Велики рат - Велике промене

Распад великих империја, технолошка достигнућа, развој ратне индустрије и промене у друштвеном систему - све је то обележило период од 1914. до 1918. године.

Године 1914. избио је сукоб какав свет до тада није видео! Велики рат је променио историју ратовања и означио почетак нове ере.

"Током рата нестају четири велике империје. На крају рата нестаће царевина Немачка, нестаће Османско царство, као и Аустроугарска монархија, Руско царство ће такође нестати. Настаће низ нових држава, пре свега националних", каже др Александар Животић, доцент на Катедри за историју Филозофског факултета.

Ђавоља посла

Тотални сукоб великих сила значио је једно - сав технолошки развој кретао се у правцу ратне индустрије. Долази до масовне употребе новог оружја и нових средстава. Авиони, аутомобили, подморнице, бојни отрови, митраљези, тенкови и остала, како су их војници називали, "ђавоља посла" сејала су панику на ратиштима.

"Када су Енглези у бици на Соми први пут употребили тенк, то је изазвало невероватан шок код немачких војника. Замислите гомилу челика која се креће ка вама, бљује неку ватру, а ви не можете против таквог једног оруђа ништа да учините... Па наравно да изгледа као да су то ђавоља посла", објашњава потпуковник др Иван Мијатовић, начелник Војног музеја у Београду.

Еманципација жена

Више од 60 милиона војника учествовало је у Великом рату.

Др Данило Шаренац из Института за савремену историју каже да је мобилизација мушкараца изазвала и недостатак радне снаге, ђто је за последицу имало еманципацију жена.

"На њихова места долазе жене, које тада постају свесне колико су важне у друштву. Први светски рат, у том смислу, оставља знатне последице и на проблем женских права."

Капитализам и економска криза

Огромна разарања током Првог светског рата исцрпљивала су индустрију, што је за последицу имало велику економску кризу, али и промене друштвених и политичких система.

"Капитализам више не представља монолитни систем, након Октобарске револуције настаје прва социјалистичка земља - Совјетска Русија, што ће свакако изазвати низ нових покрета и практично једно револуционарно врење на простору средње и делом источне Европе", закључује Животић.

Створени су нови уметнички правци, мењао се стил одевања, а нова открића налазила су примену у свакодневном животу. Велики рат је донео сукоб какав нико није очекивао, али и технолошки напредак који је човечанство битно изменио!

 

број коментара 10 Пошаљи коментар
(субота, 21. дец 2013, 14:22) - Dobro [нерегистровани]

Velike Imperije

Nit je bilo nit ce biti, ima samo velikih zlocinica.

(субота, 21. дец 2013, 13:44) - anonymous [нерегистровани]

Sumadinac pali topa.

Od te cetiri imperije, TRI je "carstva" gedza porusio.

(субота, 21. дец 2013, 13:28) - beogradjanka [нерегистровани]

Svijetla istorija

Molim RTS da naciji prikaze Downton Abbey; Ova serija na jedan osmisljen i slikovit nacin pokazuje igranim putem sve o cemu se govori. Nadam se da ce RTS moci da napravi jedan serijal igrano dokumentarni da bi nas podmladak malo ucio istoriju i bolje shvatao gde je nase mesto.

Inace Srbija i Crna Gora su ceo devetnaesti ve i sve do ubistva naseg kralja ujedinitelja 1934 imale vaznih 150 godina svijetle istorije. Na toj svijetlog istoriji moze da se gradi buducnost. Drugi Sv Rat nam je doneo strasna stradanja mnogo veca od prvog narocito tamo gde su nas ubijali i palili. Nadam se da cemo u narednim godinama moci vise da se bavimo tim delom nase istorije kada smo se strasno podelili. Nisam istoricar, srpske podele su mi poznate od prvih drzava do danas, ali one najdublje gde su obe strane donekle u pravu desile su nam se 1941-1945. MI sada prolazimo kroz neko cistiliste nasledja koje su nam ostavili nasi roditelji sa svim traumama koje su kao deca poneli iz drugog rata ..ali pre svega strasno je vazno da razumemo Veliki rat..mnogo ce nam u tome pomoci i Downton Abbey.
Ovu seriju odgledala sam vrlo pazljivo par puta i nadam se da ce rts moci da prikaze. Zahvaljujem.

(субота, 21. дец 2013, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

komentar

Doprinos srpske vojske je bio velik i ima video na youtube Prvi svetski rat u Srbiji.

(субота, 21. дец 2013, 12:50) - anonymous [нерегистровани]

Muzika u pozadini

Antonjin Dvorzak prvi stav simfonije br. 9 opus 95 u e molu "Iz novoga sveta".

(субота, 21. дец 2013, 12:30) - anonymous [нерегистровани]

Музика

Друга композиција је одломак из Дворжакове Cимфоније бр.9 (Из Новог света).Поздрав:)

(субота, 21. дец 2013, 11:06) - anonymous [нерегистровани]

музика

Хвала анонимус,Марш на Дрину је овај само први уводни дио,али онда иде музика за коју сам питао,када спикерица почне причати ?:) ,та ме нумера интересује,знаш ли можда шта је то :)

(субота, 21. дец 2013, 10:42) - anonymous [нерегистровани]

Muzika

Muzika: Stanislav Bincki - Mars na Drinu :)

(субота, 21. дец 2013, 10:03) - anonymous [нерегистровани]

музика

Која музика иде у позадини док спикерка говори ,молим за помоћ ?:)

(субота, 21. дец 2013, 09:17) - anonymous [нерегистровани]

Sve je isto...

Pokojni predsednik Francuske Žorž Pompidu je rekao da postoje tri načina da čovek upropasti svoju budućnost: žene (najugodniji način), kockanje (najbrži način) i zanemarivanje tehnološkog razvoja(najsigurniji način). Izbijanje I Svetskog rata nije izazvao napredak tehnologije, već korišćenje tehnološkog napretka na društveno neprihvatljiv način. Isto je i danas!