу председник Управног одбора "Матице Српске" у Црној Гори Владимир Божовић, који је разговарао са председником Николићем.

"Председник Николић нас је саслушао, са већином проблема је био упознат, али смо га упознали и са неким новим стварима и надамо се да ће од тог састанка бити конкретних плодова у наредном периоду", рекао је Божовић.

У последње време, како тврди, присутан је растући притисак на Српску православну цркву, а тај тренд ће, како оцењује, на основу упорности и снаге коју исказује тренутни црногорски режим, бити настављен.

Србија, као матица, према речима Божовића, може да помогне у смислу политичког утицаја, у конкретним договорима са представницима власти у Црној Гори, али и, како је речено на састанку, кроз развој одређених пројеката, пре свега на културном нивоу и значајнијем присуству у медијској сфери.

Упитан о броју Срба у Црној Гори, Божовић је рекао да постоји "процена" Завода за статистику, која има идеолошко-политички карактер, а која наводи да је удео Срба у становништву 27 одсто.

"Знамо, с обзиром на степен манипулације и притисака током пописа, да је број Срба изнад 33 одсто. Не смемо да занемарамо да је српска језичка заједница у Црној Гори близу 50 одсто, што је значајан податак. Имамо три идентитетска стуба - припадност нацији, језичкој заједници и цркви. Ако узмемо у обзир сва три, статистички гледано можемо да кажемо да стојимо одлично, али фактички гледано ми смо избачени из система и трпимо бруталну дискриминацију од стране црногорског режима", поручио је Божовић.

Предузетник из Грбља Марко Бато Церовић изразио је задовољство што је председник Николић издвојио време за Србе у Црној Гори.

Церовић је рекао да је битно да Срби у Црној Гори истрају и нада се да ће они стећи, односно добити оно што треба да имају.

"Ми смо своји на својему. Вековима смо овде и нећемо никада прихватити да будемо мањина у Црној Гори, већ смо конститутивни, а може се рећи и већински народ", рекао је Церовић, који је и председник фудбалског прволигаша Грбаљ.

"Желимо кроз цивилизован, законом дозвољен начин, да остваримо своја права, која нам се перманентно ускраћују. Надамо се да ће наши рођаци увидети да греше. Бићемо упорни и непоколобљиви у свему томе", поручио је Церовић.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 09. јун 2015, 15:05) - anonymous [нерегистровани]

Ista prava

Zasto sad toliki problemi,kad je to jednostavno,dajte Crnogorcima u Srbiji ista prava,kao sto imaju Srbi u Crnoj Gori,i stvar resena.

(уторак, 09. јун 2015, 13:10) - глас разума [нерегистровани]

Срби обележени ?

Данас имамо модерну технологију, модерне трендове и начине живота, модерну културу, музику и сваки сегмент друштва се модернизовао, да би се свима све олакшало. Модернизација је захватила све сегменте друштва па и сукобе, размирице и ратове, данас се више нератује као некад кад је битку било срце у јунака, а не свијетло оружје.
Ми Срби се дефинитивно несналазимо у тој општој модернизацији, па смо обележени као неки нови Јевреји модерног доба. Немамо истини за вољу никакве жуте траке, али хајде отиђите негде у иностранство и реците да сте Србин, осетићете се као да носите невидљиву жуту траку. Да ли се неко икад запитао како би изгледао модерни холокауст ??? Како уништити један цео народ, на суптилан начин, без очитих зверстава ??? Незнам ни ја како, али размишљам на ту тему кад помислим на Санкције, на нелегалено и једнострано бомбардовање, на остављање новорођенчади без неопходног кисеоника, на политику дуплих стандарда, на непризнавању права једнима, а која сви други уживају, на политику посебних услова за приступање било чему, на прекрајање појединих граница кад за све остале важи да нема нових померања граница, на проглашавању опет појединих терориста борцима за слободу а у јеку борбе против тероризма. Свакако нисмо једини народ против кога се ради, али мислим да јесмо један од народа против кога делује велика зла сила и који је обележен невидљивом жутом траком, као сироти јеврејски логораши у време прошлог рата. Треба размислити веома добро...

(уторак, 09. јун 2015, 01:12) - anonymous [нерегистровани]

Dokle ovako?

Čemu dizanje ovakvih tenzija i ko od svega toga ima koristi?
Ko do unedogled čačka mečku.................?
Ko tvrdoglavo tera mak na konac i hoće da zavadi dva oka u glavi?
Dosta je više ponavljanja istorije u negativnoj konotaciji!

(понедељак, 08. јун 2015, 23:33) - anonymous [нерегистровани]

posteno govoreci

ne radi se ni o kakvim trendovima, radi se o Titovpj viziji ovog prostora kojeg se mnogi drze, neki na esktreman a drugi na suptilan nacin, a i jedni i drugi su indoktrinirani.

(понедељак, 08. јун 2015, 21:59) - anonymous [нерегистровани]

Srbi van Srbije

U CG kao i u mnogim državama regiona se ne uvažavaju prava Srba i to je trend još od raspada SFRJ. Na Srbe se vrše razni pritisci kako bi prestali da se izjašnjavaju Srbima i o tome treba više govoriti, možda čak i u EU parlamentu. Srbija mora naći načina kako da zaštiti prava svakoga ko se oseća Srbinom bez obzira gde živeo i koje vere bio.

(понедељак, 08. јун 2015, 20:04) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Pozdrav za moje Srbe iz Crne Gore od Crnogorca (Srbin) iz Beograda. Drzava Srbija treba svim legitimnim sredstvima da se potrudi da spreci satiranje srpstva u drzavi koja je nekada bila jedina slobodna od Turaka i stub srpstva u regionu. Treba osnovati obrazovne i regionalne centre, treba delovati preko nevladinih organizacija. Neverovatno je to da na vlast Crne Gore vise uticaja imaju na primer, Albanci kojih je jedva 25,000 ili Bosnjaci, a manje Srbi koji cine 33% stanovnistva (skoro 200,000 ljudi) i oni ostali koji se pisu kao Crnogorci ali govore srpskim i u SPC idu (oni koji su spreceni iz raznih razloga da se izjasne onako kako se osecaju). To su krsenja ljudskih prava i na to treba da se apeluje i treba medjunarodna zajednica da reaguje (a ironicno, ona je najvecim delom zasluzna za to).