Влада за хитан наставак дијалога

Влада Србије закључила да хитно треба наставити дијалог са привременим институцијама у Приштини уз посредовање ЕУ. Влада није прихватила принципе понуђене у Бриселу, јер нису гарантовали безбедност Србима на Космету и нису били спроводиви. Премијер Ивица Дачић овлашћен да о тој одлуци обавести Европску унију.

На данашњој седници, Влада Србије једногласно је одлучила да затражи хитан наставак дијалога са Приштином уз посредовање Европске уније.

Премијер Ивица Дачић је рекао да Влада Србије не може да прихвати принципе који су усмено предочени њеном преговарачком тиму, јер они не гарантују пуну безбедност, опстанак и заштиту људских права припадника српског народа на КиМ.

Споразум заснован на понуђеним принципима, додао је премијер, не би довео до коначног и одрживог решења и преовладавања садашњег стања на КиМ.

Влада је истовремено потврдила опредељеност да се мирним путем кроз дијалог дође до трајног решења које ће бити чврст основ за изградњу трајног мира.

"Досадашњим учешћем у дијалогу и спремношћу на компромис Влада Србије је показала искрену решеност да се постигне свеукупни договор", рекао је Дачић, који је министрима прочитао предложене закључке.

За "Закључак о потреби наставка дијалога са представницима привремених институција самоуправе у Приштини уз посредовање ЕУ" гласали су сви присутни чланови владе, а седници није присуствовала министарска регионалног развоја Верица Калановић, због, како је наведено, болести.

Влада Србије овластила је министра спољних послова Ивана Мркића и генералног секретара Вељка Одаловића, да обавесте ЕУ о одлуци која је данас донета.

Мркић и Одаловић, формално су предали владин Закључак шефу делегације Европске уније у Београду Венсану Дежеру.

Дежер ће, како је потврдио министар Мркић, већ вечерас, те закључке проследити високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Мркић и Одаловић су Дежеру објаснили нашу позицију и подсетили да је Србија незадовољна оним што је до сада постигнуто.

О одлуци српских власти известили су и светски медији, истучући да Србија жели наставак дијалога, док је премијер Србије Ивица Дачић у интервјуу за Франкфуртер алгемајне цајтунг рекао да Србија на Косову и Метохији не жели малу државу, попут Републике Српске, него да Србима на Косову буде допуштено да се удруже у регион, који би био један од више региона на Косову.

број коментара 52 Пошаљи коментар
(понедељак, 08. апр 2013, 22:27) - Runjocaveman [нерегистровани]

Nema pregovora

EU je priznala da ona ne namece spotrazum ako da onda razgovor sa Nato pod nadzorom Rusije.

(понедељак, 08. апр 2013, 22:15) - anonymous [нерегистровани]

pregovori

Za pregovore treba imati sagovornika, albanska strana je rekla šta hoće. Zar neko veruje da će promeniti ponudu? A ne verujem ni da će iko vršiti pritisak na Albance da ponude nešto više,barem ne oni koji su priznali Kosovo. Toga treba biti svestan i ne očekivati da se dogodi čudo. Šta bi bi.Uostalom, ko garantuje da će pregovori biti nastavljeni i kada će do njih doći! Ovo je sve vrlo loše za Srbiju.

(понедељак, 08. апр 2013, 22:02) - Danko, Bec [нерегистровани]

Pitanje za nase politicare:

Hoce li neko jasno, glasno i razumljivo da nam objasni, sta je Srbiji nudjeno u Briselu, sta je odbijeno i kakve ce biti posledice?!

(понедељак, 08. апр 2013, 21:13) - anonymous [нерегистровани]

Pregovori o cemu?

Vlast ima mandat naroda da vodi drzavu, ali iskljucivo u granicama ustava, a ako im se ne svidja ustav, onda promena ustava u skupstini i referendum naroda. Sigurno da predlog Tacija i EU nece bitnije da se menja, pa ostaje izbor datum ili Kosovo. Ako rezim preferira datum, postenije bi bilo da odmah raspisu referendum i menjaju ustav, sve ostalo je gubljenje vremena i zamajavanje javnosti!!!

(понедељак, 08. апр 2013, 20:53) - anonymous [нерегистровани]

Demokracija ili?

pa kad se EU predstavlja kao demokratska tvorevina kako to da nema autonomije za Srbe na Kosovu....nego dajte nam sve, a mi vama skoro pa nista.....

(понедељак, 08. апр 2013, 19:44) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo-JE-Srbija

Hvala bogu,uh...A ja bas misleo da cemo popustiti.Sutra Dacicu trazi pomoc Rusije.Nije Kosovo na prodaju.

(понедељак, 08. апр 2013, 19:36) - Dali Los Angeles [нерегистровани]

bez naslova

Vučić od vučića do vučine.

(понедељак, 08. апр 2013, 19:31) - anonymous [нерегистровани]

Ni inat ni trula sargarepa

Nemoze se jesti inat al takodje nemoze ni trula sargarepa. Konacno pravi potez i sada vratite pregovore medju svim zemljama sveta u UN Iproglasiti ove u Briselu neuspelim.
Dosta smo se samo izolovali sa pricom eu nema alternativu.

(понедељак, 08. апр 2013, 19:19) - anonymous [нерегистровани]

A Izbeglic

A sta je sa Izbeglicama i NJihov Povratak i Vracanje Imovine to su isto Pitanja

(понедељак, 08. апр 2013, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

Na prepad, tacno

Bas tako, na prepad. Iskoristiti sve mogucnosti i finese, prepadati ih ili zavlaciti, kao oni nas, pa dok bude, da malo prodje vreme. Izgleda da i Evropa zna, da sutra mozda nece vise duvati tako povoljni vetrovi.