Читај ми!

Амбасада Русије: Став о Косову непромењен

Амбасада Русије саопштила да став Русије о Косову остаје исти. Ситуација на Криму сликовит је пример двоструких аршина поједниних западних партнера, наводи се у саопштењу.

Став Русије о питању Косова остаје исти, и као и до сада ослања се на резолуцију Савета безбедности УН 1244, саопштила је Амбасада Русије у Београду.

"Резолуција у потпуности остаје на снази", наводи се у коментару руске амбасаде.

Што се тиче ситуације у вези са Кримом, "ради се о сликовитом примеру коришћења двоструких аршина од стране појединих западних партнера" Русије, додаје се у овом коментару Амбасаде Русије у Београду.

Кримски парламент прогласио је данас независност тог полуострва од Украјине, уочи референдума у недељу о припајању те територије Русији.

Русија је одмах реаговала, наводећи да сматра да декларација о независности Крима и уласку у састав Русије има правну основу и Москва ће "у потпуности" прихватити резултате референдума о независности те области заказаног за 16. март.

Како је саопштило Министарство спољних послова Русије, параламент Крима донео је декларацију о независности на основу међународно-правних аката, позивајући се на Повељу УН, као и на закључак Међународног суда УН од 22. јула о Косову.

"Међународни суд је потврдио чињеницу да једнострано проглашавање независности дела државе не крши било које норме међународног права. Тај закључак се могао чути и током претходних излагања званичних представника САД, Велике Британије, Немачке, Француске, Аустрије, Данске и других земља", наводи се у саопштењу.

Додаје се да руски МИП сматра да "одлука парламента Крима има апсолутно правну уснову" и да ће у "потпуности поштовати резултате слободно изражене воље народа на референдуму, на који су позвани посматрачи ОЕБС-а".

број коментара 0 Пошаљи коментар