Читај ми!

Обрадовић: Не верујем у хрватске доказе

Хрватска тврди да није било рата и сукоба две стране, него да је све време постојала једна геноцидна кампања уперена према Хрватима, каже Саша Обрадовић. Докази хрватке стране не би били прихваћени у судовима ни у Србији ни у Хрватској, истиче Обрадовић.

Шеф српског правног тима у прцесу по узајамним тужбама Хрватске и Србије за геноцид Саша Обрадовић у интервјуу за РТС подсећа да се многи у Србији сећају какве су биле деведесете и како су Срби страдали у акцијама етничког чишћења у Хрватској.

Србија и Хрватска данас су наставиле расправу у другој рунди процеса у Хагу, а Србија је образложила своје аргументе

Шеф српског правног тима истиче да хрватска страна у прилог свом тужбеном захтеву пружа доказе који ни у Србији ни у Хрватској не би могли да буду прихваћени од стране суда.

"Ја не могу да верујем у такве доказе, а ако друга страна верује, како тврди, онда је то једна демонизација свега што се дешавало у том рату, пре свега српске стране", истиче Обрадовић.

Коментарисао је и излагање члана српског правног тима Вејна Џордаша који је тврдио да пресуде Хашког трибунала у вези са Хрватском заправо иду у прилог српској страни.

"Оно што смо слушали од хрватске стране је да пресуде Трибунала у потпуности подржавају хрватски тужбени захтев. То међутим није тачно", истиче Обрадовић.

Објашњава да их је Џордаш данас анализирао на "једном нивоу какав хрватски правни тим није досегао протеклих недеља".

Обрадовић истиче да није било удруженог злочиначког подухвата који би се могао односити на геноцид.

"Милан Мартић је ослобођен за истребљење као можда најтежи облик кривичног дела злочина против човечности. То је оно што је Вејн Џордаш данас истицао", каже Обрадовић.

Наводи да се једини удружени злочиначки подухват који је до сада утврђен у погледу Хрватске односи на просилно прмештање становништва из Крајине.

"Постоје и други предмети пред Трибуналом, али хајде да видимо како ће се они окончати", каже Обрадовић.

Највљује да ће сутра бити настављено побијање правних аргумената Хрватске у погледу тужбеног захтева и каже да ће српски тим у току послеподнева појачати противтужбени захтев и коначно изнети оно што се зове диспозитив тужбеног захтева.

"Тражићемо да њихов тужбени захтев буде најпре одбачен, у смислу да Србија не може да одговара за дела из 1991. године када није ни постојала као независна држава. Алтернативно да буде одбијен зато што није подржан чињеницама и правом", каже Обрадовић.

"А онда ћемо тражити да Хрватска буде осуђена за геноцид извршен током операције Олуја, да плати репарације Србима из Крајине који су те злочине трпели и да се престане са прославом операције Олуја као једног криминалног чина", закључује Обрадовић.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(петак, 28. мар 2014, 14:37) - anonymous [нерегистровани]

...

Nismo mi važni da li verujemo, ili ne verujemo hrvatskim iskazima, važno je ako to veruju oni koji vode ovaj postupak.

(петак, 28. мар 2014, 12:38) - anonymous [нерегистровани]

Politika i ovde presudjuje

Presuda ce zavisiti od podrske Srbije EU ili Rusiji.

(петак, 28. мар 2014, 12:38) - anonymous [нерегистровани]

Neverujes?

Da li veruju sudije? To je sada bitno.

(петак, 28. мар 2014, 11:22) - Misko [нерегистровани]

Operacija

"Operacija" oluja je je ustvari bila vožnja do zuba naoružanh hrvatskih vojnika ispred kojih su ljudi bežali traktorima. I oni to zovu i slave kao domovinski rat.

(петак, 28. мар 2014, 10:57) - anonymous [нерегистровани]

Odg na Bravo!

Polako ne radujmo se pre vremena!Pricekajmo kraj procesa pa onda da vidimo koliko je sposoban gospodin Obradovic!Ima i Hrvatska strana konje za jahanje odnosno doktore pravnike!A kako pise u stranim medijama nedaju se Srbiji velike sanse da dobije ovaj proces!Pricekajmo videtcemo!Nemojmo unapred se puno radovati da na kraju nebih nasledio hladni tus!

(петак, 28. мар 2014, 10:19) - anonymous [нерегистровани]

Геноцид

Не узимајте логику и право као нешто што одлучује о овоме, сетите се неких пресуда и због тога најбоље што можемо да очекујемо је да не будемо тешко осуђени. Како неко може да поставља питање олује када је она одрађена уз пуну подршку нато авијације и логистике? Сами себе да осуде? Тешко.
Правда у хашком суду? То не постоји.

(петак, 28. мар 2014, 10:16) - anonymous [нерегистровани]

...

ако неко мисли да ће суд донети било какву позитивну одлуку у корист Срба онда је то заношење емоцијама. Погледајте ситуацију са логичне стране. Ко је основао тај суд? Какве је одлуке суд доносио протеклих година и деценија? У чију корист? И одлука суда ће вам бити јасна. Питање је само да ли ће одлука бити само штетна по Србију или ће бити катастрофална по дотичну...

(петак, 28. мар 2014, 09:10) - Nemcca [нерегистровани]

Hrvatska

Hrvatska je jedina nacija na svetu, koja je izgubila u oba svetska rata, i u oba se nasla na strani pobednica. Jedina drzava koja je izgubila oba rata, cinila zverstva a nikada nije kaznjena, niti platila. Isto to ocekujem i ovde...

(петак, 28. мар 2014, 08:37) - anonymous [нерегистровани]

Greska

Gresis, tope! Ne radi se tu samo o nadleznosti ratione temporis, nego o cinjenici da Srbija ne moze da bude odgovorna ni za genocid, niti za bilo koji drugi zlocin koji je izvrsen 1991. godine. I tu bi bio kraj hrvatskih mastarija o odgovornosti Srbije. Da nije bilo genocida u Hrvatskoj vidi se iz aviona. A ovime nas pravni tim zapravo ide na vise od toga, na pobijanje svake odgovornosti.

(петак, 28. мар 2014, 08:18) - anonymous [нерегистровани]

Nema pravde, osim one za koju se izborimo

Iskreno, sumnjam da ce SAD i Nemacka dozvoliti ovakav scenario sudjenja o kojem prica Obradovic. Videcemo...