Ромска партија тражи заштиту ЕУ

Представници Ромске партије затражили су помоћ од ЕУ у заштити њихових активиста, који су све чешће на мети нападача у предизборној кампањи. Овде се ради о политичком притиску и кршењу једне од основних политичких слобода, истиче се у писму шефу делегације ЕУ у Србији Венсану Дежеру.

Ромска партија затражила је помоћ Европске уније ради заштите ромског бирачког тела и активиста те странке због, како наводи, учесталих напада на њих у предизборној кампањи.

Представници те партије послали су писмо шефу делегације ЕУ у Србији Венсану Дежеру и Канцеларији Савета Европе у Србији и затражили заштиту.

"Активисте и лидера Ромске партије напала је група људи која се представила као активисти Демократске странке и физички ометала наш контакт са бирачима ромске националности Шајкашкој улици у Чуругу", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је командир полиције Жабља одбио да разговора са лидером Ромске партије Срђаном Шајном, уз образложење да "приватно седи са пријатељима", али да је обавештен о "ненајављеном" доласку ромских политичких представника међу бираче ромске националности.

"Овде се ради о политичком притиску и кршењу једне од основних политичких слобода, што може да доведе до повећаног степена захтева за азилом припадника ромске заједнице у земље ЕУ после избора у Србији", пише у писму РП званичницима ЕУ.

Та партија је замолила институције којима је упутила писмо да упозоре "све политичке субјекте да пред предстојеће изборе 6. маја раде у складу са законом, како својим поступцима не би произвели нежељене последице".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 03. мај 2012, 12:24) - anonymous [нерегистровани]

Piam se

Imali još nekoga u ovoj Srbiji, koji će da nas tužaka. Svima je lepo ovde s nama, a samo nas tužakaju.