Опело и венци на годишњици бомбардовања Ниша

Пре двадесет година, 7. маја 1999. у НАТО агресији на Ниш су бачене касетне бомбе од којих је погинуло шеснаест, а теже повређено осамнаест цивила.

Тога дана касетним бомбама засут је центар Ниша - Шуматовачка улица, тврђавска пијаца, аутобуска станица, као и део нишког Клиничког центра. Међу онима који су се затекли у центру града – и 20 година касније трауматична сећања.

"Падале су бомбе, сви су вриштали, плакали, жене и деца. Много је тешко било. Ко је где могао да побегне, да се склони. Тешко. Никад да не буде то", сведочи Озрен Вацић из Лесковика.

Највише Нишлија страдало је у Шуматовачкој улици. Међу њима и млада жена у поодмаклој трудноћи.

"Имам и сина и унуке, али њено место ништа не може да попуни", каже Милоје Илић, отац погинуле труднице.

Током НАТО агресије на Ниш је бачено 16 контејнера са три хиљаде касетних бомби, иначе пројектованих тако да одређени проценат не експлодира одмах већ годинама или деценијама касније. А на територији Србије још има заосталих касетних бомби.

"По процени Центра за разминирање на територији Србије ван касарни налазе се на око два и по милиона метара квадратних још увек неуништене касетне бомбе. Опасност од њих је што се активирају на сваки додир", наводи Слађан Вучковић, деминер.

У знак сећања на страдале 7. маја 1999. служено је опело и положени су венци на споменик жртвама НАТО агресије.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 11. мај 2019, 02:26) - Оги_БЛ_СРБ [нерегистровани]

Пријатељи и непријатељи.

Најјачи су ми они који говоре нешто лоше о Русима, а ја ћу им само поставити питање. Колико су то Русија, а колико САД бацили бомби на Србију и Српску, Јесу ли Русија или САД подржавали оне који су протјеривали Србе са вјековних огњишта? Ко то подржава окупатора на српској земљи Русија или САД?

Ако из ова три питања не закључите само ко нам је пријатељ, а ко не онда сигурно не мислите добро српској држави и српском народу!

(четвртак, 09. мај 2019, 13:29) - anonymous [нерегистровани]

Ратни злочин

Бомбардовање цивилног становништва касетним бомбама је класични пример ратног злочина. Чак задире у део категорије "геноцида". Зашто држава Србија не покрене тужбу против НАТО снага које су бомбардовале Србију и Српски народ 1999 године?

(среда, 08. мај 2019, 01:06) - anonymous [нерегистровани]

Srbijo budi jaka.

Nikada u NATO zivela Rusija.