Јоргованка Табаковић кандидат за гувернера

Председник Србије Томислав Николић предложио Јоргованку Табаковић за новог гувернера НБС. Посланици у понедељак бирају гувернера. Јоргованка Табаковић прихватила кандидатуру.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић заказао је за понедељак у 10 сати ванредну седницу, на којој ће бити биран гувернер Народне банке Србије, пошто је у парламент стигао предлог председника Србије Томислава Николића да на то место буде изабрана доктор Јоргованка Табаковић.

У образложењу предлога, председник Србије наводи да је после оставке Дејана Шошкића неопходно изабрати гувернера по хитном поступку како би се обезбедио несметан рад те институције. Јоргованка Табаковић је прихватила кандидатуру за гувернера.

Како је саопштено из Скупштине Србије, седница је заказана на захтев 128 посланика.

Стефановић је оценио је да чак ни представници опозиције не могу да оспоре стручност Табаковићеве, која ће, према његовом очекивању, на сутрашњој седници бити изабрана за новог гувернера НБС.

Председник парламента сматра да ће њеним избором бити очувана улога НБС, односно неће бити урожена њена самосталност и независност у вођењу монетарне политике. "Народна банка Србије ће добити могућност да покаже да ће успети да се избори за ниже цене у Србији и за ојачавање динара", рекао је Стефановић за Радио Београд.

Скупштина Србије усвојила је у суботу Закон о изменама и допунама закона о Народној банци Србије, за који је гласало 139 посланика, док је 39 било против.

Измене Закона о НБС, поред осталог, предвиђају да функционере централне банке, укључујући гувернера, бира и разрешава парламент, као и да ће гувернер, вицегувернери, директори нове Управе за надзор над финансијским институцијама и чланови Савета НБС бити изабрани у року од 90 дана од дана ступања на снагу закона.

Закон је разматран по хитном постпуку, за шта су као разлози наведени потреба да се пословање НБС у најкраћем року усклади са уставним одредбама, као и да се што пре обезбеди несметано функционисање органа централне банке.

Биографија Јоргованке Табаковић

Председник Србије је уз кандудатуру проследио и биографију Јоргованке Табаковић.

Јоргованка Табаковић рођена је 21. марта 1960. у Вучитрну, гимназију је завршила 1977. године, а на Економском факултету у Приштини дипломирала је 1981. као студент генерације, користећи право скраћеног студирања због високог просека оцена.

Од 1981. до 1989. године Табаковићева је радила као професор економских предмета у Средњој економској школи у Приштини, а након тога две године као финансијски директор у трговинској кући "Грмија".

Почетком 1992. године прелази у Приштинску банку у систему Београдске банке, на место заменика директора. На пословима у банкарству остаје до 1999. године када почиње да ради у предузећу Телеком Србија, у којем је и сада у радном односу.

Од марта 2005. до децембра 2008. обављала је функцију директора сектора за логистику, а тренутно ради као стручњак за економске послове.

Магистрирала је 1999. са темом "Реформа банкарског система Југославије" на Економском факултету у Приштини, а 2008. године поднела је пријаву докторске дисертације под насловом "Инструменти централне банке - домети и ограничења на примеру Републике Србије". Докторску дисертацију одбранила је маја 2011.

Јоргованка Табаковић је функционер Српске напредне странке и шеф посланичке групе те странке у парламенту.

Од 1993. до 2000. године бирана је за посланицу у три сазива Скупштине Србије, као и од 2007. до данас. У два мандата је била председница Одбора Скупштине Србије за финансије. Од марта 1998. до октобра 2000. обављала је функцију министарке за економску и власничку трансформацију у Влади Србије.

Ауторка је више радова на тему приватизације и финансијског тржишта. Током 2006. и 2007. била је ангажована као предавач на Факултету за менаџмент у Новом Саду. Удовица је и мајка троје деце: Иване, Милене и Николе.

број коментара 47 Пошаљи коментар
(понедељак, 06. авг 2012, 21:52) - Miroslav Nikolic [нерегистровани]

novi guverner NBS

Po plati koju je imao dosadasnji guverner NBS vidim da je toinstitucija u drzavi, u kojoj se nista ne proizvodi, ne stvara nikakav realni dohodak, pa je potrebno da plate u ovoj instituciji dovedu u nivo plata u drzavnim organima, jer je nenormalno da neko ko u znoju lica svoga zaradjuje mesecnu neto zaradu od 25.000-30.000 dinara, a da guverner NBS ima mesecnu neto zaradu od 600.000 dinara.Ludilo da ne moze biti ludje.Zato nova guvernerka, koju neizmerno cenim kao strucnjaka, kao coveka, u cije postenje imam neizmerno poverenje, mora prvo resiti pitanje plata u NBS i iste primeriti realnim zivotnim okolnostima.Boljeg resenja nije moglo biti za licnost na funkciji guvernera NBS i zato gospodji Jorgovanki zelim pre svega dobro zdravlje, mnogo uspeha na poslovnom planu, mnogo upornosti i istrajnosti na nasu opstu dobrobit, a narod ce znati to da ceni i postuje.Srecna nam, zdrava i vesela bila.S postovanjem.

(понедељак, 06. авг 2012, 20:52) - anonymous [нерегистровани]

A bivsi predsednik?

A zaboravili ste da je "vas lepi" Tadic bio i predsednik drzave i predsednik DS.

(понедељак, 06. авг 2012, 03:47) - anonymous [нерегистровани]

bolji zivot

bre srbi sta placete kazete slabo zivite pa vidi kakva kola vozite beograd pun automobila kafane pune naroda odakle vam pare za sve to

(недеља, 05. авг 2012, 23:34) - robert [нерегистровани]

svejedno je

meni je svejedno ko je sta je samo da je strucna osoba,ako ona napravi neki red u NBS,neka je. bilo ko da je samo da je nama narodu nesto bolje.

(недеља, 05. авг 2012, 23:26) - Stanislav [нерегистровани]

kadar

Tomislav Nikolic je predlozio Jorgovanku Tabakovic. Verovatno to nije ucinio bez razloga i samo zato sto su prijatelji i iz iste stranke. Zena je zaista strucnjak.

(недеља, 05. авг 2012, 23:21) - Novinar [нерегистровани]

nadam se

Nadam se da ce sutra gospodja Jorgovanka Tabakovic da bude izabrana za novog guvernera. Mislim da jedino ona ima potencijal da malo sredi i smiri kurs.

(недеља, 05. авг 2012, 23:19) - natalija [нерегистровани]

nada poslednja umire

Ovom napaćenom i namučenom srpskom narodu ne preostaje ništa drugo no da i dalje slepo veruje da će se u ovoj zemlji nesto promeniti na bolje i da će se napokon za nekoliko godina živeti bar malo normalnije.(bilo bi dobro samo malo, molim vas-da i mi kao i ostali normalan svet vidimo kako to izgleda kada je dobro )I ja želim da verujem i ovaj put, ne znam zašto, da će stvarno biti bar malo bolje, sa Jorgovankom i drugima koji su joj slični bar u razmišljanjima ako ne i na delu.Želim da verujem na reč, jer je ona nesto sveto svakom čoveku koji ima imalo obraza i casti, a njeno ispunjenje treba da bude vodilja onima koji sebe zovu postenima. se iste uvek držim ) sto verujem po ko zna koji put????Lepo je to nas covek rekao: NADA poslednja umire!A, posto ovaj narod i posle svega sto ga je zadesilo u bližoj i daljoj prošlosti još nije izumro, verujem da NADA u boljitak ovog puta zaista ima šansu.Hajde Jorgovanka bar Vi koju uvek rado slušam, jer smatram da Vam je svaka na mestu, pređite na dela i pokazite da znate svoj posao.Sa srecom i Vama i nama....

(недеља, 05. авг 2012, 23:03) - Srbija ima vremena! [нерегистровани]

Pustite zenu neka eksperimentise...

4-5 godina,navikli smo!A onda ce doci "prestrojavanje u hodu"!

(недеља, 05. авг 2012, 22:14) - anonymous [нерегистровани]

Nebitno

je da li neko pripada nekoj politickoj partiji ili ne, ako dobro obavlja svoj posao.

(недеља, 05. авг 2012, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

Независна личност?

Толико о обећањима СНС-а. На најодговорнију функцију у држави долази партијски активиста...