Читај ми!

Србија гласала – победа Вучића у првом кругу; у парламент улази 12 листа од којих пет мањинских

У Србији је у 20 часова затворена већина биралишта и почело је пребројавање гласова. Ипак, нека биралишта су због гужви и дуже била отворена. Грађани су данас могли да гласају за председника Републике, народне посланике, као и за локалне скупштине у Београду, Бору и још 12 општина. Право гласа на председничким и парламентарним изборима имало је 6.502.307 бирача. За око 100.000 бирача са подручја Косова и Метохије гласање на изборима организовано је у најближим општинама централне Србије.

Коалиција "Морамо": Бранићемо сваки глас

Председничка кандидаткиња коалиције "Морамо" Биљана Стојковић навела је да смо "навикли да се током изборне ноћи дешавају чудне ствари".

"Имали смо Савамалу, сада имамо затварање РИК-а, одбијање да раде свој посао. Морамо да отворимо очи широм. Чули смо да ово не могу бити крајњи резултати. Чули смо наређење председника СНС-а да резултати морају да изгледају овако како је он изговорио. Ми се не слажемо са тим. Ми желимо да чујемо праве резултате и бранићемо сваки глас", навела је Биљана Стојковић.

Александар Јовановић Ћута са листе "Морамо" поручио је да "било како било" коалиција "Морамо" ушла у парламент.

"РИК није кафана да можеш да је затвараш. То је државна институција која је дужна да саопшти све резултате онако како стоји у закону", казао је Јовановић и додао да, "уместо тога, Вучић чита узорке неке приватне фирме".

Поручио је да ће сачекати РИК да саопшти званичне резултате, како излазности, тако и гласања.

"Изашло четири милиона људи на гласање. Онолики редови гласало се до пола девет, девет. То је циркус један шта се данас дешавало и да видимо ту колико је ко крао", истакао је Јовановић.

Поручио је да није искључено "да се боре на улици".

Опширније Краће

Понош: Упалили смо светло; Тепић: Београд најчвршће одбранио вољу

Председнички кандидат коалиције "Уједињени за победу Србије" Здравко Понош оценио је вечерас да је највећи домет који је постигнут на данашњим изборима то што су, како каже, разбили страх од изласка на изборе.

Као други највећи домет, Понош наводи то што су, како истиче, покренули наду.

"Ови избори су почетак краја владавине Александра Вучића. На следеће не можемо да чекамо четири године и не можемо да издамо све који су данас изашли и подржали нас. Ми смо добили у урбаним срединама и то нећемо прокоцкати", казао је Понош.

Наводи да је коалиција "Уједињени за победу Србије" успела да упали светло и да су грађани који су навикли да живе у полумраку, након упаљеног светла, како каже видели су амбијент полупане Србије, себе понижене и осиромашене и "своје гониче у природном стању да нису ни моћни, ни јаки", што је био повод да изађу у великом броју.

Према његовим речима, у четири недеље кампање показали су да је могуће бавити се политиком без лажи, као и говорити са противницима без мржње.

Тепић: Београд најчвршће одбранио своју вољу

Носилац листе на парламентарним изборима коалиције "Уједињени за победу Србије" Мариника Тепић оценила је да је Београд најчвршће одбранио своју вољу на изборима и изразила уверење да опозиција у главном граду Србије и даље доминира већинским резултатом.

Тепићева тврди да је на овим изборима забележен незапамћен број нерегуларности, поготову на парламентарним изборима.

"Председник РИК-а Димитријевић је почео да излази са резултатима избора док су избори још трајали. То се до сада никада није догодило, а то указује на ситуацију да ћемо имати изузетно посла у нареднa 72 сата док је време за подношење пријава. Имамо хиљаде пријављених неправилности", казала је Тепићeвa.

Оценила је као важно да Београд још увек није почео да се броји, јер се у главном граду гласало на председничким, парламентарним и локалним изборима.

Како каже, на основу нерепрезентативног узорка пребројаних гласова, у урбаним срединама, већим градовима, листа коалиције "Уједињени за победу Србије" је често и побеђивала Александра Вучића.

Опширније Краће

Дачић: Задовољни смо изборним резултатима и честитка Вучићу

Ивица Дачић, у име коалиције "Ивица Дачић - премијер Србије" рекао је  на конференцији за новинаре да је задовољан због демократске атмосфере на изборима.

Дачић је честитао Александру Вучићу, како је рекао на великој победи. "Ово је најбољи показатељ исправности политике коју је водио. Желим у има СПС-а да му честитам на овом огромном резултату и историјској победи", навео је Дачић.

Према његовим речима, у коалицији коју предводи су задовољни изборним резултатима јер су остварили бољи резултат него на претходним изборима за 100.000 гласова. 

Обраћање Ивице Дачића
Опширније Краће

Ипсос/Цесид – прве пројекције локалних избора у Београду

На основу 57,2 одсто обрађеног узорка, највише гласова у Београду освојила је листа "Александар Вучић – Заједно можемо све", односно 38,8 одсто.

На другом месту је листа "Владета Јанковић – Уједињени за победу Београда" са 20,5 одсто, затим листа "Морамо" са 10,6 одсто гласова, а на четвртом месту је листа "Тома Фила – градоначелник Београда" са 7 одсто гласова.

На петом месту је коалиција НАДА са 6,2 одсто гласова, на шестом месту је листа странке Заветници са 3,6 одсто гласова, док је на седмом месту коалиција Двери–ПОКС са 3,5 процената.

Испод цензуса је коалиција Ајмо људи са 2,7 процената, Суверенисти са 2,2 одсто, Српска радикална странка са 1,7 одсто, као и листа "Немања Шаровић – за сав нормалан свет" са 0,6 одсто и Руски мањински савез са 0,4 одсто гласова.

Вучић прогласио победу у првом кругу

Александар Вучић, председнички кандидат коалиције "Александар Вучић – Заједно можемо све",  прогласио је победу на председничким изборима у првом кругу. Он је рекао да је освојио 59,9 до 60,1 одсто гласова.

Навео је да према подацима СНС-а, Здравко Понош има 17,7 одсто гласова, Милош Јовановић 5,9 одсто, Милица Ђурђевић Стаменковски 4,5 одсто, Бошко Обрадовић 4,4 одсто, Биљана Стојковић 3,15 одсто, Бранка Стаменковић 2 одсто и Милош Вацић 0,9 одсто.

Вучић: СНС има 124 или 125 мандата

Александар Вучић, председник Српске напредне стране и носилац листе "Александар Вучић - Заједно можемо све", саопштио је да та странка процењује да је на данашње изборе изашло 3.840.00 бирача.

"Огроман број људи, највећи у последње време. Готово свуда сем непотребних и бесмислених тензија око неважних ставри или зато што је неко желео да направи проблеме, суштински је све протекло у реду и миру", рекао је Вучић.

Нагласио је да му је драго што је велики број људи изашао на изборе и честитао свим кандидатима.

Навео је да ће разговарати са свим политичким факторима.

Када је реч о парламентарним изборима, према подацима СНС-а, листа Александар Вучић - Заједно можемо све - 43,95 осто гласова, Уједињени за победу Србије - 13,6, Ивица Дачић - премијер 11,4, Милош Јовановић-ДСС-НАДА - 5,3, Морамо - 4,7, Заветници и Двери по 3,8 одсто.

Листа "Борис Тадић-Ајмо људи" освојила је 1,6 одсто, а СВМ 1,55 одсто, "Заједно за Војводину" 0,65 одсто, Албанска долина 0,3, док је 0,5 одсто освојила Странка правде и помирења, навео је Вучић.

У мандатима навео је да СНС има 124 или 125 мандата.

"То би значило да већина за састав Владе је на ивици, али са Савезом војвођанских Мађара имамо довољно за формирање", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Обрадовић: Двери и ПОKС постали парламентарна политичка снага

Двери и ПОKС, са коалиционим партнерима, будуће су парламентарне странке, изјавио је лидер Двери Бошко Обрадовић, наводећи да са обрађених више од 30 одсто података са биралишта, имају више од 4,5 одсто гласова.

"Данас је велики дан. Патриотски блок улази у Скупштину, наши посланици су они који су весник политичких промена и неко ко је недостајао српској политчкој сцени", рекао је Обрадовић новинарима у изборном штабу.

Додао је да су остварили три пута већи резултат од онога коју им је предвиђан и захвалио свима који су подржали њихов прогам.

Он је навео и да је, као кандидат за председника Републике, на трећем месту по броју гласова, а да тек следи пребројавање резултата и на градским изборима, где Патриотски блок, каже, такође има добре резултате.

У Београду се, каже, и даље броје гласови, али може да каже да је Патриотски блок далеко изнад цензуса и да ће имати одборнике.

"До дуго у ноћ бројаћемо изборне резултате у Београду, надамо се да неће бити покушаја крађе", рекао је Обрадовић и додао да у Београду и у 22 сата траје гласање, због чега је неопходно сачекати завршетак.

Опширније Краће

Јовановић (НАДА): Радује нас што ћемо бити одлучујући фактор за формирање власти у Београду

Милош Јовановић, председнички кандидат коалиције НАДА, рекао је да су резултати на председничким изборима добра основа за будућност.

Радује их то што ће бити одлучујући фактор за формирање власти у Београду, јавља репортер РТС-а. Не желе да прејудицирају, али не беже од одговорности.

Јовановић је поручио да су промене потребне.

На питање да ли ће након избора бити спремнији за сарадњу са СНС-ом или за коалицију око ССП-а, Јовановић је одговорио да се НАДА руководи својим политичким програмом и идејама.

"Ја бих волео да могу да сарађујем са СНС-ом, али ми се нешто чини да је то немогуће. Не због нас, него због свих ствари које нас одвајају од СНС-а, а то је пре свега начин владавине", истакао је Јовановић.

Напоменуо је да нису изненађени, што се тиче одлуке РИК-а о саопштавању гласова и да са тим у везу доводе, како је рекао, тесан резултат у Београду.

Опширније Краће

Цесид/Ипсос на основу 70,5 одсто узорка: Вучић убедљиво води

Према подацима Цесида на основу 70,5 одсто узорка на првом месту је председнички кандидат Александар Вучић, кандидат коалиције "Александар Вучић - Заједно можемо све" са 59 одсто гласова, затим следи Здравко Понош, кандидат коалиције "Уједињени за победу Србије" са 17,6 одсто гласова.

На трећем месту је кандидат коалиције НАДА Милош Јовановић са 5,9 одсто гласова. Четврто место Бошко Обрадовић, кандидат коалиције "Патриотски блок" са 4,5 одсто гласова.

Затим следе Милица Ђурђевић Стаменковски кандидат српске странке "Заветници" са 4,4 одсто, Биљана Стојковић 3,2 одсто гласова, кандидат коалиције "Морамо", Бранка Стаменковић кандидат коалиције "Суверенисти" 2 и Миша Вацић, кандидат групе грађана "Српски патриота-Миша Вацић са 0,9 одсто гласова.

Цесид/Ипсос: Резултати парламентарних избора на основу 70,4 одсто узорка

Према подацима Цесида и Ипсоса, на узорку од 70,4 одсто, листа "Александар Вучић - Заједно можемо све" - 43,1 одсто; "Мариника Тепић - Уједињени за победу Србије" - 13, 2 одсто; "Ивица Дачић - премијер Србије" - 11,4 одсто; "Др Милош Јовановић - Нада за Србију" - 5,4 одсто; "Морамо" - 4,5 одсто; "Бошко Обрадовић - Српски покрет Двери - ПОКС" - 4,0 одсто; "Милица Ђурђевић Стаменковски - Српска странка Заветници" - 3,9 одсто.

Од мањинских странака, "Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор" - 1,6 одсто, "Муфтијин аманет - Странка правде и помирења" - 1 одсто, "Заједно за Војводину - Војвођани"  - 0,7 одсто, "СДА Санџака - Др Сулејман Угљанин" - 0,5 одсто и Коалиција Албанаца долине - 0,3 одсто.

Ђурђевић Стаменковски: Заветници од вечерас парламентарна странка

Председница странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски изјавила је да је та странка, према првим прелиминарним резултатима, освојила 4,64 одсто гласова и од вечерас је парламенатрна странка.

"После обрађених више од 2.500 бирачких места, на трећем месту смо, за сада, на председничким изборима, са 5,45 одсто гласова. И даље се надамо другом кругу", рекла је Ђурђевић новинарима у изборном штабу.

Додала је да очекује и већу подршку са резултатима који пристижу, и захвалила свима који су гласали за њих.

Заветници су, навела, једини самостално изашли на изборе и грађани су то наградили, упркос томе што је, како каже, она била "најнападанији председнички кандидат".

"Неће бити коалиционих аранжмана и оправдаћемо подршку. Бићемо глас породице, радника, села. Ово је историјски дан за нас", рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Фото: РТС / Игор Топаловић

Цесид/Ипсос први резултати председничких избора: Вучић на првом месту

Према подацима Цесида, на основу 55,6 одсто обрађених података, на првом месту је председнички кандидат Александар Вучић, кандидат коалиције "Александар Вучић - Заједно можемо све" са 59,8 одсто гласова, следи Здравко Понош, кандидат коалиције "Уједињени за победу Србије" са 17 одсто гласова.

На трећем месту је кандидат коалиције НАДА Милош Јовановић са 5,8 одсто гласова. Четврто место Бошко Обрадовић, кандидат коалиције "Патриотски блок" са 4,5 одсто гласова.

Затим следе Милица Ђурђевић Стаменковски кандидат српске странке "Заветници", Биљана Стојковић, кандидат коалиције "Морамо", Бранка Стаменковић кандидат коалиције "Суверенисти" и Миша Вацић, кандидат групе грађана "Српски патриота - Миша Вацић".

Цесид/Ипсос – први резултати парламентарних избора

Према првим подацима Цесида и Ипсоса, на узорку од 62,5 одсто, листа Александар Вучић - Заједно можемо све – 43,6 одсто; Мариника Тепић - Уједињени за победу Србије – 12,9 одсто; Ивица Дачић - премијер Србије 11,6 одсто; Др Милош Јовановић - Нада за Србију – 5,4; Морамо – 4,3; Бошко Обрадовић - Српски покрет Двери - ПОКС – 4,0; Милица Ђурђевић Стаменковски - Српска странка Заветници – 3,9.

Од мањинских странака, Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор - 1,5 одсто, Муфтијин аманет - Странка правде и помирења - 1 одсто, Заједно за Војводину - Војвођани - 0,7 одсто, СДА Санџака - Др Сулејман Угљанин - 0,5 одсто и Коалиција Албанаца долине - 0,3 одсто. 

РИК у реалном времену објављује обрађене гласове

Републичка изборна комисија објавила је прве резултате на основу нешто више од два одсто обрађених бирачких места.

Обрађивање гласова може се пратити у реалном времену на веб-презентацији на сајту РИК-а

РИК: Затворена већина биралишта, праћење резултата на веб-презентацији

Већина бирачких места је затворена, рекао је председник РИК-а Владимир Димитријевић на конференцији за медије.

Истакао је да је свима који су се нашли на бирачком месту у 20 часова омогућено да гласају.

Навео је да ће РИК сутра у 20 часова објавити прелиминарне резултате избора, а у међувремену ће резултати моћи да се прате на веб-презентацији на сајту Републичке изборне комисије.

Нису затворена сва бирачка места у 20 часова

Бојан Клачар из Цесида каже за РТС да нису затворена сва бирачка места на време, јер су биле гужве.

Истакао је да немају податке о колико се бирачких места ради.

Крушевац, кривична пријава због спречавања гласања

Припадници Министарства унутрашњих послова у Kрушевцу поднеће кривичну пријаву против тридесетдеветогодишњег мушкарца због постојања основа сумње да је извршио кривично дело спречавање одржавања гласања, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, сумња се да је он данас око 18 часова испред бирачког места број 8 од члана бирачког одбора, која је код себе имала потврде о гласању ван бирачког места, исте одузео и удаљио се.

Оштећеној, која се налазила у колима, по повратку са терена током којег је грађанима који нису имали могућност да дођу до бирачког места омогућено гласање, осумњичени је пришао, снимао је, викао на њу, а потом отворио врата аутомобила и отео јој из руке шест потврда о гласању ван бирачког места.

Полиција је осумњиченог код кога су биле одузете потврде убрзо пронашла и о свему обавестила надлежно тужилаштво које се изјаснило да се поднесе у редовном поступку кривична пријава због сумње да је извршио кривично дело спречавање одржавања гласања. Одузете потврде одмах су враћене бирачком одбору.

Опширније Краће

Излазност по градовима и општинама након затварања биралишта

У Лучанима, где су одржани и локални избори, до затварања бирачких места у 20 часова изашло је 70,4 одсто уписаних бирача, док је у Ивањици гласало 58,9 процената. На биралишта у Чачку изашло је 61 одсто гласача.

Излазност у Коцељеви је 72 одсто уписаних бирача, у Владимирцима 61,9 одсто, а у Богатићу 60,7 процената гласача. 

На биралишта у Панчеву изашло је 60,2 одсто бирача, а у Ковачици изашло је 55,2 одсто. У Опову је гласало 70 одсто бирача, док је у Ковину гласало 58,1 процената.

У ужичкој градској општини Севојно, у којој су одржани и локални избори, гласало је 69 процената уписаних бирача.

У Ћићевцу је гласало 66,9 одсто бирача, у Брусу 64,6 одсто, у Крушевцу 63,30 процената, у Александровцу 61,20 одсто, у Трстенику 58 одсто, док је у Варварину изашло 55 одсто уписаних бирача.

Опширније Краће

Извештај Цесида о неправилностима

На основу информација добијених од посматрача, од 17 до 20 часова, Цесид је уочио понављање неправилности које су забележене у току дана.

Настављене су неправилности убацивања гласачких листића у погрешне гласачке кутије, као и процедуралне неправилности (гласање без идентификације бирача и наношења спреја).

На неколико бирачких места пријављене су и грешке код потписивање бирача на погрешно место у изводу из бирачког списка. Посматрачи су приметили и неправилности када је у питању гласање бирача ван бирачког места.

На три бирачка места бирачи нису могли да гласају, јер их није било у изводу из бирачког списка, иако су провером на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе утврдили да гласају на тим бирачким местима.

Осим наведеног, посматрачи су и у овом периоду наставили да уочавају активности којима се угрожава тајност гласања на бирачким местима (фотографисањем листића или снимањем процеса гласања), породично гласање, лакше инциденте и вербалне сукобе.

Опширније Краће

Испред РИК-а постављена ограда и распоређена полиција

Испред зграде Републичке изборне комисије из предострожности постављена је метална ограда и распоређене полицијске снаге, јавља извештач РТС-а.

Богосављевић за РТС: Тренутна пројекција излазности 59,7 одсто

Срђан Богосављевић из Ипсоса каже за РТС да је према тренутним пројекцијама излазност на изборима 59,7 одсто.

Димитријевић: Очекује се излазност између 58 и 60 одсто

Директор РИК-а Владимир Димитријевић рекао је на конференцији за новинаре да очекује да излазност на изборима буде између 58 и 60 одсто.

Затворена биралишта осим на местима где су се затекли бирачи

Директор РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да ће свим бирачима који се затекну на бирачком месту бити омогућено да гласају и после 20 сати, тако што ће председник или потпредседник бирачког одбора стати у 20 сати иза последњег бирача који стоји у реду на бирачком месту.

"Свима који се затекну на бирачком месту после 20 сати биће омогућено да гласају", поручио је Димитријевић.

Према последњим подацима, до 19 часова на изборима у Србији гласало је 54,6 одсто грађана, наводе из Цесида и Ипсоса.

У Србији се гласало на 8.255 бирачких места, од којих је 29 места у заводима за извршење кривичних санкција, а дијаспора је гласала на 77 бирачких места.

Око 100.000 бирача са КиМ гласало је у Тутину, Рашки, Куршумлији и Врању.

Грађани су могли да гласају на председничким изборима за осам кандидата, а на  парламентарним изборима могли су се определити између 19 листа.

У два града, Београду и Бору, гласало се за састав локалних парламената, као и за одборнике у општинама Аранђеловац, Смедеревска Паланка, Севојно, Лучани, Књажевац, Медвеђа, Бајина Башта, Дољевац, Кула, Кладово, Мајданпек и Сечањ.

Грађани бирају 110 одборника у Скупштини Београда, који ће потом бирати градоначелника. Мандат одборника, као и првог човека престонице, траје четири године.