Вучић: Поштујте Србију, изађите на изборе

Вицепремијер Александар Вучић позвао у Грачаници Србе са Космета да буду одговорни према својој деци и својој будућности и да поштују државу Србију и изађу на изборе. Сада бирамо између опстанка српског народа, с једне стране, и нестанка нашег народа, с друге стране, каже Вучић.

Први потпредседник Владе Србије који борави у Грачаници са министрима Александром Вулином и Николом Селаковићем, позвао је Србе са Косова и Метохије да буду одговорни према својој деци и својој будућности, да поштују државу Србију и изађу на изборе.

"Не може држава бити добра само кад исплаћује плате и пензије, а лоша ако замоли да се изађе на изборе, како бисте добили и међународну верификацију, то јест потврду за постојање Заједнице српских општина", поручио је Вучић на завршном скупу Грађанске иницијативе "Српска" у Грачаници.

Он је окупљенима рекао да се запитају шта ће добити ако не изађу на изборе, осим што ће, како је рекао, градоначелник Косовске Митровице бити неко ко није Србин, или ће Грачаницу водити неко кога они не би желели да виде на том месту.

"Ви сте ти који држите и чувате Србију на КиМ, као и српство, без вас све то што је Србија чинила не би вредело апсолутно ништа. Ви сте издржали прогоне, отпуштања, неправде", рекао је Вучић и додао да није дошао у Грачаницу да би говорио лепе и пријатне ствари, него тешке.

Он је замолио Србе да буду мудрији, рекавши: "Да ратујемо - нити можемо, нити хоћемо, наш посао је да у миру обезбедимо будућност за нашу децу."

Вучић каже да сада бирамо између две могућности: опстанка српског народа, с једне стране, и прошлости и веома неизвесне будућности и нестанка нашег народа, с друге стране.

Одлука о Заједници српских општина

Подвукао је да се на изборима 3. новембра одлучује о стварању Заједнице српских општина, а да је за њено успостављање потребно најмање шест општина.

Према његовим речима, различити фактори и с Косова и споља, на различите начине покушавају да издејствују да не буде шест општина, да се не створи Заједница српских општина, да у Косовској Митровици не буде изабран човек који ће желети стварање те заједнице.

"Они желе да имају пуну контролу над српском заједницом и да кажу да су решили проблем. Ми нећемо да будемо проблем, већ желимо да живимо на своме, да наша деца уче свој језик и своје писмо и да се радују као и сва остала деца на овом свету", рекао је Вучић и упитао да ли је то много.

Вицепремијер је подвукао да Срби и Србија не желе и не траже непријатеље, већ желе да имају добре комшије и пријатеље, али и да "хоће да имају своје име и презиме, своју заставу и свој барјак, којим ће се поносити".

После избора, економија на дневном реду

"После 3. новембра треба да почнемо да размишљамо како да покренемо економију, да наш народ на КиМ живи боље", рекао је Вучић и додао да је први пут после дуго година у Србији забележен индустријски раст од 3,2 одсто. Те знаке опоравка српске привреде, према његовим речима, жели да види и на Космету.

"Морамо да водимо паметну политику, паметнију него што су неки други водили. Сами на свету не можемо бити, то смо покушали и нисмо успели", указао је вицепремијер.

Прошло је то време, додао је, а резултати такве политике нису били најбољи, иако је намера можда била добра.

Према Вучићевим речима, мудрост мора бити испред свега како би се у договору са светом добило што је наше, како бисмо сачували своја огњишта, да се српске деце рађа више него што је то данас случај и да српска деца имају своје школе, али и место где ће радити.

Вучић је окупљеним грађанима у Грачаници рекао да Србија не сме, и да никада неће и не може да их остави. Он је истакао да им неће рећи за кога да гласају пошто је из међународне заједнице замољен да се не меша, али им је поручио да сами виде на чијем је скупу.

Такође је упутио молбу свима из међународне заједнице да не забораве, ако желе подршку српског народа, да не смеју примењивати двоструке аршине.

Иста права за грађане Европе и Србе на Косову 

Окупљенима се обратио и министар Александар Вулин, који је косовске Србе позвао да изађу на локалне изборе и да више никад не дозволе да Ибар дели Србе на северне и јужне, као ни да градоначелник у Косовској Митровици буде неко ко није Србин.

"Морамо изаћи 3. новембра на изборе да бисмо отели максимум, да бисмо узели више него што они мисле да заслужујемо и да можемо да добијемо", поручио је Вулин на завршном скупу "Српске" у Грачаници.

Само Срби, поручио је, могу да спрече формирање Заједнице српских општина. Вулин је поручио Србима на Косову да подрже своју државу Србију и додао да нигде тако као на Косову не важе речи спрске химне.

"Само правду и тражимо, оно што имају грађани у Европи требало би да имају и Срби на Косову", рекао је Вулин.

Председник Грађанске иницијативе "Српска" и носилац листе Владета Костић рекао је да су у недељу избори на којима Срби не бирају једну политичку странку и политичку опцију, већ гласају о даљем путу ка опстанку.

За тај пут се определила и држава Србија са руководством и институцијама, и то је пут ка стварању Заједнице српских општина, поручио је Костић. Избор сваког другог пута био би стварање некакве невладине организације, додао је Костић.

"Грађанска иницијатива настала је јединством свих оних који су били на страни нашег преговарачког тима, који су били уз Владу Србије када је трпела тешке критике прихватајући Бриселски споразум. Настала је како би се реализовао пројекат српских општина, што је једино решење за опстанак Срба на КиМ", нагласио је Костић.

број коментара 21 Пошаљи коментар
(субота, 02. нов 2013, 07:55) - anonymous [нерегистровани]

Daj Boze

Da se Srbi sloze ,to nam je jedini izlaz iz pakla.
Ja nemogu da shvatim da pojedini misle da se stim priznaje Kosovo,to su izbori u Srbskoj Pokraini KiM.
I sve dok ostale velike drzave epriznaju Kosovo u UN
nikad oni nece biti drzava.

(субота, 02. нов 2013, 04:11) - nikola [нерегистровани]

dilema

Ja lično da živim u našoj južnoj pokrajini bih izašao na te izbore jer je to manje zlo od bojkota.

(субота, 02. нов 2013, 03:59) - anonymous [нерегистровани]

ma koji srbin

da bude predsednik Kosovske Mitrovice kad ga vec prebise a nije ni stupio na duznost.

(субота, 02. нов 2013, 01:40) - anonymous [нерегистровани]

после избора

После избора следи захтев Немачке да Србија успостави пуне дипломатске односе са Косовом. То је следећи услов са којим ће се Србија суочити на путу интеграција у ЕУ.

(субота, 02. нов 2013, 00:53) - Nikita [нерегистровани]

.

Sta sve nece da stigne i uradi ovaj Vucic,ponekad se pitam od cega je taj covek kad je toliko izdrzljiv i sposoban. Naci ce on resenje i sindikalnih pitanja radnika,plata,zdrav.knjizica... Covek moze jednostavno sve sto drugi nisu ni hteli ni mogli.

(субота, 02. нов 2013, 00:44) - Nikita [нерегистровани]

.

Ne verujem da Srbi smeju da stavljaju na kocku svoju buducnost i opstanak na Kosovu. Stvari su skoro izmakle kontroli,izlaskom na izbore bi bar delimicno mogle da se vrate.

(субота, 02. нов 2013, 00:42) - Ice Cream [нерегистровани]

.

Kada vam postane predsednik opstine neki Albanac i kada ne budete imali svoje ljude,niti svoje institucije,tesko da mozete ispraviti gresku.Zato,po savesti a ne po nagovoru pojedinih!

(петак, 01. нов 2013, 23:00) - Goran Kapor [нерегистровани]

SVI NA IZBORE

Одлука о Заједници српских општина

"Подвукао је да се на изборима 3. новембра одлучује о стварању Заједнице српских општина, а да је за њено успостављање потребно најмање шест општина."
Vaša djeca Vam ne bi nikada oprostili da ih sada izdate i ne izadjete na izbore!!!Svi na izbore. Sretno.

(петак, 01. нов 2013, 21:14) - anonymous [нерегистровани]

@pitam sve koji

Svaka ti cast,odlican komentar ;)

(петак, 01. нов 2013, 20:22) - Jovan Mirkovic [нерегистровани]

Pitam sve koji,

Komentarisu da su izbori prevara, kako mozete tako misliti kada Srbija sve radi da stvori bezbednost svih Srba i Nealbanaca kao i Albanaca na juznu pokrajinu Kosovo i Metohiju ? Svi Srbi i svi nealbanci kao i Albanci koji se suocavaju sa politickim gonjenjem Tachijeve organizacije, treba da izadju na izbore i glasaju za SRPSKU ZAJEDNICU. Bojkat izbora je propast za SRBE I NEALBANCE na KiMju.
Masovno svi na izbore 3 novembra, da se dokaze celom svetu jedinstvo Srba. Srecni izbori i sve najbolje zelim kandidatima Srpske zajednice.